Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Όπως έστρωσαν θα κοιμηθούν…


Τα τελευταία γεγονότα που συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο, αρχίζοντας από τη βία στα γήπεδα, συνεχίζοντας στα στημένα παιχνίδια, προχωρώντας στην αμαύρωση του τελικού Κυπέλλου και καταλήγοντας στην αναστολή λειτουργίας της ΕΠΟ, διαμορφώνουν μια κατάσταση με νέα δεδομένα στον χώρο του αθλητικού μάρκετινγκ, κατ’ επέκταση και στον τομέα των εσόδων των ομάδων.

Άπαντες γνωρίζουν ότι η κυριότερη πηγή εσόδων της Super League και της Football League είναι ο ΟΠΑΠ. Οι ομάδες των δύο μεγάλων κατηγοριών έχουν χορηγικές συμβάσεις, ενώ σύμβαση είχαν και οι διοργανώτριες αρχές των πρωταθλημάτων. Τα γεγονότα απαξίωσης του προσφερόμενου προϊόντος, ωστόσο, δημιουργούν νέα δεδομένα.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο ΟΠΑΠ πρόκειται ν’ αλλάξει τακτική στην αντιμετώπιση των ομάδων, θεωρώντας ότι οι δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι διοργανώτριες την τελευταία περίοδο, με τις περίφημες ρήτρες βίας, δεν απέδωσαν στην εφαρμογή τους. Περαιτέρω διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει βούληση των παραγόντων να καταπολεμήσουν τη βία στα γήπεδα, καθώς προσωπικές συμπεριφορές αλλά και παραλείψεις αναδεικνύουν πως δεν συγκαταλέγεται στις προτεραιότητές τους.
Τα στελέχη της ΟΠΑΠ Α.Ε. έχουν την πεποίθηση ότι όσα μεγάλα και ωραία λόγια και να λέγονται, με τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί παράλληλα με αυτά που έπρεπε να ληφθούν αλλά δεν λήφθηκαν, δεν πρόκειται να περιοριστούν τα φαινόμενα βίας στα γήπεδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Super League διά του Πατρίκ Κομνηνού ζητούσε την Αστυνομία εκτός γηπέδων, και στο τέλος οι ομάδες άρχισαν ν’ αναζητούν εναγωνίως τις αστυνομικές δυνάμεις για να επιβληθεί η τάξη.
Η Αστυνομία δέχεται ν’ ανέβει στις κερκίδες, αλλά αντί η ΕΠΟ να καθίσει στο τραπέζι των συζητήσεων με τους φορείς της Πολιτείας και του ποδοσφαίρου, προτίμησε να κατεβάσει τα ρολά του ποδοσφαίρου.
Ο ΟΠΑΠ θα δεχόταν ότι από τα 10 εκατ. ευρώ που δίνει το ποδόσφαιρο στην Αστυνομία, θα μπορούσε ν’ αναλάβει ένα μέρος της συνολικής δαπάνης με τη μορφή χορηγίας.
Αντί να βελτιώνεται η κατάσταση και να εκσυγχρονίζεται το ποδόσφαιρο, στον ΟΠΑΠ βλέπουν να διευρύνεται η λίστα με τα ύποπτα παιχνίδια που χτυπούν κόκκινο στο σύστημα στοιχηματικής απάτης της UEFA, το κλίμα να φαντάζει ολοένα και πιο άρρωστο με τους υγιείς φιλάθλους να γυρίζουν την πλάτη τους στις ομάδες και ν’ απομακρύνονται απ’ τα γήπεδα και τα παιχνίδια ειδικά της Football League που συγκαταλέγονται στο κουπόνι, να...κλειδώνουν σε ολοένα και μεγαλύτερους ρυθμούς.
Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, είναι ο ΟΠΑΠ να είναι «υποχρεωμένος» ν’ αλλάξει την πολιτική του. Η εταιρεία δεν θα απευθύνεται πλέον στο σύνολο των ΠΑΕ προκειμένου να διαφημιστούν, αλλά θα θέτει προϋποθέσεις και ποσά για κάθε ομάδα ξεχωριστά, απευθυνόμενος στις ομάδες που θεωρεί ότι θα μπορέσουν να λειτουργήσουν ανταποδοτικά στα χρήματα τα οποία θα καταβληθούν.
Οι προϋποθέσεις ούτως ή άλλως για τις όποιες συμβάσεις θα είναι ιδιαίτερα αυστηρές για ό,τι αρνητικό, θα υπάρχουν μεγάλες ρήτρες που θα φθάνουν ακόμη και σε διακοπή της σύμβασης αν δεν υλοποιούνται κάποιοι απ’ τους όρους που συγκαταλέγονται σε αυτές.
Με δεδομένο ότι μέχρι σήμερα οι ιδιώτες χορηγοί, στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας της Super League, δεν έδειξαν ενδιαφέρον να κάνουν μεγάλες επενδύσεις, οι ΠΑΕ κινδυνεύουν να χάσουν τον βασικό τους αιμοδότη, τον ΟΠΑΠ.
Δεδομένη είναι η απόφαση ότι ο ΟΠΑΠ δεν πρόκειται να δεχθεί όλες τις ομάδες που θ’ απευθυνθούν να υπογράψουν σύμβαση μαζί του. Εκεί όμως που ο Οργανισμός είναι κάθετα αρνητικός, είναι στο να συνάψει νέες συμβάσεις με τις διοργανώτριες Super League και Football League. Η πρόταση που μέχρι τον περασμένο Μάρτιο βρισκόταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ήταν χορηγία 22,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο για μία τριετία (σχεδόν 68 εκατ. ευρώ).
Σε σύσκεψη που είχε γίνει μεταξύ του προέδρου της Super League, Βαγγέλη Μαρινάκη, και της ΟΠΑΠ Α.Ε., είχε δοθεί ακόμη και σχέδιο σύμβασης. Κάποιοι έξυπνοι όμως, με πρώτο τον Αχιλλέα Μπέο με την ιδιότητα του μέλους της Super League, πρότειναν στον Βαγγέλη Μαρινάκη να μη βιαστεί, αντί να του πουν να τρέξει όσο πιο γρήγορα μπορεί.
Ήλθαν όμως τα τελευταία γεγονότα και ο ΟΠΑΠ δεν δείχνει καμία διάθεση να υπογράψει σύμβαση με τη διοργανώτρια. Θα είναι τεράστιο πλήγμα για τη Super League, αλλά και για τις ΠΑΕ η απόσυρση ενδιαφέροντος απ’ τον «γίγαντα» των τυχερών παιχνιδιών, καθώς η Super League, πέρα από κάποια χρήματα που κρατούσε για τη λειτουργία της, τα υπόλοιπα απ’ τη χορηγία τα μοίραζε στις ομάδες.

«Πρόεδρε, περίμενε, θα τα πάρουμε απ’ τις εταιρείες στοιχηματισμού»
Την κρίσιμη περίοδο που (σχεδόν) όλα ήταν ρόδινα, κάποιοι ξύπνιοι –τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται– έλεγαν στον Βαγγέλη Μαρινάκη να περιμένει καθώς θα έλθει πακτωλός εσόδων από στοιχηματικές εταιρείες, όπως η «Bwin» που είναι χορηγός της Ρεάλ Μαδρίτης και της Μίλαν.
Σύμφωνα με μελέτη που έγινε για τις εταιρείες του διαδικτυακού στοιχήματος προκαθορισμένης απόδοσης, αναδείχτηκε το ότι το πιθανολογούμενο κέρδος τους στην Ελλάδα ανέρχεται σε 50 εκατ. ευρώ ετησίως. Αν μια εταιρεία κερδίζει 50 εκατ. ευρώ και αποφασίσει να μπει χορηγός στο ελληνικό ποδόσφαιρο, πού θα μπει; Στη διοργανώτρια ή στις ΠΑΕ; Αν μπει στις ομάδες, αυτόματα χάνεται η χορηγία της ΟΠΑΠ Α.Ε., πέρα από το θέμα με την ισχύουσα νομοθεσία που απαγορεύει κάτι τέτοιο.
Αν η ξένη εταιρεία χορηγήσει τη Super League, πώς θα μπορέσει να μπει στα γήπεδα των ομάδων που θα έχουν υπογράψει σύμβαση με τον ΟΠΑΠ; Συνεπώς, ή τα βρίσκουν με τον ΟΠΑΠ οι διοργανώτριες και οι ΠΑΕ, ή ξεκόβουν τελείως.
Αυτό το ενδεχόμενο δημιουργεί ένα γκρίζο σκηνικό και ουσιαστικά ανακόπτει τη χορηγική χρηματοδότηση των ομάδων.
Για τη Football League τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Ναι μεν τα ποσά είναι μικρότερα, αλλά δεν υπάρχουν αγωνιστικές που 2-3 ματς δεν κλειδώνουν με το που θ’ ανοίξει ο στοιχηματισμός. Ειδικά τώρα που διευρύνεται το «live betting», ο παράδεισος του Στοιχήματος, ο ΟΠΑΠ δεν ενδιαφέρεται για τα όνειρα που θα βλέπουν οι παράγοντες με τις ομάδες τους να κερδίζουν αρχικά 2-0 και να χάνουν στο τέλος 2-4.
Με τη νέα τάξη των ποδοσφαιρικών πραγμάτων, οι ομάδες που εισπράττουν 4-5 εκατ. ευρώ απ’ τον ΟΠΑΠ ως χορηγία κινδυνεύουν να τη χάσουν, ενώ θα περιοριστούν και τα χρήματα των τηλεοπτικών εσόδων, καθώς ο Οργανισμός δεν είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί τις εκπομπές που αφορούν το πρωτάθλημα.

Για να το κάνουμε πιο λιανά
Η ΕΤ3, που ό,τι παίρνει απ’ τον ΟΠΑΠ το δίνει στις ομάδες, θα απολέσει το έσοδο για την κάλυψη των αγώνων της Football League. Ως εκ τούτου, θα μείνει μόνο ο ΟΤΕ.
Η NOVA, που έχει αναλάβει τις τηλεοπτικές μεταδόσεις των αγώνων πρωταθλήματος, ενδέχεται να μην έχει χρηματοδότηση υπό μορφή χορηγιών απ’ τον ΟΠΑΠ.
Ο κίνδυνος οικονομικής κατάρρευσης της πλειονότητας των ομάδων είναι ορατός. Μπορεί ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός να μην κινδυνεύσουν αν χάσουν 4-5 εκατ. ευρώ στο σύνολο του μπάτζετ τους, αλλά οι 12-13 ομάδες θα πουν το ψωμί-ψωμάκι. Και μετά τις κυρώσεις –αν υπάρξουν– για τις πλαστές ενημερότητες, οι περισσότερες ΠΑΕ με δεδομένη τη φορολογία 40% στις μεταγραφές, δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν στο πρωτάθλημα καθώς δεν θα έχουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.
Αυτό είναι το νέο τοπίο που διαγράφεται και, αν τα πράγματα δεν αλλάξουν δραματικά, η επόμενη περίοδος θα είναι όχι απλά λιτότητας, αλλά πείνας για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Εισερχόμαστε σε μια περίοδο στην οποία οι ομάδες όλες μαζί δεν θα μπορούν καν να πάνε στο Σύνταγμα ως ειδικής κατηγορίας αγανακτισμένες, προκειμένου να διαδηλώσουν και να πετύχουν ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Όπως έστρωσαν, θα κοιμηθούν.

 του Νίκου Συνοδινού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου