Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Κρανάς: "Ψεύδεται για το γήπεδο η ΠΑΕ"


Ένα νέο επεισόδιο στο πολύκροτο σίριαλ με το γηπεδικό στα Γιάννινα προστέθηκε μετά τη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσαν την Παρασκευή ο πρόεδρος και ο έφορος της Επιτροπής Διοίκησης, Γ. Κρανάς και Π. Αρλέτος.
 

 
Ο κ. Κρανάς επιχείρησε τον δικό του αναλυτικό απολογισμό, λέγοντας: "Δεν ήταν στις προθέσεις μας να δημοσιοποιήσουμε τις διαφορές μας με τη Διοίκηση της ΠΑΕ, οι οποίες θα ήταν δυνατό να επιλυθούν μέσω του διαλόγου, που μάταια επανειλημμένως επιδιώξαμε. Μετά, όμως, την καταγγελτική συνέντευξη του προέδρου της ΠΑΕ, είμαστε υποχρεωμένοι δημόσια να απαντήσουμε προς αποκατάσταση της αλήθειας.

Θα ξεκινήσω με τη διάψευση της συκοφαντικής δήλωσης του προέδρου ότι πλήρωσε το εισιτήριο για τη μετάβασή μου στην Αθήνα για τη σύσκεψη με τον Γ.Γ. κ. Μπιτσαξή. Για το σκοπό αυτό θέτω στη διάθεσή το εισιτήριό μου ώστε εύκολα να βγάλετε τα συμπεράσματά σας για την αξιοπιστία των δηλώσεών του (σ.σ. ο κ. Κρανάς έδωσε αντίγραφο του εισιτηρίου, όπου η πληρωμή έγινε με πιστωτική του κάρτα).

Ακολούθως θα προσπαθήσω να απαντήσω στις ψευδείς, κατά την άποψή μας, καταγγελίες του. Και πρώτα-πρώτα σχετικά με τη βεβαίωση στη ΔΟY των οφειλών του κ. Κούγια προς την Ε.Δ. του κ. Μπαράτσα, πρέπει να σας ενημερώσουμε ότι έγινε κατ' επιταγή της γνωμοδότησης της ΓΓΑ και από την ανάγκη να μην κατηγορηθούμε για απιστία. Στο ερώτημα γιατί η προηγούμενη διοίκηση δεν έπραξε το ίδιο, όπως όφειλε, δεν είμαι αρμόδιος εγώ να απαντήσω.

Στη συνέχεια πρέπει να σας πληροφορήσουμε ότι η διοίκησή μας ως σήμερα δεν συνομολόγησε καμία σύμβαση με την ΠΑΕ, αλλά ως συνέχεια της προηγούμενης διοίκησης σεβαστήκαμε και εφαρμόζουμε στο ακέραιο τις συμβάσεις που παραλάβαμε.

Αναφορικά με το ύψος 1.000.000 ευρώ της δαπάνης της ΠΑΕ για εκτέλεση έργων στο Ζωσιμάδες (στέγαστρο, χλοοτάπητας) δεν είμαστε εμείς αρμόδιοι να κρίνουμε την αξιοπιστία του, αλλά η ΓΓΑ στην οποία κατατέθηκαν τα τιμολόγια από τον κ. πρόεδρο κατά τη συνάντηση του Ιουνίου και ακόμα εκεί βρίσκεται και η εξέταση των όρων για τη μετατροπή του βοηθητικού γηπέδου από χλοοτάπητα σε πλαστικό τάπητα.

Πρέπει όμως να πούμε ότι η απαίτηση της ΠΑΕ από τη ΓΓΑ για εξόφληση των ίδιων έργων ανέρχεται στις 7/6/2011 στο ποσό των 403.452, 30€ και κάποια ποσά που αναφέρονται στις δαπάνες αυτές όπως π.χ. ο ΦΠΑ (69.789,93€), τα έξοδα καθαρισμού των κερκίδων (10.400€), το πετρέλαιο θέρμανσης (6.630€) κτλ, αμφισβητούνται γιατί δεν αφορούν στο κόστος των έργων.

Επιπλέον, οφείλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι ως σήμερα δεν λάβαμε καμία οικονομική ενίσχυση από την ΠΑΕ, ούτε ένα ευρώ, για τα λειτουργικά έξοδα του γηπέδου (φως, νερό, καύσιμα κτλ), τα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται στην προγραμματική σύμβαση για συμψηφισμό και στα οποία είναι υποχρεωμένη η ΠΑΕ να συμμετέχει.

Και πραγματικά, είναι δυνατόν ο μισθωτής ενός σπιτιού ή καταστήματος να μην πληρώνει το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό και τα άλλα λειτουργικά έξοδά του;

Παράλληλα έχετε δει σύμβαση που να μην καθορίζει το κόστος του έργου, αλλά να ορίζει ότι αυτό θα προκύψει μέσα απ' όσα τιμολόγια θα προσκομιστούν;

Είναι ειλικρινής ο κ. Πρόεδρος όταν λέει ότι οι ομάδες Κ-20 και Κ-17 δεν προπονήθηκαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στα γήπεδα του ΠΕΑΚΙ;

Κλείνοντας είναι εύκολο να κατανοήσετε και να δικαιολογήσετε την προσπάθειά μας για είσπραξη των οφειλών μας, όχι μόνο από την ΠΑΕ, αλλά και από τα λοιπά σωματεία, εάν πληροφορηθείτε τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, με κίνδυνο να ανασταλεί η λειτουργία όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων. Προς τούτο, είναι αρκετό και μόνο να σας ενημερώσουμε ότι η επιχορήγηση της Πολιτείας στους σημερινούς δύσκολους καιρούς, αρκεί μόνο για την πληρωμή των μισθών των λιγοστών υπαλλήλων που διαθέτουμε.

Είναι δυνατόν, λοιπόν, να μείνουν ανοικτές και λειτουργικές οι αθλητικές εγκαταστάσεις, εάν αυτοί που τις χρησιμοποιούν δεν συνεισφέρουν για τη συντήρηση και λειτουργία τους; Εκτός και αν αναλάβουν τα λειτουργικά έξοδα οι οπαδοί της ΠΑΕ.

Βέβαια, εάν δεν επιχορηγηθεί ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός που είναι ο μισός των προηγούμενων ετών, ή το χειρότερο δεν εγκριθεί από τη ΓΓΑ ο νέος προϋπολογισμός που θα καταθέσουμε, είμαστε υποχρεωμένοι να παραιτηθούμε (προσωπικά θα το κάνω) και ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του.

Τέλος, κλείνω λέγοντας ότι παραλάβαμε μία Ε.Δ. με πολλά ανοιχτά θέματα που δημιουργούν προβλήματα και θα έλεγα και εύλογα παράπονα από τον Πρόεδρο, που μάλλον δεν τον ενημερώνουν σωστά ότι αυτή τη στιγμή η Ε.Δ λειτουργεί υπό όρους νομιμότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Πολύ σύντομα και με το κλείσιμο του έτους θα σας ενημερώσουμε αναλυτικά για το έργο που κάναμε σε αυτή τη δύσκολη εποχή που περνάμε και ας επαναλάβουμε ότι δημόσιες δηλώσεις για παραίτηση της διοίκησης και υβριστικά και χυδαία μηνύματα, όπως αυτά, που είδαν το φως της δημοσιότητας σε βάρος μας προβληματίζουν τους πολίτες των Ιωαννίνων, χαρακτηρίζουν την ποιότητα των διοικούντων το ποδόσφαιρο και καθιστά το Δ.Σ. της ΠΑΕ ηθικώς αυτουργό σε πιθανά φαινόμενα βίας (σ.σ. ο κ. Κρανάς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταθέσει μήνυση κατά αγνώστων για συνθήματα που γράφτηκαν στην πολυκατοικία που διαμένει).

Πάντως από εμάς η πρόσκληση για διάλογο παραμένει ανοιχτή".

Στη συνέχεια ο κ. Κρανάς έδωσε και μερικά ακόμα αναλυτικότερα στοιχεία. Συγκεκριμένα τόνισε ότι ο προϋπολογισμός του 2011 σε σχέση με του 2009 είναι μειωμένος κατά 50% και η εντολή της ΓΓΑ είναι να πληρώνονται πλέον μόνο και πρωτίστως οι μισθοί.

Επίσης έθεσε μια σειρά ρητορικών ερωτημάτων που τέθηκαν το τελευταίο διάστημα προς την Ε.Δ., όπως...

- Χρωστάει η Πολιτεία για έργα στην ΠΑΕ; Ναι και τα τιμολόγια βρίσκονται στη ΓΓΑ.
- Ποιος πληρώνει τη συντήρηση; Εμείς, αφού δεν μας καταβάλει 2.500 ευρώ μηνιαίως η ΠΑΕ. Στις 25/6/10 είχαμε συνάψει σύμβαση με μοναδική οικονομική υποχρέωση προς το ΠΕΑΚΙ 2500 μηνιαίως που θα αφορά τη συντήρηση και την καθαριότητα. Δεν πήραμε ούτε ένα ευρώ.
- Για τις διαφημίσεις και τα έσοδα, δηλαδή το ποσοστό του 15%. Ας βάλει όσες θέλει η ΠΑΕ, αλλά δεν μπορούν να είναι σταθερές.
- Η Σούπερ Λίγκα έχει αναλάβει τη συντήρηση του αγωνιστικού χώρου. Η ΠΑΕ όμως το έχει αναθέσει σε εργολάβο και μας παρακρατάει τα χρήματα.
- Δεν μας κατατέθηκαν τα συμβόλαια των διαφημίσεων.
Για το πρόβλημα των προβολέων. Θέλετε να οδηγηθούμε σ' αυτό που έγινε στο Παγκρήτιο; Υπήρχε μία σύμβαση του 2007 στην οποία ο κ. Κούγιας συμφωνούσε στο ποσό των 700 ευρώ ανά αγώνα. Δεν ξέρουμε τι λέει η ΔΕΗ και πως κοστολογεί, ξέρουμε ότι τον Αύγουστο που κλείνει το Στάδιο και άνοιξε μόνο για αγώνες του ΠΑΣ ήρθε λογαριασμός (σ.σ. εκδίδεται μηνιαίως) ποσό των 3.000 ευρώ περίπου.
- Ρωτάμε την ΠΑΕ, γιατί δεν πληρώθηκαν ζημιές του ταρτάν στο ΠΕΑΚΙ από την ημέρα του αγιασμού; Πρέπει να μας απαντήσουν.
- Οφείλουμε να βεβαιώσουμε την οφειλή στη ΔΟΥ. Έγινε η βεβαίωση με δικαιούχο την Επιτροπή Διοίκησης και δεν τα χαρίσαμε στο Δημόσιο όπως ειπώθηκε από τον κ. Χριστοβασίλη.
-Ποια γήπεδα μπορεί να χρησιμοποιεί η ΠΑΕ; Αυτά που έχει μισθωμένα στο ΠΕΑΚΙ και το Ζωσιμάδες.
Και ο κ. Κρανάς κατέληξε με τις ακόλουθες επισημάνσεις:
"Ο διάλογος πάντα λύνει τα προβλήματα. Αν δεν στρατευθεί όλη η κοινωνία θα οδηγηθούμε στο κλείσιμο των εγκαταστάσεων, γιατί δεν θα υπάρχουν οι πόροι. Εμείς λύσαμε με τον ερασιτέχνη σε μηδέν χρόνο τη διαφορά που υπήρχε, λόγω του διαλόγου.
Δεν κάναμε 7 συναντήσεις με τον κ. Χριστοβασίλη, εκτός κι αν εννοεί τη συνεύρεση σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Στο τραπέζι, όμως, δεν καθίσαμε. Να ζητήσει συγνώμη ότι μου έβαλε το εισιτήριο για να πάω στην Αθήνα. Και τέλος, για την τιμή του νερού τον καλέσαμε για ανάληψη συντονισμένων ενεργειών για τη μείωση του τιμολογίου της ΔΕΥΑΙ".

Πέτρος Αρλέτος: "Πρέπει να υπάρχουν δαπάνες από τα σωματεία για τα λειτουργικά έξοδα".

Παρών στη συνέντευξη ήταν και ο κ. Αρλέτος, που έδωσε στοιχεία της υπάρχουσας κατάστασης στις δημόσιες αθλητικές εγκαταστάσεις της πόλης και υπενθύμισε ότι στο ΠΕΑΚΙ φιλοξενούνται 3 ερασιτεχνικά σωματεία ποδοσφαίρου, η Κ-20, η Κ-17, η ΠΑΕ, σύλλογοι τζούντο, ρυθμικής, πάλης, σκοποβολής, στίβου, γραφεία ΕΣΠΕΔΕ, σύλλογος τένις, υπάρχουν γήπεδα μπάσκετ και 5Χ5 και δεκάδες αθλούμενοι πολίτες.

"Πέρυσι κάναμε μικροπαρεμβάσεις στο ΠΕΑΚΙ με μόνωση κερκίδων, ανακατασκευή κεντρικού γηπέδου. Διεξάγονται στρατιωτικοί, σχολικοί αγώνες και έχουμε μόνο 1 υπάλληλο για όλους αυτούς. Πρέπει να υπάρχουν δαπάνες και από τα σωματεία για τα λειτουργικά έξοδα.

Στο «Ζωσιμάδες» φιλοξενούνται 3 σωματεία στίβου, τα γραφεία του ΣΕΓΑΣ, των καθηγητών φυσικής αγωγής, του ερασιτέχνη ΠΑΣ και φυσικά η ΠΑΕ. Έγιναν κι εκεί μικροπαρεμβάσεις για μόνωση οροφής αποδυτηρίων, δημοσιογραφικά, ταρτάν κτλ.

Η φύλαξη και το άνοιγμα γηπέδων έχουν αναληφθεί από τα σωματεία, γιατί έχουμε μόνο 1 υπάλληλο κι εδώ. Αυτά είναι τα δεδομένα.

Στο ΕΑΝΚΙ φιλοξενούνται ομάδες μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ, άρσης βαρών, σε Ακαδημία θα παραχωρηθούν τα τένις, ΝΟΙ, Ομίλος θαλασσίου σκι, αναρριχητές, paguristas κτλ

Στο κολυμβητήριο υπάρχουν 5 υπάλληλοι, γιατί είναι ένας χώρος που έχει μεγάλη ευθύνη. Εκεί υπάρχουν τεράστια λειτουργικά έξοδα, που φτάνουν τις 300 χιλιάδες το χρόνο. Δεν είναι στη φιλοσοφία μας να ζητάμε χρήματα από τα σωματεία. Αναγκαστήκαμε να ζητήσουμε όμως, να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Έγινε επίσης διαγωνισμός για την επισκευή του στίβου κωπηλασίας που είναι ακόμα σε εξέλιξη. Έγινε πρόσκληση και θα προκύψει σύντομα ανάδοχος.

Πρέπει στο κολυμβητήριο να γίνει αλλαγή του τρόπου θέρμανσης πισίνας. Πρέπει να ρίξουμε το κόστος, αλλά απαιτούνται να προηγηθούν δύο βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Τα κτίρια δεν έχουν άδειες από την πολεοδομία. Κάνουμε αίτημα στον Δήμο για εξαίρεση κατεδάφισης των κτιρίων, ώστε να προχωρήσουμε μετά σε υποβολή πρότασης στο ΕΣΠΑ για να αλλάξει ο τρόπος θέρμανσης της πισίνας, ενδεχομένως με γεωθερμία. Τώρα που έφτασε ο κόμπος στο χτένι, τρέχουμε και δεν φτάνουμε".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου