Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Ζήτησαν παρέμβαση εισαγγελέα για τη ΓΓΑ!


Στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου προσέφυγαν, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάλληλοι της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού για να του καταθέσουν το πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρου Ρακιντζή, που εκδόθηκε πριν από περίπου ένα χρόνο

 Το πόρισμα του κ. Ρακιντζή έγινε γνωστό πριν από περίπου ένα χρόνο.

Το πόρισμα αφορά την περίοδο μετά την 1/1/2000. Παραδόθηκε στις αρμόδιες αρχές στις 12/2/2010. Εστιάζεται σε δεκάδες επιτροπές που συστήθηκαν χωρίς να υπάρχει ανάγκη και σε οργανωτικές επιτροπές αθλητικών γεγονότων, τα οποία είτε δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ είτε πραγματοποιήθηκαν πριν από χρόνια, αλλά οι επιτροπές εξακολούθησαν να παραμένουν ενεργές! Ο έλεγχος διενεργήθηκε τον Ιούλιο 2009 και από τις 24/8 μέχρι τις 30/11/2009.
Η λειτουργία τους γι’ αυτό το διάστημα στοίχισε στο ταμείο του ελληνικού Δημοσίου πάνω από 14 εκατομμύρια ευρώ.
Από το πόρισμα, ωστόσο, προκύπτουν και άλλα στοιχεία, κάποια από τα οποία είναι τραγελαφικά.
Από το 2000 στο υφυπουργείο Αθλητισμού λειτούργησαν 97 επιτροπές, 50 οργανωτικές-εκτελεστικές επιτροπές και 146 σχολές προπονητών.

Μόνο το 2008, επί υφυπουργίας Γ. Ιωαννίδη, λειτουργούσαν περίπου 70 επιτροπές, στις οποίες συμμετείχαν περίπου 800 άτομα (λειτουργοί, υπάλληλοι, μισθωτοί, ιδιώτες). Η μηνιαία δαπάνη για την αποζημίωση των μελών ανερχόταν στο ποσό των περίπου 500.000 ευρώ. Υπάλληλοι της ΓΓΑ συμμετείχαν κατά μήνα μέχρι και σε πέντε αμειβόμενες επιτροπές.

Στο πόρισμα αναφέρεται ότι «στη ΓΓΑ λειτουργεί μεγάλος αριθμός προσωρινών συλλογικών οργάνων, χωρίς να ορίζεται στις αποφάσεις συγκρότησης για την πλειονότητα αυτών η χρονική διάρκεια λειτουργίας τους και στις οποίες ορίζεται μεγάλος αριθμός γραμματέων (μέχρι τέσσερα άτομα). Υπάρχουν επιτροπές των οποίων το έργο συμπίπτει με τα κύρια υπηρεσιακά καθήκοντα των συμμετεχόντων υπαλλήλων, καθώς και επιτροπές για την υποβοήθηση του έργου άλλων επιτροπών. Είναι σαφές ότι πρέπει να εξεταστεί η αναγκαιότητα και η σκοπιμότητα των συλλογικών οργάνων που λειτουργούν στη ΓΓΑ».
 
Επίσης, ότι «ενώ ζητήθηκαν δεν παρασχέθηκαν στοιχεία για την καταβολή αμοιβών σε υπαλλήλους της ΓΓΑ για οργανωτικές-εκτελεστικές επιτροπές», ενώ για κάποιες δεν παρασχέθηκαν τα ΦΕΚ δημοσίευσης των αποφάσεων συγκρότησης.

Δύο από τις διοργανώσεις είναι (α) Οργάνωση και υλοποίηση διεθνούς σεμιναρίου «Η βία στους αθλητικούς χώρους» (β) Όλοι οι Έλληνες στηρίζουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004.

Επίσης, από τον έλεγχο διαπιστώθηκε η συνέχιση λειτουργίας πέντε οργανωτικών-εκτελεστικών επιτροπών (δεν βρέθηκαν τα ΦΕΚ διάλυσης αυτών), ενώ το αθλητικό γεγονός για το οποίο συγκροτήθηκαν έχει περατωθεί προ πολλών ετών ή ουδέποτε υλοποιήθηκε.

Πρόκειται για επιτροπές οι οποίες συστήθηκαν για τα ακόλουθα γεγονότα:

1. Παγκόσμιο πρωτάθλημα χειροσφαίρισης, Θεσσαλονίκη 21 - 28/4/02 (συγκρότηση: 28/12/01).
2. Παγκόσμιο πρωτάθλημα πάλης γυναικών 2002 (συγκρότηση 5/7/02).
3. Παγκόσμιο πρωτάθλημα ελληνορωμαϊκής πάλης ανδρών (συγκρότηση 18/10/01).
Γι’ αυτές τις επιτροπές δεν προσκομίστηκε κανένα στοιχείο για την αμοιβή υπαλλήλων!
4. Διοργάνωση στην Ελλάδα της τελετής απονομής των διεθνών βραβείων «FIFPro World Player Awards» για το έτος 2006 (συγκρότηση 26/7/2006).  Η σύμβαση για τη συγκεκριμένη διοργάνωση υπογράφτηκε επί υφυπουργίας Γ. Ορφανού. Παρότι δεν έγινε ποτέ, στοίχισε στο ελληνικό Δημόσιο το εξωφρενικό ποσό των 14 εκατομμυρίων ευρώ, αφού η εταιρεία με την οποία υπεγράφη η σύμβαση προσέφυγε στα βρετανικά δικαστήρια και δικαιώθηκε. Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής ήταν ο πρώην ΓΓΑ, Στ. Δουβής.
Πριν από αρκετούς μήνες ο ΓΓΑ, Π. Μπιτσαξής, έκανε μηνυτήρια αναφορά για το θέμα στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποια ουσιαστική εξέλιξη.
5. Προετοιμασία - οργάνωση της υποψηφιότητας της Πάτρας - Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την ανάληψη των Μεσογειακών Αγώνων 2009 (συγκρότηση 1/10/02).
Παρότι ο Βόλος και η Λάρισα έχουν αναλάβει τη διοργάνωση των Μεσογειακών του 2013, από τον Οκτώβριο του 2007, παράλληλα, λειτουργούσε η επιτροπή για την ανάληψη των αγώνων του 2009!

Η υπόθεση είχε τελματώσει, όμως οι υπάλληλοι της γραμματείας αποφάσισαν να δράσουν και έτσι κατήγγειλαν το γεγονός στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Πλέον, το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξει «ξεσκόνισμα» για όλα τα παραπάνω στη ΓΓΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου