Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Που ποντάρει ο ΠΑΣ και τι πρέπει να προσέξει


Βαδίζουμε προς την 13η αγωνιστική του πρωταθλήματος Β’ Εθνικής και ουσιαστικά μπαίνουμε πλέον στην τελική ευθεία για τη λήξη του α’ γύρου, αφού απέμειναν ακόμα πέντε αγωνιστικές.
Ο ΠΑΣ Γιάννινα συνεχίζει την προέλασή του για την σούπερ λίγκα, αλλά θα πρέπει να προσέξει πάρα πολύ στη συνέχεια. Μπορεί να έχει πολλές προϋποθέσεις και πολλά ατού με το μέρος του, αλλά θέλει προσοχή, γιατί στο ποδόσφαιρο τίποτα δεν είναι απόλυτο και πριν έρθει το πλήρωμα του χρόνου για να κρίνει καταστάσεις και να ξεχωρίσει νικητές και ηττημένους, τίποτα δεν είναι σίγουρο.
Το ζητούμενο είναι να ανεβεί απευθείας στη σούπερ λίγκα και να αποφύγει την επίπονη και ψυχοφθόρα διαδικασία των αγώνων μπαράζ. Το αν θα ανεβεί πρώτος ή δεύτερος στη βαθμολογία, δεν έχει καμία απολύτως ουσιαστική σημασία. Ο τίτλος του πρωταθλητή είναι απλά τιμητικός και τίποτα άλλο. Τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι για τις δύο πρώτες θέσεις θα παλέψουν ΠΑΣ, Παναιτωλικός και ΟΦΗ. Αν και ο ΟΦΗ στα τελευταία παιχνίδια με Εθνικό Αστέρα, Παναιτωλικό (αναφέρουμε αυτά γιατί τα είδαμε στην τηλεόραση και έχουμε προσωπική άποψη) δεν έπεισε ότι είναι ομάδα για πολλά πράγματα και άρχισε να ξεφουσκώνει ο αρχικός ενθουσιασμός που είχε προκληθεί αρχικά με την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από το Νίκο Αναστόπουλο. Στην κατεύθυνση συμφωνούν οι περισσότεροι που ασχολούνται και παρακολουθούν αγώνες της Β’ Εθνικής. Οι υπόλοιπες ομάδες που έρχονται από πίσω, δεν έχουν τη στόφα αυτών των τριών ομάδων και δεν μπορούν να τις απειλήσουν.
Κρατάμε κάποιες επιφυλάξεις για τον Λεβαδειακό, που τελευταία άρχισε  να ανεβάζει στροφές και έχει καλό σε γενικές γραμμές ρόστερ (διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ για τον επόμενο αγώνα με τον ΠΑΣ) και αν συνεχίσει έτσι μπορεί να φανεί απειλητικός. Είναι δύσκολο πάντως με τα μέχρι τώρα δεδομένα να διεκδικήσει την απευθείας άνοδο, θα πρέπει να έρθουν τα πάνω κάτω για να συμβεί αυτό, αλλά στους αγώνες μπαράζ (πλέι οφ) σίγουρα θα είναι η ομάδα του Κομπότη. Και εκεί κανένας δεν είναι σίγουρος για τίποτα και είναι νωπό το παράδειγμα με τον ΟΦΗ που καίτοι τερμάτισε με 10 βαθμούς διαφορά από τον Πανσερραϊκό, καίτοι ξεκίνησε με +2 βαθμούς τους αγώνες κατάταξης, στο φινάλε έχασε την άνοδο στη σούπερ λίγκα και βρήκαν οι Σέρρες!
Ο ΠΑΣ καλό θα είναι να σφίξει ακόμα περισσότερο τα δόντια του και να προσπαθήσει να βγει απευθείας στη σούπερ λίγκα, γιατί, όπως αναφέραμε και παραπάνω, τα μπαράζ κρύβουν πολλούς κινδύνους και είναι πολλές φορές ρουλέτα. Και σαν ομάδα δεν μας… ταιριάζουν και πολύ, αφού τις περισσότερες φορές μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία χάσαμε κατηγορίες, όπως το 1984 με τον Πανιώνιο στη Λάρισα, το 1989 με τον Εθνικό στην Πάτρα και το 2004 με τον Ηλυσιακό στον Πύργο. Κερδίσαμε και μια άνοδο στη σούπερ λίγκα το 2000 στη Νέα Φιλαδέλφεια με τους αγώνες πλέι οφ απέναντι σε Πανσερραϊκό και Αιγάλεω. Όμως καλό είναι να εξασφαλιστεί η απευθείας άνοδο για να έχουν όλοι στα Γιάννινα ήσυχο το κεφάλι τους.
Κάνοντας μια εκτίμηση της μέχρι τώρα κατάστασης, βλέπουμε ότι ο ΠΑΣ έχει στα χέρια του πολλά ατού για την άνοδο, αλλά στο δρόμο του υπάρχουν και πολλές παγίδες, όπως και αρκετοί κίνδυνοι που πρέπει να τους ξεπεράσει.

Ποια είναι τα «όπλα» του ΠΑΣ
Στα θετικά του «Άγιαξ της Ηπείρου» καταγράφονται:
1. Η εμπειρία και η ποιότητα που έχει στο ρόστερ του ο ΠΑΣ. Μόνο ο Παναιτωλικός και λίγο ο Λεβαδειακός μπορούν να σταθούν δίπλα του και να συγκριθούν, αλλά όχι να τον ξεπεράσουν. Οι παίκτες αυτοί έχουν τις εμπειρίες και τις ικανότητες να σταθούν όρθιοι στα δύσκολα και να διαχειριστούν σωστά όλες τις καταστάσεις.
2. Το βάθος που έχει η ομάδα στο ρόστερ της και σε κάθε θέση υπάρχουν από δύο αν όχι ισάξιοι, αλλά πολύ καλοί παίκτες. Πείτε μας σε ποια ομάδα Β’ Εθνικής δεν θα μπορούσαν να σταθούν και να μη είναι αναντικατάστατα στελέχη παίκτες όπως για παράδειγμα οι Κυριάκος, Σκούφαλης, Φουρτάδο, Τζημόπουλος, Σικαλιάς, που κάθονται στον πάγκο του ΠΑΣ, μπαίνοντας στα περισσότερα παιχνίδια σαν αλλαγή.
3. Διαθέτει έναν καλό προπονητή, όπως είναι ο Στεφάν Ντεμόλ που κρατά μέχρι στιγμής πολύ καλά το τεχνικό πηδάλιο και δικαιώνεται από την πορεία της ομάδας.
4. Υπάρχει η οικονομική σταθερότητα λόγω της συνέπειας του Γιώργου Χριστοβασίλη, που είναι η βασική κολώνα για το χτίσιμο μιας ομάδας. Στο σημερινό επαγγελματικό ποδόσφαιρο, όλα ξεκινούν από το οικονομικό. Αν είναι ασυνεπής ο πρόεδρος, τους καλύτερους παίκτες του κόσμου να έχει και τον Μουρίνιο για προπονητή, δεν μπορεί να πάει μπροστά μια ομάδα.
5. Ο ΠΑΣ σαν ομάδα εμπνέει έναν σεβασμό σαν ομάδα και μέχρι τώρα δεν έχει ιδιαίτερα προβλήματα με τη διαιτησία.
6. Υπάρχει ο κόσμος που πολλές φορές γίνεται ο 12ος παίκτης και κάνει τους «Ζωσιμάδες» μια αχτύπητη έδρα. Πρόπερσι ο ΠΑΣ έξω από τα Γιάννινα έχασε 29 βαθμούς, αλλά αξιοποίησε στο έπακρο την έδρα του και κέρδισε κατηγορία.

Προσοχή στους κινδύνους

Αν δεν γίνουν σωστοί χειρισμοί υπάρχουν και κάποιοι κίνδυνοι που ελλοχεύουν στο δρόμο του ΠΑΣ όπως:
-Τα Γιάννινα κατά βάση είναι μια ποδοσφαιρούπολη. Μπορεί να μη πάει πολύς κόσμος, όπως άλλα χρόνια στο γήπεδο, για τον άλφα ή βήτα λόγο, αλλά δεν παύει όλη η πόλη να ασχολείται με τον ΠΑΣ. Στις ομάδες με κόσμο έχει παρατηρηθεί ότι όπως γρήγορα έρχεται ο ενθουσιασμός, τόσο γρήγορα έρχεται και η απογοήτευση σε μια παρατεταμένη κάμψη της ομάδας. Κι αν δεν πάει καλά η ομάδα σε κάποια παιχνίδια πολύ γρήγορα μπορούν να βγουν από τις θήκες τα πιστόλια για πυροβολισμό!
-Από την 2η αγωνιστική και μετά τη νίκη με 3-1 μέσα στον Εθνικό, άρχισαν να παρατηρούνται σημεία υπεροψίας και πολλές φορές αλαζονείας μέσα στην ομάδα του ΠΑΣ, ακόμα και από ποδοσφαιριστές. Μετά την ισοπαλία με τον Εθνικό άρχισαν να πέφτουν τα αυτιά των καλαμοκαβαλάρηδων και πιστεύουμε σεμνά και ταπεινά να συνεχίσουν μέχρι το τέλος.
-Ο ΠΑΣ πρέπει να προσέξει πάρα πολύ τα παιχνίδια με μικρομεσαίες ομάδες. Στα ντέρμπι τον εξιτάρει ο κόσμος και πάντα είναι καλός, αλλά στα παιχνίδια με ομάδες που δεν παίρνει σοβαρά υπόψη του μπορεί να χάσει βαθμούς αν δεν είναι προσεκτικός και προσγειωμένος.
-Να βρει τρόπο να διασπά καλύτερα τις κλειστές άμυνες, γιατί όλες οι ομάδες, ειδικά μέσα στους «Ζωσιμάδες» θα του παίζουν με κλειδωμένες άμυνες, υπό τον φόβο και του διασυρμού αν ξανοιχτούν. Και το λέμε αυτό, γιατί στα ματς με Ιωνικό και Διαγόρα που του έκλεισαν τους διαδρόμους, δεν βρήκε το δρόμο για τα δίχτυα.

ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΥΦΤΟΠΟΥΛΟΥ (ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου