Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Η Superleague θέλει 18 ομάδες στο πρωτάθλημα!


Η Superleague αποφάσισε μετά το Διοικητικό συμβούλιο της Τρίτης (12/10) να προτείνει στην ΕΠΟ την αύξηση των ομάδων σε 18 από 16, πρόταση την οποία κατέθεσε επίσημα ο Κώστας Πηλαδάκης.

Το φετινό ελληνικό πρωτάθλημα διεξάγεται τις Κυριακές στους αγωνιστικούς χώρους και τις καθημερινές σε Διοικητικά Συμβούλια, επιτροπές εφέσεων και αίθουσες δικαστηρίων.

Στο ΔΣ της διοργανώτριας αρχής η Superleague αποφάσισε να προτείνει στην ΕΠΟ την αύξηση των ομάδων από 16 σε 18 κάτι που θα συζητηθεί από την Ομοσπονδία τις επόμενες ημέρες.

Στο διοικητικό συμβούλιο εκτός από τον Κώστα Πηλαδάκη που κατέθε κι επίσημα την πρόταση συμμετείχαν και εκπρόσωποι του Πανσερραϊκού, της Δόξας Δράμας, του Λεβαδειακού, αλλά και του Ολυμπιακού Βόλου, ομάδες που δεν είναι αυτή τη στιγμή στη Superleague.

Η ανακοίνωση της διοργανώτριας αρχής:

"Αποφασίστηκε η σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης την Παρασκευή 21/10/2011 και ώρα 14:00

Στο σημερινό Δ.Σ. παρέστησαν εκπρόσωποι των ΠΑΕ ΑΕΛ, Δόξα Δράμας, Λεβαδειακός και Πανσερραϊκός. Σε συνέχεια κοινού αιτήματος των εν λόγω ΠΑΕ για τη διεξαγωγή του πρωταθλήματος με 18 ομάδες, το Δ.Σ. της Super League αποφάσισε όπως υποβάλλει το αίτημα αυτό στην ΕΠΟ, σε συνάντηση που θα διεξαχθεί εντός των επόμενων ημερών".

Αξίζει να σημειωθεί πως η Superleague πρότεινε με την αύξηση των ομάδων την ώρα που τέλη Οκτωβρίου το πρώτο πρωτάθλημα της χώρας διεξάγεται με δύο ομάδες λιγότερες, και τα υπόλοιπα πρωταθλήματα δνε έχουν αρχίσει γιατί κανείς δεν ξέρει ποιος συμμετέχει που!

Αναλυτικότερα:

Μετά την αυτοκάθαρση-ανέκδοτο, το ελληνικό ποδόσφαιρο αποφάσισε να ξεπεράσει και τον εαυτό του. Αδυνατώντας να λάβουν ουσιαστικές αποφάσεις και να βρουν καθαρές λύσεις, οι συνέταιροι της Σούπερ Λίγκας αποφάσισαν να διεξάγουν τελικά το πρωτάθλημα με 18 ομάδες, βάζοντας μέσα και τη Λάρισα και τον Πανσερραϊκό και τον Λεβαδειακό και τη Δόξα Δράμας! Αντίθετη και με τον ΚΑΠ και με το Νόμο η απόφαση! Η ΕΠΟ τον τελευταίο λόγο που αποφασίζει εντός των ημερών.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της Σούπερ Λίγκας την Τρίτη, ο πρόεδρος της Λάρισας, Κώστας Πηλαδάκης έριξε στο τραπέζι την εξής πρόταση: για να αποφευχθούν οι τριβές καθώς και νέες δικαστικές διαμάχες που ενδεχομένως να προκύψουν, αντί να ψάχνει η διοργανώτρια για το «ζευγάρι» που θα πάρει τη θέση του Ολυμπιακού Βόλου και της Καβάλας (Λάρισα και Σέρρες ή Λεβαδειακός και Δόξα Δράμας), να εισηγηθούν στην ΕΠΟ την αύξηση των ομάδων σε 18 ώστε να μπουν και οι τέσσερις σύλλογοι στο πρωτάθλημα και να είναι άπαντες ικανοποιημένοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες sport-fm, οι πρόεδροι των τεσσάρων ομάδων που διεκδικούν τη συμμετοχή τους στη Σούπερ Λίγκα, επικοινώνησαν μεταξύ τους τη Δευτέρα το βράδυ και αποφάσισαν να «κατεβάσουν» στο Δ.Σ. την παραπάνω πρόταση ώστε να πάψουν να «τρώγονται». Έγκυρες πηγές αναφέρουν, ότι από τη Δευτέρα ήταν ενημερωμένα τόσο τα στελέχη και η διοίκηση της λίγκας, όσο και ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Σοφοκλής Πιλάβιος! Ο τελευταίος, μάλιστα, δεν έφερε αντιρρήσεις, ούτε επιχείρησε να τους μπλοκάρει ή να τους πει να περιμένουν τις αποφάσεις στις υποθέσεις που εκκρεμούν.

Όταν τελικά κατατέθηκε η πρόταση ενώπιον των μελών του συνεταιρισμού, άπαντες συμφώνησαν! Η απόφαση αυτή, αποτελεί ουσιαστικά εισήγηση προς την ΕΠΟ, η οποία και θα έχει τον τελευταίο λόγο στην υπόθεση. Μάλιστα, επιτροπή αποτελούμενη από τον γενικό διευθυντή της λίγκας, Πατρίκ Κομνηνό, το νομικό σύμβουλο, Γιάννη Οικονομάκη και τους Γιάννη Μώραλη, Γιώργο Χριστοβασίλη και Γιάννη Κόντη, αναμένεται να επισκεφτούν σήμερα (Τετάρτη) το πρωί τον Σοφοκλή Πιλάβιο και να του θέσουν επισήμως την εισήγηση της λίγκας. Την τελική απόφαση θα λάβει το Δ.Σ. της ΕΠΟ που θα συνεδριάσει εντός των προσεχών ημερών.

Παράλληλα, η Σούπερ Λίγκα προγραμμάτισε έκτακτη Γενική Συνέλευση για την προσεχή Παρασκευή, ώστε οι εξελίξεις να λάβουν επίσημη μορφή.

Εμπόδια και… «εμπόδια»

Βέβαια για να γίνουν 18 οι ομάδες της Σούπερ Λίγκας, υπάρχουν κάποια ζητήματα που πρέπει να τεθούν και να επιλυθούν. Πρώτα απ’ όλα, πρόκειται αναμφισβήτητα για μια παράνομη απόφαση! Σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 2α) του ΚΑΠ, καθώς και σύμφωνα με τον ισχύοντα αθλητικό νόμο, η οποιαδήποτε απόφαση για αυξομείωση του αριθμού των ομάδων ισχύει για τη μεθεπόμενη περίοδο! Δηλαδή, ακόμη και το περασμένο καλοκαίρι να έπαιρναν αυτή την απόφαση, πάλι για τη μεθεπόμενη περίοδο θα ίσχυε και όχι για τη φετινή. Στη φετινή θα έπρεπε απλώς να προβλέψουν πόσοι θα υποβιβαστούν και πόσοι θα προβιβαστούν ώστε τη σεζόν 2012-2013 να είχαν τον αριθμό που ήθελαν. Στην παρούσα περίπτωση, η παρανομία παίρνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, για τον απλούστατο λόγο ότι η αύξηση του αριθμού των ομάδων θα γίνει μεσούσης της σεζόν!

Η λογική βάσει της οποίας προχωρούν σε μια τέτοια πρόταση, απεικονίζει πλήρως τη θλιβερή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ελληνικό ποδόσφαιρο: Σου λέει… τόσες και τόσες παρανομίες έγιναν φέτος, άλλη μία δεν θα πειράξει κανέναν! Και λογικό είναι, αφού ουδείς τους ελέγχει! Μόνοι τους φτιάχνουν τους κανονισμούς, μόνοι τους τούς καταστρατηγούν!

Ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί, είναι η άποψη της NOVA για όλο αυτό. Τόσο από οικονομικής πλευράς, όσο και από πλευράς προγράμματος. Αν η NOVA συμφωνήσει, πάντως, λέγεται πως θα ζητήσει να υπάρξει και μια τρίτη αγωνιστική ημέρα, που θα είναι είτε η Παρασκευή, είτε η Δευτέρα, ώστε να χωρέσει ολόκληρο το αγωνιστικό πρόγραμμα.

Τρίτο και μάλλον… σημαντικότερο: Πώς θα διαμορφωθεί το πρόγραμμα των αγώνων; Ξέραμε ότι η ομάδα Α και η ομάδα Β απλώς θα έδιναν τις Τετάρτες τα παιχνίδια που «χρωστάνε» και κάποια στιγμή θα έρχονταν στα ίσια με τους άλλους. Τι γίνεται όμως τώρα, που προκύπτει και… ομάδα Γ και ομάδα Δ;

Η λογική λέει ότι αυτές οι ομάδες θα παίζουν μόνο Τετάρτη και ποτέ Σαββατοκύριακο. Για τον απλούστατο λόγο ότι για τις υπόλοιπες 16 ομάδες έχει γίνει η κλήρωση και υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα που καλύπτει κάθε Σαββατοκύριακο. Συνεπώς, οι ομάδες Γ και Δ πρέπει να παίζουν στο ενδιάμεσο, αφού η ύπαρξη τους δεν είχε προβλεφθεί.

Αυτό που πιθανότατα θα γίνει, είναι πρώτα απ’ όλα μια κλήρωση ανάμεσα σε Λάρισα, Πανσερραϊκό, Λεβαδειακό και Δόξα Δράμας, ώστε να προκύψει ποια είναι η ομάδα Γ και ποια η ομάδα Δ. Έπειτα, μόνο γι’ αυτές τις δύο θα γίνει κανονική κλήρωση πρωταθλήματος, ώστε να προκύψουν οι αντίπαλοι τους οποίους θα αντιμετωπίζουν κάθε Τετάρτη. Όλα αυτά βέβαια, θα τα δούμε στην πράξη…

Κάτι ακόμα, εξόχως σημαντικό: Το σχέδιο το οποίο θα εισηγηθεί η Σούπερ Λίγκα προς την ΕΠΟ, θα προβλέπει μονιμοποίηση του αριθμού των 18 ομάδων! Με λίγα λόγια, φέτος θα υποβιβαστούν και πάλι τρεις ομάδες και όχι πέντε ώστε να επανέλθουν στις 16.

Υπάρχουν, ωστόσο, κι άλλα ζητήματα:

Α) Τι θα γίνει με τον Ολυμπιακό Βόλου και την Καβάλα που δεν έχουν διαγραφεί οριστικά λόγω προσωρινής διαταγής που κέρδισε ο Βόλος το πρωί της Τρίτης, ενώ την Πέμπτη εκδικάζεται στο Διοικητικό Εφετείο η αίτηση ακύρωσης της απόφασης της ΕΕΑ για τις δύο ομάδες.

Β) Τι θα γίνει αν ο Λεβαδειακός και η Δόξα Δράμας καταδικαστούν για την υπόθεση των στημένων αγώνων από την Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ (της Δόξας εκδικάζεται την Πέμπτη, για τον Λεβαδειακό περιμένουμε την έφεση του ποδοσφαιρικού εισαγγελέα).

Γ) Τι θα γίνει εάν έρθουν ο Διαγόρας και ο Πανθρακικός (που τερμάτισαν μετά από Λεβαδειακό και Δόξα) και πουν ότι… «αφού θέλετε να τις κάνετε 18, πρέπει να ανεβάσετε εμάς και όχι να σώσετε τη Λάρισα και τον Πανσερραϊκό που υποβιβάστηκαν αγωνιστικά»! Φυσικά οι θιγμένες ΠΑΕ θα προσφύγουν στα δικαστήρια…

Επεισόδιο Γόντικα-Χαρμάνη

Στο Δ.Σ. της Σούπερ Λίγκας δεν κύλησαν όλα ήρεμα. Η παρουσία του δικηγόρου του Ολυμπιακού Βόλου, Θανάση Χαρμάνη «ερέθισε» τον πρόεδρο του Παναθηναϊκού, Δημήτρη Γόντικα που κάποια στιγμή γύρισε και του είπε: «Εσείς είστε στη Δ’ Εθνική. Δεν νομιμοποιήστε να είστε εδώ. Και πείτε μας γιατί προσφύγατε σε πρωτοδικείο του Βόλου και όχι της Αθήνας».

Ο κ. Χαρμάνης του απάντησε: «Δεν είμαστε στη Δ’ Εθνική γιατί κανείς δεν μας υποβίβασε. Προσέξτε διότι είναι ποινικό αδίκημα να αγνοήσετε την προσωρινή διαταγή. Οι αποζημιώσεις που θα ζητήσουμε θα είναι μεγάλες. Μην βιάζεστε. Πρέπει να περιμένουμε το Εφετείο».

Πάνω σε αυτό το θέμα, η Σούπερ Λίγκα αναμένεται όντως να περιμένει την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου την Πέμπτη και γι’ αυτό όρισε τη Γενική Συνέλευση για Παρασκευή.

Τέλος, στο θέμα του νέου γενικού διευθυντή του συνεταιρισμού, ειπώθηκε πως οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να στείλουν τα βιογραφικά τους για να μελετηθούν. Τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι υποψήφιοι θα τις ορίσει επιτροπή αποτελούμενη από τους εκπροσώπους του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ, της Ξάνθης και του Παναιτωλικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου