Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

«Όταν ο Σάντος κουραστεί…»












Υποψηφιότητα για τη διαδοχή του Φερνάντο Σάντος στην τεχνική ηγεσία της εθνικής ομάδας, όταν αυτός αποχωρήσει, θέτει ο Στεφάν Ντεμόλ με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Εξέδρα των Σπορ».

«Όταν ο Φερνάντο Σάντος νιώσει ότι έχει κουραστεί, τότε είμαι έτοιμος! Δεν το λέω ως αστείο αυτό. Θέλω να πετύχει στο έργο του ο νυν προπονητής, καθώς τον ξέρω πολύ καλά και τον εκτιμώ. Είναι ο ιδανικός άνθρωπος γι’ αυτή τη θέση, ο ρόλος του ομοσπονδιακού τεχνικού, όμως, θα μου άρεσε πολύ», τόνισε μεταξύ άλλων ο Βέλγος τεχνικός, ο οποίος αποκάλυψε ότι του έχει γίνει πρόταση ανανέωσης από τον Χριστοβασίλη. Αναλυτικά η συνέντευξη του Στεφάν Ντεμόλ στον Φάνη Σταθόπουλο:

- Ήρθατε για πρώτη φορά στην Ελλάδα ως προπονητής το 2004 για το Αιγάλεω. Πώς προέκυψε αυτό;

«Ήμουν στη Μαλίν ως πρώτος προπονητής και η ομάδα πτώχευσε. Ένας φίλος μου που έχει γνωριμίες στην Ελλάδα μού έριξε την ιδέα. Εγώ είχα περάσει ως ποδοσφαιριστής από τον Πανιώνιο και δεν μου φάνηκε κακή η ιδέα. Τότε το Αιγάλεω βρισκόταν στην πρώτη πεντάδα από πλευράς δυναμικής.

Ο Γιώργος Χατζάρας ήταν στην ομάδα, αλλά δεν είχε το απαραίτητο δίπλωμα για να καθοδηγήσει την ομάδα στις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις. Ανέλαβα μια εξαιρετική ομάδα με πολλούς νεαρούς και ταλαντούχους παίκτες και πετύχαμε πολλά παίζοντας με σπουδαίους αντιπάλους στην Ευρώπη».

- Στον ΠΑΣ Γιάννινα ποιός σας έφερε;

«Ο εκπρόσωπός μου, Γιώργος Κολοβός, μου έκανε την πρόταση να αναλάβω τον ΠΑΣ Γιάννινα. Κατόπιν, ήρθα σε επαφή με τον τεχνικό διευθυντή της ομάδας Βαγγέλη Αγγελή και έπειτα με τον πρόεδρο. Το καλοκαίρι υπήρχαν δύο ομάδες που με ζητούσαν. Μία από τη Σούπερ Λίγκα και ο ΠΑΣ. Μίλησα και με τις δύο, αλλά είμαι σχεδόν βέβαιος ότι πήρα τη σωστή απόφαση. Η αλήθεια είναι ότι δεν θέλω να βρίσκομαι στη Football League, αλλά για έναν χρόνο δεν με πειράζει. Επέλεξα να έχω όλα τα ατού με το μέρος μου και έκανα τη σωστότερη επιλογή».

- Το Αιγάλεω του 2004 με το φετινό ΠΑΣ Γιάννινα είναι δύο διαφορετικές περιπτώσεις. Πού εντοπίζετε τις διαφορές;

«Στο Αιγάλεω είχα μια πολύ δυνατή ομάδα με εξαιρετικούς παίκτες που βρίσκονταν σε ιδανική ηλικία, όπως οι Μανουσάκης, Σκοπελίτης, Αγρίτης, Ψωμάς, Αλεξόπουλος και Μπάρκογλου. Τώρα κάθομαι στον πάγκο της καλύτερης ομάδας στην κατηγορία. Στον ΠΑΣ έχουμε συγκεκριμένη φιλοσοφία. Πορευόμαστε σκεπτόμενοι ότι κανείς δεν θα μας βοηθήσει. Τα πάντα θα τα κάνουμε μόνοι μας. Δεν περιμένουμε δώρα. Κάθε ματς το παίζουμε γνωρίζοντας ότι, αν δεν πιέσουμε τους εαυτούς μας, δεν πρόκειται να πετύχουμε».

- Πιστεύετε ότι είστε προπονητής που είναι φτιαγμένος για πρωταθλητισμό;

«Η φιλοσοφία μου είναι να παίζω πάντα για τη νίκη. Δεν θα αναλάμβανα μια ομάδα που θα αγωνιζόταν για να σωθεί».

- Τι είναι αυτό που σας αρέσει στον ΠΑΣ και τι όχι;

«Μου αρέσουν οι παίκτες που έχω στη διάθεσή μου. Για έναν προπονητή οι παίκτες είναι το σημαντικότερο πράγμα. Καλή η φιλοσοφία, αλλά χωρίς ικανούς ποδοσφαιριστές δεν γίνεται κάτι. Επιπλέον, θεωρώ σημαντικό ότι αυτοί οι παίκτες είναι πληρωμένοι από τη διοίκηση. Αυτό με διευκολύνει να κάνω τη δουλειά μου όπως επιθυμώ. Αυτό που δεν μου αρέσει είναι το ότι βρίσκομαι στη δεύτερη κατηγορία. Επιπλέον, χρειάζεται να βελτιώσουμε και τις γηπεδικές εγκαταστάσεις. Στα Γιάννενα βρέχει συνέχεια και χρειαζόμαστε καλύτερα γήπεδα».

- Οι οπαδοί του ΠΑΣ έπαιξαν ρόλο στην απόφασή σας να αναλάβετε την ομάδα;

«Έχω βρεθεί σε ομάδες όπως η Άντερλεχτ, η Πόρτο και έχω παίξει στην Ιταλία. Είμαι σε θέση να γνωρίζω πως όταν σε μια ομάδα υπάρχει πίεση από τους οπαδούς τότε αυτή προοδεύει. Αυτό μου αρέσει. Στα Γιάννενα οι οπαδοί θέλουν την ομάδα κάθε εβδομάδα να βρίσκεται στην κορυφή. Για μένα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Ισα ίσα, με κάνει να αισθάνομαι πιο δυνατός».

- Τι σας ζήτησε ο κ. Χριστοβασίλης όταν σας πρότεινε να αναλάβετε τον ΠΑΣ;

«Να οδηγήσω την ομάδα στη Σούπερ Λίγκα. Ακόμα και μέσω της δεύτερης θέσης. Είμαστε φιλόδοξοι και θα προσπαθήσουμε να πάρουμε τον τίτλο».

- Έχετε μιλήσει για το μέλλον της συνεργασίας σας;

«Προτού φύγω για το Βέλγιο, ο πρόεδρος με κάλεσε και μου πρότεινε να ανανεώσουμε τη συνεργασία μας για ακόμα δύο χρόνια. Την επόμενη εβδομάδα θα μιλήσουμε για το οικονομικό σκέλος της υπόθεσης και, αν όλα πάνε καλά, τότε θα υπογράψω. Είναι μια πολύ καλή πρόταση και είμαι θετικός. Όμως είμαι επαγγελματίας και θα πρέπει να ικανοποιηθώ και οικονομικά. Ο πρόεδρος γνωρίζει ότι ήδη μια ομάδα από τη Σούπερ Λίγκα θέλει να συνεργαστεί μαζί μου. Αυτό ίσως τον έκανε να επισπεύσει τις διαδικασίες και να μου κάνει νωρίτερα την πρότασή του. Το ξεκαθαρίζω πάντως, η πρώτη μου επιλογή είναι να μείνω στον ΠΑΣ Γιάννινα».

- Αν αποφασίζατε να φέρετε έναν Βέλγο ποδοσφαιριστή στην Ελλάδα, ποιόν θα επιλέγατε;

«Δεν έχω τέτοια πρόθεση. Αυτό που θέλω είναι να βρω καλούς ποδοσφαιριστές. Αν τους βρω στο Βέλγιο ή στη Βουλγαρία ή στη Σενεγάλη είναι το ίδιο. Δεν με απασχολεί. Ξέρουμε ότι ψάχνουμε κυρίως για νεαρούς και ταλαντούχους παίκτες. Όσο νωρίτερα συμφωνήσω για το μέλλον μου με τη διοίκηση, τόσο συντομότερα θα ξεκινήσει ο προγραμματισμός».

- Στην Ελλάδα η πίεση και η κριτική που δέχονται οι προπονητές είναι υπερβολική. Εσείς το βιώνετε αυτό;

«Καθόλου. Γιατί η ομάδα πηγαίνει καλά. Θα είναι φυσιολογικό αν συμβεί. Στο παρελθόν έγιναν κάποια λάθη στον ΠΑΣ Γιάννινα. Όταν μιλήσαμε με τη διοίκηση για πρώτη φορά, μου είπαν ότι έχουν καταλάβει ότι δεν γίνεται να αλλάζει μια ομάδα τρεις προπονητές σε μια χρονιά. Ήθελαν έναν τεχνικό που θα δουλέψει για τρία - τέσσερα χρόνια. Αφού μου πρότειναν να ανανεώσω για δύο χρόνια, περνούν το μήνυμα στον κόσμο ότι επιζητούν πλέον τη σταθερότητα».

- Θα προτείνατε σε ένα νέο ποδοσφαιριστή να έρθει στην Ελλάδα για τα πρώτα του βήματα;

«Ασφαλώς. Εξάλλου έφερα πρόσφατα τον Κεϊτά από τη Σενεγάλη. Δίνω πολλές ευκαιρίες σε νέα παιδιά, όπως ο Ντε Βινσέντι. Μου αρέσει να δουλεύω με νεαρούς παίκτες. Για έναν προπονητή είναι σημαντικό να νιώθει ελεύθερος για τις επιλογές του. Από τη διοίκηση μου ζήτησαν να κερδίσουμε την άνοδο και, αν γίνεται, να το πετύχουμε με νέους ποδοσφαιριστές. Αυτό προσπαθώ να κάνω».

- Ποιές είναι οι φιλοδοξίες σας;

«Το Καραϊσκάκη... Εκεί μου αρέσει. Αλλά, για να μιλήσουμε πιο σοβαρά, θέλω να εργαστώ σε κάποιον από τους μεγάλους συλλόγους της Ελλάδας, όπως ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ...»

- Πείτε μου τη γνώμη σας για την εθνική ομάδα της Ελλάδας...

«Όταν ο Φερνάντο Σάντος νιώσει ότι έχει κουραστεί, τότε είμαι έτοιμος! Δεν το λέω ως αστείο αυτό. Θέλω να πετύχει στο έργο του ο νυν προπονητής, καθώς τον ξέρω πολύ καλά και τον εκτιμώ. Είναι ο ιδανικός άνθρωπος για αυτή τη θέση, ο ρόλος του ομοσπονδιακού τεχνικού, όμως, θα μου άρεσε πολύ» τόνισε μεταξύ άλλων ο Βέλγος τεχνικός.

- Σας ταιριάζει η ζωή στην Ελλάδα;

«Όταν εργαζόμουν στον Πανιώνιο, το σπίτι μου ήταν στη Βουλιαγμένη. Μου άρεσε πάρα πολύ. Και στο Αιγάλεω πέρασα υπέροχα. Εκεί έχω μόνο φίλους. Μου αρέσει πολύ η ζωή στη χώρα σας. Δεν θα είχα πρόβλημα να μείνω εδώ για πολλά χρόνια. Μου πάνε όλα καλά».

- Πόσο στοιχίζει σε έναν επαγγελματία να ζει μακριά από την οικογένειά του;

«Είναι το μοναδικό αρνητικό κομμάτι. Αλλά βρίσκουμε τη λύση. Ήμουν τώρα τρεις μέρες στο Βέλγιο. Τα Χριστούγεννα θα βρεθούμε ξανά. Το περασμένο καλοκαίρι ήρθαν όλοι εδώ. Τα δύο μεγαλύτερα παιδιά μου φοιτούν στο πανεπιστήμιο, συνεπώς δεν μπορούν να ταξιδέψουν. Όμως, όποτε είναι εφικτό, συναντιόμαστε όλοι μαζί».

- Αν κάποια μέρα αποφασίσετε να φύγετε από την Ελλάδα, τι θα πάρετε μαζί σας;

«Νιώθω σαν στο σπίτι μου στην Ελλάδα. Λατρεύω τους ανθρώπους εδώ. Παντού υπάρχουν θετικά και αρνητικά. Δεν ξέρω τι θα έπαιρνα, όμως μου αρέσει πολύ η χώρα σας».