Δέκα πράγματα για τον ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ που θα σας άρεσε να γνωρίζετε και δεν τα διαβάζετε συχνά.
ΑΠΕΙ ΡΩΤΑΝ
Όπως αναφέρει στο επίσημο site της η ομάδα, ιδρυθείσα στις 8/7/1966 από τη συγχώνεση του Α.Ο. Ιωαννίνων κι Αβέρωφ, το έμβλημά της «είναι θυρεός ή στρογγυλόν σχήμα, φέρον εντός αυτού όψιν αρχαίου Ηπειρωτικού νομίσματος και συμβόλου ενώσεως και αλληλεγγύης των απανταχού Ηπειρωτών, με απεικόνισιν του ταύρου και τας λέξεις "ΑΠΕΙ ΡΩΤΑΝ". Επικεφαλής της απεικονίσεως είναι η φράσις "ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ" περιβάλλεται δε το σύνολον υπό φύλλων Ηπειρωτικής δρυός». Το ΑΠΕΙ ΡΩΤΑΝ, όπως αναφέρεται στην επεξήγηση του εμβλήματος, είναι η δωρική γενική «των Ηπειρωτών».
ΑΓΙΑΞ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ
Με τον Γκόμεζ ντε Φαρία στον πάγκο και τους ελληνοποιημένους Αργεντινούς Κοντογιωργάκη (Ριγκάνι), Γκλασμάνη (Γκλάσμαν) και Παστερνάκη (Πάστερνακ), όπως και τους συμπατριώτες τους Λίσα, Μοντέζ και Αλβαρέζ, η ομάδα αλλάζει αγωνιστικό επίπεδο και ποδοσφαρική φιλοσοφία. Η πρώτη συνάντηση έγινε το 1971 με ανάλογη συνέχεια, περίοδος κατά την οποία ο... κανονικός Άγιαξ κατακτά τρία πρωταθλήματα Ευρώπης, ένα Super Cup Ευρώπης κι ένα Διηπειρωτικό, τη σεζόν 1973-74 ήρθε η πρώτη άνοδος στην Α' Εθνική, με την 5η θέση την επομένη (1975-76) και δύο αργότερα (1977-78) να αποτελούν τις καλύτερες στην Ιστορία, αναγκάζοντας το πρωσονύμιο να «κολλήσει» χωρίς καμία δυσκολία.
ΣΤΟ ΑΣΑΝΣΕΡ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΙΟΜΑΣΤΕ
Από τις περιόδους 1985-86 και 1986-87 η ομάδα δεν έχει καταφέρει να παραμείνει δεύτερη συνεχόμενη φορά στην πρώτη κατηγορία, Α' Εθνική ή Superleague. Έκτοτε έχει κερδίσει την άνοδο τέσσερις φορές, γνωρίζοντας ισάριθμους υποβιβασμούς και αγωνιζόμενος τρεις φορές στη Γ' Εθνική (1997-98, 2004-05, 2005-06). Ο Βέλγος Στεφάν Ντεμόλ, που ανέλαβε το περασμένο καλοκαίρι τα ηνία, ευελπιστεί να βάλει τέλος στην κατάρα.
ΟΙ ΩΡΑΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΧΡΕΗ
Μέχρι να ξεσπάσει το σκάνδαλο με τα στημένα, οι ομάδες που υποβιβάζονταν λόγω τιμωρίας ήταν μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού. Ένα δάχτυλο ανήκει και στον ΠΑΣ Γιάννινα, που την περίοδο 2002-03, ενώ θα συμμετείχε στα μπαράζ της παραμονής, ακούει την ΕΠΟ να του αφαιρεί για παλαιές οφειλές 90 βαθμούς! Η πορεία του μέσα σε τρία χρόνια: Α' Εθνική, Β' Εθνική, Γ' Εθνική...
ΜΟΥΦ! ΜΟΥΦ! ΜΟΥΦ!
Τα 91 γκολ του Εδουάρδο Κοντογιωργάκη είναι άπιαστο ρεκόρ για τους παίκτες που έχουν φορέσει τη φανέλα του ΠΑΣ. Αλβαρέζ με 77 και Γκλασμάνης με 75 της περιόδου του «Άγιαξ της Ηπείρου» τον ακολουθούν, ενώ στη σύγχρονη Ιστορία δύο παίκτες σχεδόν της ίδιας περιόδου, οι Άριαν Μπελά και Ζντένκο Μουφ, είναι εκείνοι που κατάφεραν να συνδέσουν περισσότερο τα ονόματά τους με την ομάδα. Ο πρώτος είναι ο ρέκορντμαν συμμετοχών με 264 (με 52 γκολ), ενώ ο δεύτερος με 38 γκολ σε 62 εμφανίσεις σε τρεις θητείες ακόμα «ακούει» το όνομά του από τις εξέδρες του «Ζωσιμάδες». Έχοντας πάρει μετεγγραφή στο Μεξικό, ο Σέρβος «killer», που αγαπήθηκε όσο λίγοι, βρέθηκε καλεσμένος σε τοπική εκπομπή για την ομάδα, όπου δε συγκράτησε τα δάκρυά του και το 2002 τα σκούπισε, επιστρέφοντας για τελευταία φορά, έστω και για μόλις 8 συμμετοχές, έστω χωρίς να σκοράρει.
ΑΙΟΛΟΣ-(ΠΑΛΙΑ) ΣΚΕΠΑΣΤΗ, «1» ΑΠΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟ
Το 1993 η έδρα του ΠΑΣ... έχασε την σκεπαστή της, όταν δυνατός αέρας την πήρε και την σήκωσε. Στην κυριολεξία. Παρότι προσφάτως το συγκεκριμένο τμήμα της εξέδρας απέκτησε νέα σκεπαστή, παραμένει για τους φίλους της ομάδος η «παλιά σκεπαστή». Απέναντί της βρίσκεται η «Μεγάλη», επίσης σκεπαστή, αλλά... παλαιάς κοπής, ενώ πίσω από κάθε εστία υπάρχει πέταλο. Αυτό με θέα την Σταδίου φιλοξενούσε παλιά στη Θύρα «7» τους οργανωμένους φιλάθλους, «Οι Ταύροι». Πλέον το συγκεκριμένο πέταλο χρησιμοποιείται για τη φιλοξενία των φιλάθλων της αντιπάλου ομάδος, το ακριβώς αντίθετο με ό,τι συνέβαινε πριν λίγα χρόνια, όπου τοποθετούνταν στο ακριβώς απέναντι πέταλο.
ΜΠΑΡΑΖ ΚΑΙ... ΜΠΑΡΑΖ
Οι τελευταίες φορές που η ομάδα αναγκάστηκε να συμμετάσχει μπαράζ ήταν οδυνηρές. Την περίοδο 2000-01 ο ΟΦΗ τον ρίχνει στη Β' Εθνική (κι η κόντρα μόλις αρχίζει), ενώ το 2003-04 είναι η σειρά του Ηλυσιακού να τον αναγκάσει σε ανάλογη μοίρα και να τον στείλει στη Γ' Εθνική. Πιο παλιά, το 1984 οι Πανιώνιος και Λάρισα επίσης δεν του χαρίστηκαν. Αλλά υπάρχει κι ένα μπαράζ που πολλοί δε θέλουν να ξεχάσουν. Το καλοκαίρι του 2000 ο ΠΑΣ αντιμετωπίζει κατά σειρά τον Πανσερραϊκό και το Αιγάλεω, με στόχο την επιστροφή στα «μεγάλα σαλόνια». Έχοντας επικρατήσει του πρώτου (3-1), χρειάζεται να μην ηττηθεί στην τελευταία αναμέτρηση με την ομάδα των δυτικών προαστίων. Όλα πάνε στραβά, μέχρι που στο... 95'(!) από σέντρα του Γιούρκα Σεϊταρίδη ο Γιώργος Κορμαρής ισοφαρίζει σε 1-1 και στέλνει στα ουράνια περισσότερους από 8.000 Πασολέδες στο «Ν. Γκούμας» (σ.σ. περισσότερα από 50 λεωφορεία κατηφόρισαν έκαναν την διαδρομή προς κι από την Αθήνα) και μία ολόκληρη πόλη.
Η ΤΡΙΑΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑ ΣΤΟΝ ΔΡΟΥΓΑ
Την περίοδο 1998-99 ο ΠΑΣ υποδέχεται για την κρίσημη 30ή αγωνιστική την Καλαμάτα, της οποίας προηγείται με 2 βαθμούς. Στην πόλη επικρατεί αναβρασμός από το προηγούμενο βράδυ, παρόλα αυτό στο γήπεδο δεν πέφτει καρφίτσα περίπου 2 ώρες πριν από τη σέντρα! Ο Αλεσάντρο Σοάρες ρίχνει την πρώτη «μαχαιριά» στο 45' κι ακολουθούν άλλες δύο από τον Παναγιώτη Δρούγα σε 84' και 85'. Στο τρίτο γκολ ο παίκτης της μεσσηνιακής ομάδος σπάει το τεχνητό οφσάιντ και με σκαφτό σουτ κρεμάει τον Γιάννη Θεοφάνους κι αναγκάζει περίπου 12.000 Γιαννιώτες να τον χειροκροτήσουν. Ο τότε προπονητής της γιαννιώτικης ομάδος, Νίκος Αναστόπουλος, μόνο χειροκρότημα δεν πήρε, ασχέτως αν έκτοτε επέστρεψε ξανά και ξανά στον πάγκο της.
ΚΟΚΚΙΝΟ; ΜΠΑ...
Από έτος ίδρυσης μέχρι και σήμερα το μπλε και το λευκό αποτελούν τα κύρια χρώματα του ΠΑΣ. Στο παρελθόν το κόκκινο έχει επιλεχθεί ως εναλλακτική ακόμη κι εντός έδρας, αλλά δεν συνιστάται παρά μόνο για τον τερματοφύλακα, αφού, όπως βροντοφωνάζουν στην πόλη, «Θρύλος είναι ο ΠΑΣ κι όχι ο Πειραιάς».
ΠΑΣΟΛΕΔΕΣ ΠΑΝΤΟΣ ΚΑΙΡΟΥ
Ταύροι, Blue Vayeros, Los Toros Locos, Ultras, απλοί Γιαννιώτες. Όλοι τους έχουν βραχνιάσει για τον ΠΑΣ κι έχουν δεχτεί την αναγνώριση αρκετών αντιπάλων φιλάθλων, αποτελώντας συχνά σημείο αναφοράς. Η πόλη γεννά διαρκώς αυθεντικούς ΠΑΣολέδες και δεν είναι τυχαίο πως η προσέλευση του κόσμου βρίσκεται ψηλά στη σχετική λίστα ακόμη και με ομάδες με έδρες μεγαλύτερης χωρητικότητας. Το χτισμένο το 1952 «Ζωσιμάδες» έχει κάνει ρεκόρ εισιτηρίων την περίοδο 1974-75 απέναντι στον Ολυμπιακό με 14.557, αριθμός που δεν αναμένεται να καταρριφθεί, αφού η τοποθέτηση καθισμάτων σε όλα τα σημεία το 2000 μείωσε τη χωρητικότητα στους 7.652 θεατές, αν και ποτέ μη λες ποτέ...
Video αφιέρωμα στον ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ
Φοβερο ρε Βασιλη...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜ' εκανες και ανατριχιασα...
ΑΨΟΓΟΣ!!!