Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Ανασκόπηση Μουντιάλ 2010

Δυστηχώς το Μουντιάλ τελείωσε. Και μετά από κάθε Μουντιάλ έχουμε να θυμόμαστε πολλά πράγματα εντός και εκτός γηπέδων. Ας περάσουμε να θυμηθούμε λοιπόν μερικά από αυτά χωρίς χρονοτριβές.

  1. Εννοείται πως ένα από τα αξιοπερίεργα είναι ο Paul "το χταπόδι". Έπιασε όλα τα σημεία που... έδωσε αλλά αν συνεχίσει έτσι μάλλον θα γίνει ξυδάτος από κάποιον μπουκμέικερ.
  2. Η "σφαγή" των Γάλλων στο ημίχρονο του παιχνιδιού με τη Ν.Αφρική με αφορμή την παρέμβαση του Ζιντάν για το σύστημα του Ντομενέκ.
  3. Η ευχάριστη έκπληξη αυτής της διοργάνωσης και δεν μπορεί να είναι άλλη από την Ουρουγουάη, που εκτός από τεχνική έδειξε και τρομερό πάθος με ηγέτη τον Ντιέγκο Φορλάν.
  4. Η άναρχη, αγωνιστικά, Αργεντινή, η υπεροψία του Μαραντόνα και το λάθος (κατά την ταπεινή μου άποψη) να ανανεώσει το συμβόλαιο του με την Εθνική Αργεντινής.
  5. Η πρώτη νίκη της Εθνικής μας ομάδας σε τελική φάση Παγκοσμίου Πρωταθλήματος.
  6. Το γκολ που σημείωσε ο Φράνκ Λάμπαρντ ύστερα από ασύλληπτο σουτ αλλά δεν κατοχυρώθηκε από τον επόπτη. Η Μπάλα χτύπησε στο οριζόντιο δοκάρι και έσκασε ΜΙΣΟ μέτρο μέσα από την τελική γραμμή του τερματοφύλακα της Γερμανίας.
  7. Ο διαιτητής από το Μάλι στο παιχνίδι Σλοβενία - Η.Π.Α. όπου ακύρωσε το τρίτο γκολ των Αμερικανών βλέποντας (σίγουρα μόνο αυτός παγκοσμίως) επιθετικό φάουλ. Η Η.Π.Α. θα έκανε ολική ανατροπή με 2-3, ενώ έχανε με 2-0 αν ο διαιτητής έβλεπε ότι όλοι μας : καθαρό γκολ δηλαδή. Εννοείται πως "ξυλώθηκε¨από την FIFA γιατί δεν έκανε μόνο αυτό σε εκείνο το παιχνίδι.
  8. Ο Γιοακίμ Λεβ που έστησε μια Γερμανία που χαιρόσουν να την βλέπεις να αγωνίζεται. Δυστχώς η μοίρα την έριξε στην ακόμα καλύτερη Ισπανία.
  9. Το χέρι του "Θεου" Σοάρες που εξαιτίας του η Ουρουγουάη κέρδισε την Γκάνα στα πέναλτι και προκρίθηκε στα ημιτελικά της διοργάνωσης. Ο Μαραντόνα έσπρωξε την μπάλα στα δίχτυα της Αγγλίας το 1986, ο Σοάρες την απέτρεψε να μπει στα δίχτυα της ομάδας δίνοντας της το εισιτήριο για τους 4. Αναμφίβολά το δεύτερο είναι πιο... τίμιο.
  10. Ο πολυτιμότερος παίκτης της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας του 2006, Καναβάρο που όχι μόνο δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, αλλά ίσως διεκδικεί και το βραβείο του χειρότερου παίκτη στα γήπεδα της Αφρικής.
  11. Η ανέλπιστες 3 ισοπαλίες των Ν. Ζηλανδών αποδεικνύοντας έτσι πως πρέπει να εμφανίζονται τα αουτσάιντερ σε κάθε διοργάνωση. Άκρως ανταγωνιστικοί.
  12. Η "επιστημονικής φαντασίας" κυκλοφορία της μπάλας των Ισπανών.
  13. Η ερώτηση της δημοσιογράφου αλλά και κοπελιάς του Ίκερ Κασίγιας προς τονί διον η οποία κάλυπτε το Μουντιάλ για Ισπανικό κανάλι : "Γιατί τα σκατώσατε σήμερα;" (η ερώτηση έγινε μετά το παιχνίδι με την Ελβετία). Ο διεθνής τερματοφύλακας τα "πήρε στο κρανίο" και η ίδια ζήτησε αργότερα συγνώμη. Στο τέλος βέβαια πρέπει να τα βρήκαν αφού ο Ίκερ την φίλησε στον "αέρα" μετά την κατάκτηση του τροπαίου.
  14. Ο συναρπαστικός μικρός τελικός που μας έδειξε τι ποδόσφαιρο μπορούμε να δούμε από δύο ομάδες, όταν λείπει το άγχος.
  15. Τα δύο χαμένα πέναλτι στο παιχνίδι Παραγουάη - Ισπανία μέσα σε δύο λεπτά.
  16. Το συνεχόμενο βουητό από τις "βουβουζέλες". Τουλάχιστον μετά από δύο παιχνίδια το συνηθίσαμε, άσχετα αν νομίζαμε ότι το παιχνίδι διεξαγόταν μέσα σε... κυψέλη!
  17. Το τργικό λάθος του Γκριν, τερματοφύλακα της Αγγλίας, στο παιχνίδι με τις Η.Π.Α. Το αποτέλεσμα ήρθε ισόπαλο 1-1 και το Άγγλος τερματοφύλακας δεν αγωνίστηκε στα 3 επόμενα ματς.
  18. Η πλήρης ανυπαρξία των μεγάλων αστέρων (Μέσι, Ρούνι, Ρονάλντο, Κακά) και οι αποκαλύψεις (Οζίλ, Χόντα, Κεντίρα).
  19. Τα δάκρυα του Κασίγιας μόλις σκόραρε ο Ινιέστα στ0 116΄ κι ενώ το παιχνίδι δεν είχε τελειώσει ακόμα.
  20. Τέλος. Η εθνική Ισπανίας. Ήταν καλύτερη όλων και κατέκτησε το τρόπαιο δίκαια. Το αναφέρω γιατί όπως γνωρίζουμε στο ποδόσφαιρο δεν κερδίζει πάντα ο καλύτερος. Σε αυτό το Μουντιάλ όμως συνέβη και χαρήκαμε όλοι γι΄ αυτήν την εξαιρετική ομάδα.
Αυτά. Ελπίζω το Μουντιάλ της Βραζιλίας το 2014 να είναι ακόμα καλύτερο και να μας χαρίσει ακόμα περισσότερες συγκινήσεις.

Ευ. Λ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου