Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Φάκος: Διώξεις και για τις ομάδες...


Και οι ομάδες έχουν ευθύνες όταν εμπλέκονται σε υπόθεση δωροδοκιών οι παράγοντές τους, σύμφωνα με όσα αποκάλυψαν οι ποδοσφαιρικοί εισαγγελείς Φάκος και Αντωνακάκης. Καθυστερούν οι πρώτες διώξεις λόγω του όγκου της δικογραφίας. 

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ.Ανδρέα Φάκου στο ΒΗΜΑ της Κυριακής:

- Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών και πώς θα προχωρήσετε;
«Είχαμε ζητήσει από τον περασμένο Οκτώβριο από την κυρία Παπανδρέου να μας στείλει αντίγραφα της δικογραφίας όταν ολοκληρώσει την εξέταση της υπόθεσης, αφού παράλληλα με την ποινική διαδικασία υπάρχει και η πειθαρχική, η οποία είναι αυτόνομη. Την Τετάρτη 28 Ιουνίου πήραμε τα αντίγραφα, 93.000 σελίδες. Μαζί με τον κ. Μανώλη Αντωνακάκη, εκλεκτό συνάδελφο, αρχίσαμε να επεξεργαζόμαστε εκ περιτροπής, για να επισπεύσουμε τον χρόνο, τα έγγραφα. Σε αυτή την προσπάθεια θα κάνουμε και δεύτερη και τρίτη αξιολόγηση των στοιχείων, ώστε να διαμορφώσουμε την κατά το ανθρωπίνως δυνατόν πιο αντικειμενική άποψη. Κατ΄ αρχάς θα ξεχωρίσουμε ποιοι από τους 83 κατηγορουμένους εμπίπτουν στη δική μας δικαιοδοσία, διότι σύμφωνα με το Πειθαρχικό Δίκαιο είμαστε αρμόδιοι μόνο για όσους έχουν σχέση με το ποδόσφαιρο- παράγοντες, προπονητές, ποδοσφαιριστές, μάνατζερ. Δεύτερον, για ποιες πράξεις, διότι τα πέντε κακουργήματα και τα τέσσερα πλημμελήματα που έχει εντοπίσει η εισαγγελέας δεν είναι όλα πειθαρχικά αδικήματα. Αφού αξιολογήσουμε και αυτό, τότε θα ασκήσουμε δίωξη για όσους βγαίνουν στοιχεία. Στην παρούσα φάση για να ασκήσουμε δίωξη θέλουμε επαρκείς ενδείξεις. Στη συνέχεια θα επιληφθεί η Πειθαρχική Επιτροπή, η οποία είναι δικαστήριο. Αυτή θέλει αποδείξεις για να καταδικάσει και να επιβάλει ποινές».

- Χρονικά τι προβλέπετε;
«Εγώ ευελπιστώ μέσα στον Ιούλιο να έχουμε ολοκληρώσει το δικό μας έργο. Τα πειθαρχικά όργανα συνήθως λειτουργούν γρήγορα, αν και για το πρωτοβάθμιο δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός. Η ποινική Δικαιοσύνη έχει περισσότερα στάδια σε μια διαδικασία μέχρι να φθάσει μια υπόθεση σε δίκη και είναι πιο βραδεία. Η πειθαρχική διαδικασία είναι πιο απλοποιημένη. Επιπλέον αν για μια απόφαση του πρωτοβάθμιου οργάνου ασκηθεί έφεση, η Επιτροπή Εφέσεων συνέρχεται μέσα σε 10 ως 15 ημέρες και εκδίδει απόφαση. Αλλά και να βγούμε σε 20 ημέρες, δεν χάθηκε ο κόσμος. Εδώ 30 χρόνια ψάχνουμε αυτά τα θέματα της διαφθοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο...».

- Το πρωτάθλημα όμως αρχίζει στις 27 Αυγούστου;
«Το γνωρίζω, αλλά δεν μπορεί να πατήσει κάποιος ένα κουμπί και να τελειώσουν αυτές οι διαδικασίες, γιατί θα είμαστε άδικοι. Οποιες διώξεις ασκήσουμε πρέπει να είναι θεμελιωμένες».

- Υπάρχει περίπτωση σε κάποιους,οι οποίοι διώκονται από την ποινική Δικαιοσύνη, να μην ασκήσετε δίωξη ή αντιστρόφως να ασκήσετε διώξεις κατά προσώπων τα οποία δεν αναφέρονται μέχρι στιγμής στις ποινικές διώξεις;
«Ναι. Η δική μας διαδικασία είναι αυτόνομη, δεν δεσμευόμαστε από την κρίση της εισαγγελέως. Βέβαια, όταν κάποιος δικαστικός ξεκινά να ασκήσει ποινική δίωξη και προφυλακίζει, κάποια στοιχεία θα έχει. Δεν μπορεί να το κάνει έτσι. Εμείς πάντως θα κάνουμε τη δική μας αξιολόγηση».

- Θεωρητικά μπορούμε να περιμένουμε ένα διαφορετικό «πακέτο» κατηγορουμένων;
«Ναι».

- Τα στοιχεία της κύριας ανάκρισης, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, μπορούν να χρησιμοποιηθούν από εσάς;
«Βεβαίως. Μπορεί να ζητήσουμε και το υλικό της κύριας ανάκρισης».

- Με βάση το μέρος της δικογραφίας που γνωρίζετε, ποιες είναι οι ενδεχόμενες κατηγορίες οι οποίες θα απαγγελθούν;
«Μπούσουλας είναι οι κατηγορίες που έχει απαγγείλει η εισαγγελέας Παπανδρέου. Υπάρχει όμως περίπτωση να προκύψουν από το υλικό και πειθαρχικά παραπτώματα που δεν αφορούν την ποινική Δικαιοσύνη».

- Από την έρευνα της ποινικής Δικαιοσύνης προκύπτουν παραπτώματα φυσικών προσώπων. Την πειθαρχική Δικαιοσύνη όμως απασχολούν και οι ευθύνες ομάδων. Νομικά πώς προκύπτει η υπαιτιότητα κάποιας ομάδας με βάση τη δράση ενός αξιωματούχου της;
«Βάσει του αποδεικτικού υλικού. Αν υπάρχει δωροδοκία αυτή δεν γίνεται έτσι στον αέρα και στον βρόντο. Γίνεται για να επιτευχθεί κάποιο αποτέλεσμα ευνοϊκό για εκείνον που το επιδιώκει. Συνεπώς αν είναι ευνοϊκό υπέρ μιας ομάδας τότε έχει αντικειμενική ευθύνη και η ομάδα, το νομικό πρόσωπο».

- Υπάρχει κίνδυνος παραγραφής αδικημάτων λόγω χρονικών περιορισμών;
«Για τα βασικά αδικήματα, δωροδοκία και στοίχημα, η παραγραφή είναι τριετής. Οπως και για το ντόπινγκ. Δεν έχουμε πρόβλημα. Για όσα έχουν τελεστεί Ιούλιο 2008 δεν υπάρχει πρόβλημα».

- Έχετε ζητήσει αυστηροποίηση των ποινών;
«Έχουμε προτείνει σε συνεργασία με τον κ. Κουρίδη, ο οποίος είναι προϊστάμενος του Νομικού Τμήματος της ΕΠΟ, κάποιες βελτιώσεις του Πειθαρχικού Δικαίου οι οποίες είναι επιβεβλημένες. Αυτές θα προταθούν στη γενική συνέλευση της ΕΠΟ. Και επέκταση του χρόνου παραγραφής, και αυστηροποίηση των ποινών. Μπορεί να προβλέπεται αφαίρεση βαθμών ή υποβιβασμός και σε άλλα αδικήματα πλην αυτών που προβλέπονται σήμερα. Αυτά όμως είναι διοικητικά θέματα. Διάβασα ότι οι ΠΑΕ δεν θέλουν αυστηροποίηση, κάτι που έχει ζητήσει και η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Οι ΠΑΕ δεν θέλουν να έχουν αντικειμενική ευθύνη για όσα συμβαίνουν στο γήπεδο. Οι ομάδες όμως πρέπει να έχουν μια κάποια ευθύνη, αφού είναι ο χώρος ο δικός τους όπου διεξάγεται το άθλημα».

- Στο παρελθόν έχετε καταγγείλει πιέσεις από τον Αχιλλέα Μπέο. Υπήρξαν παρόμοια περιστατικά με άλλους παράγοντες;
«Ο κ.Μπέος έχει αυτή τη συμπεριφορά... Αυτό ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό. Εγώ όμως δεν επηρεάστηκα από αυτό και στην υπόθεση των κασετών όπου ήταν εγκαλούμενος έβγαλα διάταξη για παραγραφή».

- Είναι ευκαιρία η αποκάλυψη του σκανδάλου για να καθαρίσει το ποδόσφαιρο;
«Ναι. Είναι δεκαετίες που υπήρχαν αυτά τα πράγματα, που περίπου τα ήξεραν όλοι, αλλά τίποτα δεν γινόταν. Τώρα κάτι βγήκε στην επιφάνεια. Βέβαια ο χώρος του ποδοσφαίρου δεν είναι αγγελικά πλασμένος. Και στο εξωτερικό υπάρχουν τέτοια φαινόμενα, στην Ιταλία, στη Γερμανία. Στην Ιταλία όμως υποβιβάστηκαν ομάδες φοβερές. Δεν είμαστε αιθεροβάμονες για να πιστεύουμε ότι αυτά τα φαινόμενα θα εξαλειφθούν. Αφού υπάρχει στοίχημα θα υπάρχουν τέτοιες προσπάθειες. Αλλά τουλάχιστον να περιοριστούν».

- Είναι η πιο μεγάλη υπόθεση διαφθοράς στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου και έχει πέσει το καθήκον της διαλεύκανσης στους ώμους σας. Προσωπικά πώς αισθάνεστε;
«Μας έχουν αναθέσει αυτό το καθήκον και προσπαθούμε να ανταποκριθούμε όσο το δυνατόν καλύτερα. Στην ΕΠΟ και στον αθλητικό χώρο δεν επιδιώκουμε και δεν ονειρευόμαστε να κάνουμε καριέρα. Επειδή όμως αγαπάμε το άθλημα, εγώ και ο κ. Αντωνακάκης αλλά και οι συνάδελφοι στις Πειθαρχικές Επιτροπές, προσπαθούμε να βάλουμε πλάτη για να εξυγιανθεί. Θέλουμε να κάνουμε τη δουλειά μας αντικειμενικά και ευσυνείδητα».

Και η συνέντευξη του κ.Μανώλη Αντωνακάκη στο Βήμα της Κυριακής:
 

Σε ερωτήματα για τις κατηγορίες και τη στοιχειοθέτησή τους, για τις αποχρώσες ενδείξεις και για το αν και πόσο μπορεί να επηρεάσει το μέγεθος του ονόματος των εμπλεκόμενων ομάδων απαντά ο αναπληρωτής ποδοσφαιρικός εισαγγελέας κ. Μανώλης Αντωνακάκης: - Σε ποιες κατηγορίες θα επικεντρωθείτε;
«Στη δωροδοκία και στο στοίχημα. Βέβαια όλες οι κατηγορίες που έχει απευθύνει η ποινική Δικαιοσύνη αποτελούν και για μας δυσφήμηση του ποδοσφαίρου. Αλλά δυστυχώς η δυσφήμηση υπόκειται σε συντομότατη παραγραφή, ενός μηνός, και έχει συντελεστεί. Επειδή όμως όλα αυτά τα περιστατικά βγαίνουν τώρα στην επιφάνεια, ερευνούμε αν από νομικής πλευράς θα μπο ρούσε να στοιχειοθετηθεί κατηγορία για δυσφήμηση, γιατί ανεξάρτητα πότε ελέγχθησαν, τώρα τα μαθαίνει ο κόσμος. Υπάρχει ακόμη μια πράξη όπου θα μπορούσαμε να έχουμε κάποια ανάμειξη. Είναι το ντόπινγκ, δηλαδή η παροχή φαρμακευτικών, διεγερτικών ουσιών που προκύπτει για έναν μεγαλοπαράγοντα μιας ομάδας της επαρχίας (σ.σ.: εννοεί τον Μάκη Ψωμιάδη ). Οσον αφορά τον καλαθοσφαιριστή (σ.σ.: Γιάννης Μπουρούσης ), δεν έχουμε αρμοδιότητα εμείς, είναι θέμα του ΕΣΑΚΕ. Επειδή γίνεται νύξη σε μια τηλεφωνική συνομιλία όπου λέγεται ότι “και οι δικοί μου δεν κοιμούνται” κ.λπ., προκύπτει ίσως ότι ο παράγοντας αυτός χορηγούσε αυτά τα φάρμακα, ντοπάριζε δηλαδή και παίκτες της ομάδας του. Γι΄ αυτή την περίπτωση η κυρία Παπανδρέου έχει σχηματίσει διαφορετική δικογραφία, που δεν είναι μέσα σε αυτήν που έχει δοθεί. Εμείς έχουμε ζητήσει και αυτή τη δικογραφία».

- Οι ομάδες που εμπλέκονται είναι 16, μεταξύ των οποίων και σημαντικές ομάδες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Σε ποιες περιπτώσεις θεωρείται ότι κάποιος έχει διαπράξει το αδίκημα της δωροδοκίας ή της προσπάθειας προκαθορισμού αποτελέσματος;
«Πρέπει να δούμε τα συγκεκριμένα περιστατικά. Λέμε ότι υπήρχαν στημένοι αγώνες. Αλλά πρέπει να δούμε βάσει ποιων συγκεκριμένων περιστατικών, σε ποιους συγκεκριμένους αγώνες, από ποια πρόσωπα και έναντι ποιου αντιτίμου στήθηκαν οι αγώνες. Εμείς αυτό χρειάζεται να ερευνήσουμε για να απαγγείλουμε κατηγορίες».

- Εσείς απαγγέλλετε κατηγορίες με βάση αποχρώσες ενδείξεις. Με βάση τη δικογραφία μπορείτε να δώσετε ένα παράδειγμα ποιες θα μπορούσε να είναι αυτές;
«Λέει σε ένα σημείο ο Μ. Ψωμιάδης σε μια συνομιλία του για τον Αστέρα Τρίπολης: “Ελα ρε, εδώ μου φέρανε προχθές 500.000 ευρώ για να τους δώσω τον αγώνα”. Αυτό είναι μια ένδειξη ότι έγινε κάποια προσφορά. Στη δωροδοκία για αλλοίωση αποτελέσματος αρκεί και η προσφορά».

- Το γεγονός ότι μέσα στις εμπλεκόμενες ομάδες είναι και ο πρωταθλητής Ολυμπιακός σάς δημιουργεί ιδιαίτερο βάρος;
«Εμένα προσωπικά όχι. Μπορεί να δημιουργεί στη διοίκηση, στον κόσμο του Ολυμπιακού, όχι όμως σε μένα. Αν βγαίνουν τα στοιχεία, εγώ δεν έχω κανένα βάρος να παραπέμψω πειθαρχικά οποιονδήποτε κρίνω ότι ευθύνεται».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου