Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Στον αέρα λόγω αδειοδότησης και πλαστογραφιών


Τα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου στην Ελλάδα παρουσιάζουν την εξής ιδιαιτερότητα: δεν ολοκληρώνονται με την τελευταία αγωνιστική, αλλά μόνον όταν τελεσιδικήσουν στα δικαιοδοτικά όργανα όλες οι υποθέσεις που εκκρεμούν.

Πέρυσι, ο Λεβαδειακός κατάφερε να μπλοκάρει την επικύρωση της βαθμολογίας της Σούπερ Λίγκας καταθέτοντας ένσταση για αντικανονική συμμετοχή ποδοσφαιριστή της Ξάνθης στο παιχνίδι της τελευταίας αγωνιστικής με τον Ηρακλή.

Όπως φάνηκε, επρόκειτο για κίνηση αντιπερισπασμού. Ο πραγματικός στόχος ήταν άλλος. Ο Λεβαδειακός περίμενε να βγουν τα αποτελέσματα των αδειοδοτήσεων, ελπίζοντας πως κάποια ομάδα της Σούπερ Λίγκας δεν θα πληροί τα κριτήρια και θα υποβιβαστεί.

Μέσω αυτού του τρόπου η ΠΑΕ της Βοιωτίας ήλπιζε ότι θα μπορούσε να διεκδικήσει την παραμονή της στη Σούπερ Λίγκα παρ' ότι βάσει βαθμολογικής συγκομιδής έπρεπε να υποβιβαστεί.

Πράγματι, ο φάκελος του Ηρακλή σε πρώτο βαθμό απορρίφθηκε και τότε άρχισε το αλαλούμ. Ο Ηρακλής άσκησε έφεση και πίεσε πολύπλευρα για τη «δικαίωσή» του. Τελικά δικαιώθηκε και η υπόθεση «έκλεισε» μαζί με την επικύρωση της βαθμολογίας της Σούπερ Λίγκας στα τέλη Ιουνίου.

Ο ΟΦΗ, θεωρώντας ότι κακώς αδειοδοτήθηκε ο Ηρακλής και έχοντας χάσει την άνοδο στη Σούπερ Λίγκα από τον Πανσερραϊκό στα πλέι οφ, προσέφυγε στο CAS κατά της απόφασης της ΕΠΟ για τον Ηρακλή, αλλά δεν κατάφερε κάτι.

Φέτος, το σκηνικό ρευστότητας επαναλαμβάνεται όσον αφορά τις αδειοδοτήσεις και ενισχύεται από το σκάνδαλο των πλαστών ασφαλιστικών και φορολογικών ενημεροτήτων που φέρονται να έχουν καταθέσει αρκετές ομάδες των τριών επαγγελματικών κατηγοριών στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία προκειμένου να κάνουν μεταγραφές τον περασμένο Ιανουάριο.

Η κανονική σεζόν του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκας έχει ολοκληρωθεί από τις 17 Απριλίου. Έχει περάσει ένας μήνας και δεν έχει ξεκαθαρίσει πλήρως ποιες ομάδες θα υποβιβαστούν και ποιες θα παραμείνουν στην κατηγορία.

Αλλά και στη Φούτμπολ Λιγκ τα πράγματα δεν είναι καλύτερα.

Η κανονική σεζόν του πρωταθλήματος ολοκληρώθηκε την προηγούμενη Κυριακή και σύμφωνα με τον σχεδιασμό, σήμερα επρόκειτο να αρχίσουν τα πλέι οφ και τα πλέι άουτ.

Όμως, λόγω των εκκρεμοτήτων με τις αδειοδοτήσεις (σε πρώτο βαθμό απορρίφθηκαν οι φάκελοι τεσσάρων ομάδων) και της έρευνας που διεξάγεται για τις πλαστές ασφαλιστικές και φορολογικές ενημερότητες, οι αγώνες κατάταξης που θα έκριναν ποια θα είναι η τρίτη ομάδα που θ' ανεβεί μαζί με τον Παναιτωλικό και τον ΠΑΣ Γιάννινα στη Σούπερ Λίγκα και ποια θα υποβιβαστεί στη Φούτμπολ Λιγκ 2 μαζί με την Αναγέννηση Καρδίτσας και την Καλλιθέα αναβλήθηκαν.

Το πρόβλημα εδώ είναι περισσότερο πολύπλοκο διότι οι δύο ομάδες που θα έπρεπε να υποβιβαστούν απευθείας βάσει βαθμολογικής συγκομιδής -η Αναγέννηση Καρδίτσας και η Καλλιθέα- έχουν προσφύγει για την υπόθεση των πλαστών δημοσίων εγγράφων κατά του Εθνικού, που παίρνει μέρος στα πλέι άουτ και του Ιωνικού, που οδηγείται σε αγώνα μπαράζ με τον Αγροτικό Αστέρα.

Η Φούτμπολ Λιγκ 2 ναι μεν δεν έχει να αντιμετωπίσει το «πρόβλημα» των αδειοδοτήσεων, ωστόσο, στη συγκεκριμένη κατηγορία έχει «εξαπλωθεί» το σκάνδαλο των ενημεροτήτων.

Η έρευνα της ΕΠΟ έδειξε ότι αρκετές ομάδες είτε προσκόμισαν πλαστά έγγραφα είτε δεν κατέθεσαν καθόλου έγγραφα για να κάνουν μεταγραφές.

Και σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει σοβαρή πιθανότητα οι θέσεις στις οποίες θα τερματίσουν τελικά οι ομάδες να κριθούν από τις αποφάσεις της ποδοσφαιρικής Δικαιοσύνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου