Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Εννιά συλλήψεις για τα στημένα


Τινάζεται στον αέρα το πρωτάθλημα - Συλλήψεις μεγαλοπαραγόντων για τα “στημένα”! - Λίστα με 70 κατηγορούμενους

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο θέμα των 41 “στημένων” αγώνων στο ελληνικό ποδόσφαιρο που εντόπισε η Ουέφα. Από το πρωί της Τετάρτης και μετά από εντολή της εισαγγελίας, η Αστυνομία σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ πραγματοποίησε γιγάντια επιχείρηση  σε σπίτια και γραφεία ιδιωτών που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Συνολικά από τις 15 προσαγωγές οι 9 μετατράπηκαν, μέχρι τώρα, σε  συλλήψεις. Σχετικά με τους 9 που συνελήφθησαν, όπως διαρρέτεαι, οι τρεις είναι γνωστοί παράγοντες. ηχηρά ονόματα στον χώρο του ποδοσφαίρου, ένας προπονητής, ένας διαιτητής, ένας μάνατζερ και τρεις που έχουν σχέση με το παράνομο στοίχημα.

Όπως, επίσης, έχει διαρρεύσει τα τρία αδικήματα για τα οποία πιθανώς να ασκηθούν διώξεις είναι η στοιχηματική απάτη το ξέπλυμα «βρώμικου» χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Οι 9 θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα την Πέμπτη το πρωί με το πλέον βαρύ κατηγορητήριο.

Παράλληλα έγινε γνωστό πως θα απαγγελθούν κατηγορίες σε τουλάχιστον 70 άτομα, κάποιοι εξ αυτών είναι ποδοσφαιριστές, διαιτητές, άνθρωποι μπλεγμένοι με το παράνομο στοίχημα, ακόμα και πρόεδροι ΠΑΕ.

Η αστυνομία για να φτάσει στον εντοπισμό αυτών των ατόμων χρησιμοποίησε όλα τα μέσα που είχε στη διάθεση της. Υπήρχε συνδρομή των ανδρών της ΕΥΠ, ενώ μετά από απόφαση του εισαγγελέα παρακολουθούνταν τα τηλέφωνα των υπόπτων. Επίσης, λόγω του γεγονότος πως αρκετοί από τους εμπλεκόμενους φέρονται να έχουν κερδίσει τεράστια ποσά από το στοίχημα στο ίντερνετ οι ελληνικές αρχές έχουν κατεθέσει αίτημα δικαστικής συνδρομής σε 8 χώρες για να συλλέξουν περισσότερα στοιχεία.

Σε παράλληλη έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη ελέγχονται για το αν συμμετείχαν ή για το αν θα τους απαγγελθούν κατηγορίες 4 διαιτητές της Superleague, αντιπρόεδροι και πρώην πρόεδροι ΠΑΕ αλλά και αρκετοί ποδοσφαιριστές που συμμετείχαν στα “στημένα”.

Αναλυτικότερα:

Εννέα συλλήψεις έγιναν από την Ελληνική Αστυνομία για την υπόθεση των 41 στημένων αγώνων, μετά από εισαγγελική παραγγελία και επιχείρηση-σκούπα, με συμμετοχή ακόμη και της ΕΥΠ!

Εννέα συλλήψεις και 11 προσαγωγές για συμμετοχή σε "στημένα παιχνίδια" έχουν γίνει στη ΓΑΔΑ. Ήδη ανακοινώθηκε το όνομα του Αχιλλέα Μπέου καθώς και των υπολοίπων οκτώ, που θα οδηγηθούν την Πέμπτη στον εισαγγελέα. Συνελήφθη και ο Σταύρος Ψωμιάδης.

Οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες, καθώς υπήρξε εκτεταμένη έρευνα της αστυνομίας σε σπίτια ανθρώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση των "στημένων αγώνων".

Σύμφωνα με πηγές της Αστυνομίας, εκτός από παράγοντες, θα προσαχθούν και ποδοσφαιριστές, οι οποίοι φέρονται να έχουν πάρει μέρος σε παράνομες στοιχηματικές δραστηριότητες.

Οι 9 συλληφθέντες είναι
Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου, Αχιλλέας Μπέος
Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Καβάλα, Σταύρος Ψωμιάδης
Ο μεγαλομέτοχος της Ηλιούπολης, Γιώργος Τσακογιάννης
Ο παράγοντας της Ηλιούπολης, Νίκος Χάλκος
Ο πρώην ποδοσφαιριστής Δημήτρης Ζαβαντίας
Ο προπονητής Νίκος Παντέλης
Ο μάνατζερ Αθανάσιος Ντότσης
Και οι bookmakers Νίκος Καραγκούλιας, Ανδρέας Δημόπουλος

Έχουν ερευνηθεί σπίτια, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και προφανώς αναμένεται να δοθεί και συνέχεια από την ελληνική Αστυνομία. Λέγεται, μάλιστα, ότι κάποιες από τις προσαγωγές θα μετατραπούν σε συλλήψεις. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο, ωστόσο, είναι δεδομένο πως βρισκόμαστε μπροστά σε ...επιχείρηση-σκούπα (στην οποία συμμετείχαν υπηρεσίες όπως η ΕΥΠ και η Αντιτρομοκρατική) για τα  41 στημένα παιχνίδια, όπως τα είχε υποδείξει στην σχετική της λίστα η UEFA.

Η σύλληψη του Γ.Τσακογιάννη έγινε από την Ασφάλεια της Θεσσαλονίκης στο Ωραιόκαστρο και σύμφωνα με πληροφορίες στην κατοχή του βρέθηκαν δύο όπλα με σιγαστήρα, χωρίς να διαθέτει άδεια!

Λέγεται ακόμη ότι έχει προσαχθεί και γιος μεγαλοπαράγοντα, ο οποίος σχετίζεται με τον αγώνα Ξάνθης-Παναθηναϊκού. Συνολικά έγιναν 11 προσαγωγές, ενώ το όλο "σύστημα" περιλαμβάνει 70 άτομα! Έγινε λόγος, επίσης, και για συλλήψεις λόγω των καταγγελιών του Γιώργου Δαλούκα ("απειλείται η ζωή μου")

Η όλη έρευνα έγινε με βάση την ογκώδη δικογραφία που έχει σχηματιστεί από την εισαγγελία οικονομικού εγκλήματος. Τα αδικήματα που θεωρούνται κακουργήματα είναι η στοιχηματική απάτη, το ξέπλυμα χρήματος και η συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Με αυτά θα κατηγορηθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Μπέος, Ψωμιάδης και Τσακογιάννης.

Την έρευνα πραγματοποιεί η Υποδιεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της ΕΛΑΣ σε συνεργασία με τις δικαστικές αρχές αλλά και το ΣΔΟΕ. Συμμετείχε και η ΕΥΠ, που προέβη, μάλιστα, σε νόμιμες υποκλοπές.

Από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

"Κατόπιν εισαγγελικής έρευνας διενεργήθηκε ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση κατά την οποία συνελήφθησαν, μέχρι στιγμής, εννέα (9) ημεδαποί για συμμετοχή σε στημένους αγώνες ποδοσφαίρου.
Οι έρευνες συνεχίζονται"

Το πρωί της Πέμπτης οι συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου