Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Οριστικό: Γίνεται ιδιώνυμο η βία στα γήπεδα


Δέκα "νέα" μέτρα υπάρχουν στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο που θα περάσει τις επόμενες μέρες από την Βουλή. Βασικότερο το ιδιώνυμο, η προστασία μαρτύρων και διατάξεις του αντιτρομοκρατικού νόμου που υιοθετούνται. Τι αναφέρεται για τις μετακινήσεις, συνδέσμους και στημένα.

Αναλυτικά το ρεπορτάζ της "Κυριακάτικης Καθημερινής"

Το νέο σχέδιο για κόκκινη κάρτα στη βία

Η επαναφορά του ιδιώνυμου αδικήματος σε περιπτώσεις υποτροπής για γεγονότα βίας στους αγωνιστικούς χώρους ή με αφορμή την τέλεσή τους, είναι η πιο σημαντική προσθήκη που υπάρχει στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή και σας παρουσιάζει σήμερα κατ' αποκλειστικότητα η «Κ».

Η πολιτική ηγεσία του αθλητισμού επιχειρεί να κλείσει όλα τα κενά που υπάρχουν σε μια σειρά θεμάτων όπως η λειτουργία των συνδέσμων φιλάθλων, οι οργανωμένες μετακινήσεις, το ηλεκτρονικό εισιτήριο, οι σεκιούριτι (ιδιωτική ασφάλεια), οι κάμερες και η άδεια καταλληλότητας αθλητικών εγκαταστάσεων, πολλά από τα οποία παρότι προβλέπονται σε προγενέστερους νόμους, παραμένουν ανεφάρμοστα. Υπάρχουν, επομένως, προσθήκες, τροποποιήσεις και επαναδιατυπώσεις. Ωστόσο, η επιτυχία του νέου νομοσχεδίου το οποίο στις περισσότερες διατάξεις προβλέπει ποινές φυλάκισης και άλλες αυστηρές κυρώσεις, θα κριθεί από την εφαρμογή του στην πράξη.

Όπως προαναφέραμε, η σημαντικότερη προσθήκη που αφορά την αντιμετώπιση της βίας είναι η «μερική» επαναφορά του ιδιώνυμου σε περιπτώσεις που το φυσικό πρόσωπο καταδικάζεται για επεισόδια και είναι υπότροπο. Υπενθυμίζεται ότι το ιδιώνυμο αδίκημα για γεγονότα βίας στους αγωνιστικούς χώρους πέρασε όταν υφυπουργός Αθλητισμού ήταν ο Γ. Ορφανός και εφαρμόστηκε από το 2006 έως το 2009. Η εφαρμογή του έστειλε αρκετούς στη φυλακή αλλά οι συμπεριφορές που οδηγούσαν σε συλλήψεις δεν μειώθηκαν.

Σύμφωνα με στοιχεία από τη Σούπερ Λίγκα την περίοδο 2007- 2008 έγιναν 56 συλλήψεις στα γήπεδα. Την επόμενη περίοδο έγιναν 89 συλλήψεις (ποσοστό αύξησης 63%) και την περίοδο 2009-2010 που το ιδιώνυμο είχε καταργηθεί οι συλλήψεις ανέβηκαν στις 123 (ποσοστό αύξησης 38%).

Το ιδιώνυμο καταργήθηκε από τον διάδοχο του κ. Ορφανού στο υφυπουργείο Αθλητισμού, Γ. Ιωαννίδη που πολιτεύεται στην ίδια περιφέρεια (Α΄ Θεσσαλονίκης) με τη Νέα Δημοκρατία αφού κρίθηκε ως «άδικο». Είχε προηγηθεί η «δημιουργία» οπαδικού κινήματος αλληλεγγύης στους συλληφθέντες το οποίο εκφραζόταν με πορείες, συγκεντρώσεις σε δικαστήρια και φυλακές και αναρτώμενα πανό στα γήπεδα με περιεχόμενο του τύπου «Ζούμε για την Κυριακή βάλτε μας όλους φυλακή».

Το ιδιώνυμο που αποτελεί και αίτημα του ποδοσφαίρου (ΕΠΟ, Σούπερ Λίγκα) επανέρχεται ως αιχμή του δόρατος της κυβερνητικής πολιτικής για την αντιμετώπιση της αθλητικής βίας η οποία χαρακτηρίζεται «πλημμέλημα». Όμως, υπάρχει και μια σειρά άλλων μέτρων όπως η λειτουργία του ηλεκτρονικού εισιτήριου και του κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης που επαναδιατυπώνεται και θα επιχειρηθεί να επιβληθεί. Η άρνηση υπαγωγής στο σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτήριου της ΓΓΑ που σημαίνει ότι τα στοιχεία όσων βρίσκονται στο γήπεδο θα είναι στη διάθεσή της, θα οδηγεί στην απαγόρευση έκδοσης εισιτηρίων. Για τις οργανωμένες μετακινήσεις φιλάθλων προβλέπονται ποινές φυλάκισης για συμμετέχοντες σε επεισόδια, τους διοργανωτές όπως επίσης και για τον οδηγό του μέσου που μεταφέρει τους φιλάθλους εφόσον η οργανωμένη μετακίνηση έχει απαγορευτεί.

Μεγάλη αυστηροποίηση υπάρχει στις διατάξεις που αφορούν τις λέσχες (συνδέσμους) φιλάθλων. Οι αθλητικές ανώνυμες εταιρείες (ΑΑΕ) καλούνται κάθε χρόνο να αναγνωρίσουν γραπτώς τους συνδέσμους οπαδών τους. Η μη αναγνώριση δύναται να οδηγήσει σε κλείσιμό τους. Για τη λειτουργία των λεσχών απαιτείται η έκδοση ειδικής άδειας από την αστυνομία. Σε περίπτωση που λειτουργεί λέσχη χωρίς άδεια προβλέπεται η ποινή φυλάκισης δύο ετών. Κάθε Ιούλιο θα γίνεται έλεγχος από τη ΓΓΑ με την υποβολή συγκεκριμένων στοιχείων. Τόσο η ΓΓΑ όσο και οι σύλλογοι μπορούν να ζητήσουν τη διάλυση της λέσχης. Οι σύλλογοι δικαιούνται να ασκούν εποπτεία και έλεγχο στις λέσχες και έχουν ευθύνη για πράξεις βίας κατά προσώπων και πραγμάτων που τελούν τα μέλη τους. Στο θέμα των σεκιούριτι οι σύλλογοι υποχρεώνονται να προσλαμβάνουν πιστοποιημένες από τις κείμενες διατάξεις ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας οι οποίες πρέπει να κοινοποιούν στην αστυνομία τα ονόματα των σεκιούριτι που θα χρησιμοποιήσουν δύο ημέρες πριν από την τέλεση του αγώνα. Ο έλεγχος στις εισόδους θα γίνεται από την αστυνομία ή τους σεκιούριτι οι οποίοι θα έχουν δικαίωμα απαγόρευσης εισόδου σε φιλάθλους.

Σε περίπτωση μη εφαρμογής αυτών των διατάξεων προβλέπεται ποινή φυλάκισης έως ένα έτος και πρόστιμο τουλάχιστον 100.000 ευρώ.

Προβλέπεται μάλιστα η βιντεοσκόπηση πράξεων βίας και εκτός αθλητικών εκδηλώσεων, ενώ θα απαγορεύεται η πώληση οινοπνευματωδών σε καταστήματα έως 200 μέτρα μακριά από την αθλητική εγκατάσταση τέσσερις ώρες πριν και δύο μετά τον αγώνα.

Oι προσυνεννοημένοι αγώνες και η φαρμακοδιέγερση

Στο νέο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις που αφορούν τις περιπτώσεις της προσυνεννόησης αγώνων και της φαρμακοδιέγερσης.

Και για τα δύο, όπως και για τα επεισόδια στα γήπεδα που δημιουργούνται από οργανωμένες ομάδες, προβλέπονται ανακριτικές πράξεις που χρησιμοποιούνται για την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης ή την εξιχνίαση τρομοκρατικών πράξεων. Δηλαδή, άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, παρακολουθήσεις τηλεφώνων και άλλα μέτρα που προβλέπονται στον αντιτρομοκρατικό νόμο. Επίσης, και για τα τρία αδικήματα (βία, προσυνεννοημένοι αγώνες, φαρμακοδιέγερση) προβλέπεται ότι όποιος από τους υπαίτιους συνεργαστεί με τις Αρχές και καταστήσει δυνατή τη μη διάπραξη των αδικημάτων απαλλάσσεται και δεν του ασκείται ποινική δίωξη. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα λαμβάνονται μέτρα προστασίας μαρτύρων.

Η διάταξη για την ποινική αντιμετώπιση της φαρμακοδιέγερσης αναφέρει ότι όποιος συγκροτεί ή μετέχει σε οργάνωση που επιδιώκει ή επιτυγχάνει τη διάπραξη αυτού του αδικήματος τιμωρείται με φυλάκιση, το ύψος της οποίας όπως και ο χαρακτηρισμός του αδικήματος παραμένουν αυτήν τη στιγμή ανοιχτά.

Στην ποινική αντιμετώπιση των προσυνεννοημένων αγώνων αναφέρεται ότι αγώνας που αλλοιώνεται ως προς την έκβαση και το αποτέλεσμα κατόπιν προσυνεννοήσεως και περιλαμβάνεται εν γνώσει του υπαίτιου σε στοιχηματικές διοργανώσεις του εσωτερικού ή εξωτερικού οδηγεί σε φυλάκιση ο χρόνος της οποίας όπως και ο χαρακτηρισμός του αδικήματος παραμένουν αυτήν τη στιγμή ανοιχτά.

Μέχρι τώρα η ποινή ήταν φυλάκιση έξι μηνών και πρόστιμο 600.000 ευρώ.

Αυτήν τη στιγμή, η Δικαιοσύνη ερευνά 41 ποδοσφαιρικούς αγώνες, που σύμφωνα με την UEFA θεωρούνται ύποπτοι χειραγώγησης για στοιχηματικούς λόγους, όμως η όποια αύξηση της ποινής δεν θα έχει αναδρομικό χαρακτήρα.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η επανασύσταση της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης Βίας (ΔΕΑΒ).

Το ΕΣΚΑΝ καταργείται και στη θέση του δημιουργείται το ΕΣΚΑΦ (Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης της Φαρμακοδιέγερσης).

Στο θέμα των συγχωνεύσεων των ΑΑΕ περιλαμβάνεται διάταξη, που αναφέρει ότι μπορεί να γίνει μόνο με τη «ρητή συναίνεση των ιδρυτικών σωματείων των ΑΑΕ» βάζοντας τέρμα σε συγχωνεύσεις τύπου Ηλυσιακού – Αιγάλεω. Επίσης, συγχωνεύσεις μπορούν να γίνουν μόνο μεταξύ συλλόγων της ίδιας περιφέρειας.

Τέλος, για την απόκτηση ποσοστού 15% και πάνω των μετοχών ΑΑΕ απαιτείται το φυσικό πρόσωπο ή τα μέλη του Δ.Σ. του νομικού προσώπου να μην εμπίπτουν στα κωλύματα του αθλητικού νόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου