Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Τι πρέπει να προσέξει ο ΠΑΣ στο ματς με τη Δόξα Δράμας


Στο στάδιο «Ζωσιμάδες» επιστρέφει και πάλι ο ΠΑΣ Γιάννινα, μετά τα δύο εκτός έδρας παιχνίδια με Λεβαδειακό και Θρασύβουλο. Όπως είναι γνωστό την Κυριακή στις 3 το μεσημέρι θα υποδεχτεί τη Δόξα Δράμας, για την 15η αγωνιστική του πρωταθλήματος Β’ Εθνικής. Είναι το τελευταίο ματς του 2010 πρωταθλήματος, αφού μετά θα υπάρξει διακοπή λόγω των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και το πρωτάθλημα θα ξαναρχίσει την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011 με τον αγώνα Εθνικός Αστέρας – ΠΑΣ Γιάννινα.
Μπορεί το ματς της Κυριακής με τη Δόξα Δράμας να είναι το τελευταίο για το 2010 για το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής, αλλά υπάρχει και το παιχνίδι κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου και εκεί θα πέσει και η αυλαία των επίσημων αγώνων για την τρέχουσα χρονιά, που ετοιμάζεται να μας αποχαιρετήσει.
Είναι αυτονόητο ότι στο ματς με τη Δόξα η νίκη είναι μονόδρομος, αφού όπως γράψαμε πολλές φορές μέσα στους «Ζωσιμάδες» δεν πρέπει να χαθεί ούτε… μισός πόντος. Χάθηκαν δύο βαθμοί με τον Ιωνικό, να μη χαθούν και άλλοι, ώστε με τις νίκες μέσα στα Γιάννινα, να αναπληρωθούν τυχόν απώλειες από εκτός έδρας παιχνίδια, που είναι φυσιολογικό να υπάρξουν.
Η Δόξα Δράμας δεν έχει κάνει καμία εκτός έδρας νίκη, αλλά λίγο έλειψε προ μερικών εβδομάδων να «πατήσει» τον ΟΦΗ μέσα στο «Γεντί Κουλέ» αφού προηγούνταν μέχρι το 63’ 0-1 με γκολ του Μαρκόφσκι. Αλλά εκεί η διαιτησία του Γαβρίλη έπαιξε καταλυτικό ρόλο και με ανύπαρκτο πέναλτι έγινε το 1-1 με τον Γκουέι και λίγο μετά ο ίδιος παίκτης έκανε την ανατροπή σε 2-1. Ότι δεν κατάφερε στο Ηράκλειο, το κατάφερε στο Αγρίνιο που απέσπασε ισοπαλία 1-1 στην 7η αγωνιστική του πρωταθλήματος από τον Παναιτωλικό σε ένα παιχνίδι θρίλερ. Ακόμα η Δόξα πήρε ισοπαλία 0-0 στη Νίκαια από τον Ιωνικό και πριν από 3 αγωνιστικές ισοπαλία 2-2 στο γήπεδο του Αιγάλεω από τον Εθνικό. Την περασμένη Κυριακή για την 13η αγωνιστική πέτυχε σπουδαία νίκη με 3-1 μέσα στον Εύοσμο επί του Αγροτικού Αστέρα, αλλά την Τετάρτη δεν μπόρεσε να δαμάσει μέσα στη Δράμα τον ψυχωμένο Πιερικό και έφερε λευκή ισοπαλία 0-0.
 Πρόκειται για μια ιστορική και θρυλική ομάδα, ίσως την πιο θρυλική της Ελληνικής περιφέρειας. Αλλά πέρασε δύσκολα χρόνια την τελευταία 15ετία, φτάνοντας μάλιστα μέχρι τη Δ’ Εθνική! Τελευταία χρονιά που η θρυλική ομάδα των Μαυραετών αγωνίσθηκε στην Α’ Εθνική, ήταν τη σαιζόν 1994-1995. Έχει δικό της γήπεδο και ίσως το καλύτερο αρχειακό μουσείο όπου μέσα από φωτογραφίες, κύπελλα, λάβαρα, ιστορικά έγγραφα «παρελάσει» όλη η ένδοξη ιστορία των «Μαυραετών» από το 1919 μέχρι σήμερα.
Πάντα η Δράμα ήταν μια ποδοσφαιρομάνα. Από την εποχή του Λουκανίδη, του Ιωάννου, του Πιστικού, του Αντώνη Γεωργιάδη μέχρι και στα νεώτερα χρόνια. Πρόπερσι άλλαξε ιδιοκτησιακό καθεστώς, ανέλαβε τα ηνία ο κ. Σάμιος και προσπαθεί να την επαναφέρει στη μεγάλη κατηγορία. Ωστόσο έμεινε αρκετά πίσω και στρατηγικός στόχος είναι να λάβει μέρος στους αγώνες πλέι οφ.
Τελευταία φορά που οι δύο ομάδες αγωνίσθηκαν στο στάδιο «Ζωσιμάδες» ήταν για το πρωτάθλημα Γ’ εθνικής και συγκεκριμένα για την 13η αγωνιστική του βορείου ομίλου την Κυριακή 18-12-2005. Ο ΠΑΣ κέρδισε με σκορ 3-1 με γκολ που σημείωσαν 6’ Κρόνχαρντ, 8’ Καούνος, 82’ Μάγγος, ενώ η Δόξα μείωσε το σκορ στο 90’ με τον Παχατουρίδη.
ΠΑΣ: Τόλιος, Ντάσιος, Κατερίνης, Κούσας, Τσιγιάννης, Κρόνχαρντ (59’ Μάγγος), Προβίδας, Βιλανάκης, Καούνος (73’ Τζάνης), Μπελά (84’ Γεωργιάδης), Αντωνίου.
ΔΟΞΑ: Ιωαννίδης, Γυριχίδης (18’ λ.τρ. Κόντος), Παχατουρίδης, Μητσιόπουλος, Χάβος, Κουσίδης, Κασάπης (57’ Κωνσταντινίδης), Μύγας, Τρούπκος, Αντάντο, Νικολαίδης (77’ Τσερέζος).
Προπονητής ο Μιχάλης Γρηγορίου
Προπονητής της Δόξας Δράμας από την αρχή της σαιζόν είναι ο Μιχάλης Γρηγορίου, που γεννήθηκε στις 19-12-1973. Ως ποδοσφαιριστής αγωνίσθηκε στον Εθνικό Πειραιώς, Λάρισα, Ξάνθη, Νάουσα, Άγιο Δημήτριο και ως προπονητής έχει εργαστεί στις ομάδες Άγιο Δημήτριο, Φωστήρα, Αιολικό Μυτιλήνης, Κόρινθο, Εθνικό Πειραιώς και Δόξα Δράμας. Ως αντίπαλος προπονητής αντιμετώπισε δύο φορές τον ΠΑΣ Γιάννινα. Στις 9-9-2007 σε αγώνα κυπέλλου με τον Φωστήρα (κέρδισε 2-1 η ομάδα του και με τον Εθνικό στις 27-4-2009 στα Γιάννινα (κέρδισε ο ΠΑΣ με 2-1).
Οι πιο γνωστοί ποδοσφαιριστές
Οι πιο γνωστοί ποδοσφαιριστές της Δόξας που έχουν περάσει και από τα σαλόνια της Α’ Εθνικής (σε παρένθεση οι ομάδες και οι συμμετοχές) είναι: Γιώργος Σουλογάνης (59 συμ. με Καλλιθέα), Γιώργος Χατζηζήσης (16 συμ. με ΠΑΟΚ, 72 συμ. με Καβάλα), Δημήτρης Γελαδάρης (45 συμ. με Εθνικό, 124 συμ. με Ξάνθη, 51 συμ. με Χαλκηδόνα, 77 συμ. με Ατρόμητο Αθηνών, 44 συμ. με Εργοτέλη), Θόδωρος Πακάλτσης (35 συμ. με Βέροια, 6 συμ. με Καλλιθέα), Κώστας Μανουσαρίδης (5 συμ. με Πανσερραϊκό), Θόδωρος Παπαδόπουλος (6 συμ. με Πανθρακικό), Τόνι Γκονζάλες (36 συμ. με ΠΑΟΚ), Γιάννης Χλωρός (29 συμ. με Τρίκαλα, 140 συμ. με Αιγάλεω, 17 συμ. με Λάρισα, 24 συμ. με Ηρακλή, 23 συμ. με Θρασύβουλο), Κώστας Άγγος (10 συμ. με Ξάνθη), Νίκος Τσιμπλίδης (21 συμ. με Ξάνθη, 27 συμ. με Καλλιθέα, 71 συμ. με Ιωνικό, 24 συμ. με Βέροια).
Υπάρχει και ο Μαρκόφσκι
Στη Δόξα αγωνίζεται από πέρσι και ο 2ος σκόρερ της Β’ Εθνικής κατηγορίας με 8 γκολ έναντι 9 γκολ που έχει ο Μπακαγιόκο. Πρποκειται για τον 24χρονο Σέρβο επιθετικό Μάρκο Μαρκόφσκι που με τα 2 γκολ που σημείωσε στον Εύοσμο έφτασε στα 8 γκολ και είναι ο 2ος σκόρερ της κατηγορίας. Πρόκειται για έναν παίκτη που δείχνουν ενδιαφέρον για την απόκτησή του ΑΕΚ, Ηρακλής και Αστέρας Τρίπολης. Και πέρσι ο Μαρκόφσκι σημείωσε 15 γκολ με την Δόξα (13 στους αγώνες πρωταθλήματος και 2 στα πλέι άουτ). Πριν πάει στη Δράμα, αγωνίστηκε για 2 χρόνια στην Καλλιθέα. Είναι ένας παίκτης που θέλει προσοχή.
 Η προϊστορία στο στάδιο «Ζωσιμάδες»
Δεκατρείς φορές αναμετρήθηκαν μέχρι τώρα στο στάδιο «Ζωσιμάδες» ο ΠΑΣ με την Δόξα Δράμας και για τα τρία επαγγελματικά πρωταθλήματα. Ο απολογισμός είναι 7 νίκες του ΠΑΣ, 3 ισοπαλίες και 3 νίκες της Δόξας.
Αναλυτικά οι αγώνες:
1979 – 1980 (Α): ΠΑΣ Γιάννινα – Δόξα Δράμας 4-1
1980 – 1981 (Α): ΠΑΣ Γιάννινα – Δόξα Δράμας 0-1
1981 – 1982 (Α): ΠΑΣ Γιάννινα – Δόξα Δράμας 1-1
1982 – 1983 (Α): ΠΑΣ Γιάννινα – Δόξα Δράμας 2-0
1983 – 1984 (Α): ΠΑΣ Γιάννινα – Δόξα Δράμας 4-0
1985 – 1986 (Α): ΠΑΣ Γιάννινα – Δόξα Δράμας 1-0
1986 – 1987 (Α): ΠΑΣ Γιάννινα – Δόξα Δράμας 0-0
1987 – 1988 (Β): ΠΑΣ Γιάννινα – Δόξα Δράμας 1-0
1990 – 1991 (Α): ΠΑΣ Γιάννινα – Δόξα Δράμας 0-1
1995 – 1996 (Β): ΠΑΣ Γιάννινα – Δόξα Δράμας 0-0
1996 – 1997 (Β): ΠΑΣ Γιάννινα – Δόξα Δράμας 2-4
2004 – 2005 (Γ): ΠΑΣ Γιάννινα – Δόξα Δράμας 2-0
2005 – 2006 (Γ): ΠΑΣ Γιάννινα – Δόξα Δράμας 3-1

Το 1919 ιδρύθηκε η Δόξα Δράμας
Και ένα σημείωμα από την επίσημη ιστοσελίδα της ΠΑΕ Δόξας Δράμας για την ίδρυση αυτού του ιστορικού και θρυλικού σωματείου:
Μετά τη λήξη του πρώτου παγκόσμιου πολέμου, το φθινόπωρο του 1918, μια μονάδα Άγγλων στρατιωτών στρατοπέδευσε για λίγες ημέρες στην πόλη της Δράμας.  
Ο καιρός ήταν γλυκός και η φιλοξενία των ντόπιων πρωτόγνωρη γι΄ αυτούς.  
Οι στρατιώτες απαλλαγμένοι από διάφορες μέριμνες έπαιζαν  τα απογεύματα ένα καινούργιο παιχνίδι, το ‘’φουτμπόλ΄΄. 
 Μάλιστα οι ενδεκάδες τους συμπληρώνονταν με κάποια Ελληνόπουλα, που ήταν εντυπωσιασμένα όχι  μόνο από το ίδιο το παιχνίδι, αλλά κι από το πάθος με το οποίο οι Βρετανοί αγωνίζονταν.
Αυτά τα παιδιά δεν άργησαν να συγκροτήσουν στην πόλη τις πρώτες συνοικιακές ομάδες, που φυσικά κλωτσούσαν αυτοσχέδιες μπάλες φτιαγμένες από κουρελόπανα.  
Σχεδόν αμέσως ιδρύθηκε και ο πρώτος οργανωμένος ποδοσφαιρικός σύλλογος της πόλης ο ΄΄Πηλεύς΄΄. Ιδρυτικά του μέλη ήταν οι τότε νεαροί Αντώνης Κόκκινος, Γιάννης Σιμόπουλος, Χρ. Κωνσταντινίδης, Δημ. Τζήμας, Αχιλλέας Βαγενάς, Φιλ. Αναγνώστου, Γιώργος Αθανασιάδης, οι αδελφοί Περβανά και μερικά τουρκόπαιδα, που κατοικούσαν τότε ακόμα στη Δράμα. 
Την  άνοιξη του 1919 αποφασίστηκε η διεύρυνση του ΄΄Πηλέως΄΄ με νέα στελέχη όπως οι Αντ. Παπαλούδης, Αρίσταρχος Σιμόπουλος, Κωνσταντίνος Καπανίκης, Γιάννης Πεντζίκης, Μίμης Πολυχρονιάδης, Δημοσθένης Φέσσας, Θ. Κωνσταντινίδης κ.α..  
Τότε ο σύλλογος μετονομάσθηκε σε ΄΄Σύλλογο Σωματικής Αγωγής Η ΔΟΞΑ΄΄.
Η Δόξα  σύντομα απέκτησε μπάλες και τις πρώτες ομοιόμορφες ασπρόμαυρες φανέλες με έμβλημα το τριφύλλι. Σε κάθε φύλλο του τριφυλλιού ήταν γραμμένο και ένα από τα γράμματα ΄΄Γ.Σ.Δ.΄΄, αρχικά των λέξεων ΄΄Γυμναστικός Σύλλογος Δόξα΄΄.
Τον παρθενικό της επίσημο αγώνα η Δόξα τον έδωσε με αντίπαλο ομάδα της Καβάλας, την οποία νίκησε με 3-0. 
Μετά τις πρώτες επιτυχείς εμφανίσεις το πρόβλημα της ομάδας ήταν πια η έλλειψη ιδιόκτητου γηπέδου. 
 Στη λύση του συνέβαλαν αποφασιστικά ο διοικητής της VII Μεραρχίας, που είχε την έδρα της στη Δράμα, στρατηγός Μιλτιάδης Κοιμήσης, και η οικογένειά Δουμπέσα, που χάρισαν στο σύλλογο την έκταση γης, όπου σήμερα βρίσκεται το γήπεδο της Δόξας
Τα εγκαίνια του  σταδίου με τις ξύλινες σκεπαστές κερκίδες στη δυτική πλευρά του, έγιναν την 1 η Ιουλίου του 1927 
Το 1933 η Δόξα, που συμμετείχε στην Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, διοργάνωσε τους Πανθρακικούς Αθλητικούς Αγώνες και με την ευκαιρία ολοκλήρωσε τα έργα του σταδίου με αποδυτήρια, σκοπευτήριο και ανακαίνιση της εισόδου του γηπέδου 
Την περίοδο εκείνη η Δόξα ίδρυσε και το πρώτο στη Βόρειο Ελλάδα γυναικείο Τμήμα Κλασικού Αθλητισμού, ενώ το 1938 διοργάνωσε και πάλι τους Πανθρακικούς Αθλητικούς Αγώνες, ταυτόχρονα με τα εγκαίνια του νέου Εθνικού Σταδίου της Δράμας.  

Του Βαγγέλη Γυφτόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου