Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

"Αφηνιάζεται" στα ντέρμπι ο ΠΑΣ και παίζει μεγάλη μπάλα


Με το βλέμμα στο Αγρίνιο ξεκίνησε από χτες η προετοιμασία του ΠΑΣ για το ντέρμπι με τον Παναιτωλικό που θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα στις 3 το μεσημέρι με απευθείας μετάδοση από το Connx.

Όλα τα υπόλοιπα θέματα της ομάδας μπήκαν στην άκρη και το μόνο που απασχολεί όλους είναι ο ΠΑΣ να δείξει την αξία του στο γήπεδο του Αγρινίου και να αποδείξει ότι δίκαια είναι στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα. Είναι ένα παιχνίδι ντέρμπι με πολλές ιδιαιτερότητες, αφού μάχονται η πρώτη με τη δεύτερη ομάδα και η κάθε μία θέλει να εξασφαλίσει τους βαθμούς που χρειάζεται, αλλά παράλληλα να ικανοποιήσει και τον εγωισμό φίλων και οπαδών της. Μπορεί οι ομάδες να έχουν σε επίπεδο διοίκησης άριστες σχέσεις και έτσι θα πρέπει να είναι και σε επίπεδο φιλάθλων, αλλά δεν παύει να υπάρχουν και οι λόγοι γοήτρου αφού είναι το κλασικό ντέρμπι της Βορειοδυτικής Ελλάδας. Και τα ντέρμπι κρίνονται από πολλούς παράγοντες και κυρίως στην ψυχραιμία και το καθαρό μυαλό. Βέβαια είναι και θέμα ημέρας, από το πώς θα κατεβεί στο γήπεδο η κάθε ομάδα, αλλά σε πολλά ντέρμπι πήραν αυτό που ήθελαν οι ομάδες που έκαναν τα λιγότερα λάθη.
 
Ένα πρώτο αβαντάζ που έχει ο ΠΑΣ στο ντέρμπι της Δευτέρας είναι ότι πάει για δύο αποτελέσματα και πρώτιστος στόχος είναι να μη χάσει. Έχει μια καλή βαθμολογική συγκομιδή, με +7 από τον Παναιτωλικό και +11 από τον ΟΦΗ, κάτι που σημαίνει ότι βολεύεται και με την ισοπαλία. Τα ματς μέσα στα Γιάννινα να πάρει και ισοπαλίες στα εκτός βγαίνει πανηγυρικά στη σούπερ λίγκα. Συνεπώς στο Αγρίνιο θα είναι περισσότερο χαλαρός απ’ ότι ο γηπεδούχος Παναιτωλικός, γιατί ο ΠΑΣ έχει την βαθμολογική άνεση, τον βολεύει η διπλή ευκαιρία Χ2, ενώ η αντίπαλη ομάδα θέλει αποκλειστικά τη νίκη για να μη δώσει το δικαίωμα στον ΟΦΗ ή στον Λεβαδειακό να την πλησιάσουν περισσότερο. 

Άρα ο Παναιτωλικός είναι υποχρεωμένος να παίξει ανοιχτά, να μη κλειστεί στα καρέ του προκειμένου να διεκδικήσει τη νίκη, ενώ ο ΠΑΣ βασικά θέλει να διατηρήσει ανέπαφη την εστία του και να «τρυπήσει» με αντεπιθέσεις την αντίπαλη άμυνα. Αν αναλογιστούμε ότι φέτος η άμυνα του ΠΑΣ στα περισσότερα παιχνίδια ήταν από ατσάλι, ο «Άγιαξ» έχει όλες τις προϋποθέσεις και τα αποθέματα δυνάμεων να αντέξει σε οποιαδήποτε πίεση του ασκηθεί. Δεν είναι τυχαίο που ο ΠΑΣ κέρδισε αρκετά παιχνίδια ακόμα και σε περιόδους που δεν ήταν ανεβασμένος αγωνιστικά και έχει μόνο μία ήττα στη Λειβαδιά από τον Λεβαδειακό, κι αυτή στο 92’ από σπόντα κεφαλιά του Ταραλίδη. Έτσι με άμυνα από μπετόν αρμέ ο ΠΑΣ θα προσπαθήσει να σταθεί όρθιος και να πάρει τη νίκη ή την ισοπαλία.
 
Και ένα άλλο πολύ σημαντικό αβαντάζ για τον ΠΑΣ είναι ότι στα ντέρμπι και στα κρίσιμα παιχνίδια με ποιοτικές ομάδες πάντα παίζει καλό ποδόσφαιρο. Στο ματς του α’ γύρου με τον Παναιτωλικό έκανε επίδειξη δύναμης αφού το «καθάρισε» με 3-0 από το α’ ημίχρονο και η απόδοσή του ήταν ένα πραγματικό σόου. Στο άλλο ντέρμπι με τον ΟΦΗ, αν δεν συνέβαινε αυτή η ανόητη ενέργεια με την εισβολή του νεαρού που πάγωσε το παιχνίδι για 70 λεπτά, ο ΠΑΣ με το εντυπωσιακό ξεκίνημα που έκανε θα φιλοδωρούσε με πολλά γκολ την ομάδα του Ηρακλείου. Δεν είναι τυχαίο που με το…. καλησπέρα και στο 24’ ήδη το σκορ ήταν 1-0 υπέρ του «Άγιαξ». Στο ντέρμπι με τον Λεβαδειακό έχασε 1-0 στις καθυστερήσεις, ενώ στα παιχνίδια με τις ομάδες που είναι στην εξάδα, έφερε ισοπαλία 0-0 στη Ρόδο με τον Διαγόρα, χάνοντας ο Τζάνης την ευκαιρία της χρονιάς για να βάλει το γκολ της νίκης και με συνοπτικές διαδικασίες κέρδισε 2-0 και τα Τρίκαλα. Στο δε κύπελλο με ομάδες σούπερ λίγκα έκανε καταπληκτικές εμφανίσεις. Διέσυρε ολόκληρο Εργοτέλη στα Γιάννινα και το 1-0 (το γκολ στο 44’ ο Μπακαγιόκο) είναι πολύ φτωχό μπροστά στις ευκαιρίες που έχασαν οι κυανόλευκοι, ενώ μέσα στην Τούμπα έφτυσε αίμα ο ΠΑΟΚ για να κερδίσει με χίλια ζόρια 2-1. Οι ευκαιρίες που έχασε ο ΠΑΣ δεν περιγράφονται. Επειδή και το ματς της Δευτέρας στο Αγρίνιο έχει το ίδιο ειδικό βάρος με όλα τα υπόλοιπα που προαναφέραμε στην ενότητα αυτή, όπως εύστοχα παρατήρησε και ο Στεφάν Ντεμόλ, ο ΠΑΣ είναι βέβαιο ότι θα δείξει το μέταλλο από ατσάλι που έχει σαν ομάδα και θα κάνει καλή εμφάνιση. Αν θα κερδίσει ή όχι δεν το γνωρίζουμε, γιατί ένα ντέρμπι κρίνεται από πολλές παραμέτρους, αλλά θεωρούμε βέβαιο ότι ο «Άγιαξ» θα το παλέψει μέχρι το τέλος για να πάρει αυτό που θέλει.
 
Ο Παναιτωλικός μέσα στο Αγρίνιο έχει 9 νίκες, 1 ισοπαλία και 1 ήττα και συντελεστή τερμάτων 20-5. Είναι οπωσδήποτε μια πολύ καλή ομάδα, με κόσμο, ιστορία και οικονομική συνέπεια από την πλευρά του προέδρου Φώτη Κωστούλα. Είναι 6 βαθμούς πάνω από τον ΟΦΗ που είναι στην 3η θέση και κανείς δεν αμφιβάλει ότι έχει μια δυνατή έδρα καθώς σε κάθε εντός έδρας ματς φλέγεται όλο το Αγρίνιο.  Όμως δεν την εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο και έχει χάσει 5 βαθμούς αφού έχασε με 2-1 από τον Εθνικό και έφερε ισοπαλία 1-1 με τη Δόξα Δράμας. Μέσα στο Αγρίνιο πάντα ο Παναιτωλικός είναι δυνατός και αξιόμαχος, αφού κέρδισε 2-1 τον ΟΦΗ. Απλά οι Αιτωλοακαρνάνες θα έχουν μεγαλύτερη πίεση απ’ ότι θα έχει ο ΠΑΣ, γιατί θέλουν τη νίκη για να διατηρήσουν τη διαφορά από τον ΟΦΗ βασικά και μετά να ικανοποιήσουν τον εγωισμό τους να πλησιάσουν τον ΠΑΣ στην κορυφή. Το βέβαιο είναι ότι τη Δευτέρα θα γίνει στο Αγρίνιο ένα πολύ δυνατό παιχνίδι, των καλύτερων ομάδων της κατηγορίας κατά κοινή εκτίμηση, με ανοιχτή κάθε πρόβλεψη.

Του Βαγγέλη Γυφτόπουλου (ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου