Σάββατο 2 Απριλίου 2011

O ακήρυχτος πόλεμος της αδειοδότησης!


Η προθεσμία (έως τις 31/3) που είχαν οι σύλλογοι για να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους πέρασε, η διαδικασία υποβολής φακέλων άρχισε, όμως οι όροι του «παιχνιδιού» της αδειοδότησης δεν είναι ακόμη απολύτως ξεκάθαροι.
Και δεν εννοούμε τα κριτήρια της αδειοδότησης που αυτή τη φορά με απόφαση της Σούπερ Λίγκας είναι πιο αυστηρά από ποτέ.
Αυτό που δεν έχει αποσαφηνιστεί είναι: α) με ποια κριτήρια θα υποβιβαστούν φέτος οι ομάδες της Σούπερ Λίγκας και β) με ποια κριτήρια θα διεκδικήσουν την άνοδο στη Σούπερ Λίγκα οι ομάδες της Football League.
Με το γράμμα του κανονισμού δεν υπάρχει θέμα. Σύμφωνα με τον ΚΑΠ (αρ. 20), «οι ομάδες κατατάσσονται κατά σειρά στον βαθμολογικό πίνακα με κριτήριο το σύνολο των βαθμών που συγκέντρωσε η καθεμία».
Oμως, η Σούπερ Λίγκα αποφάσισε και ζήτησε από την ΕΠΟ –θεωρώντας πως το σημαντικότερο κριτήριο για να αγωνιστεί μια ομάδα στην κατηγορία είναι να πληροί τις προϋποθέσεις αδειοδότησης και όχι οι βαθμοί που συγκέντρωσε– η ομάδα ή οι ομάδες που δεν θα αδειοδοτηθούν να καταλάβουν την τελευταία θέση της βαθμολογίας.
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αν μια ομάδα τερματίσει, για παράδειγμα, στη δέκατη θέση της βαθμολογίας, αλλά δεν αδειοδοτηθεί, θα τοποθετηθεί στην τελευταία θέση της βαθμολογίας και θα υποβιβαστεί, ενώ θα παραμείνει στην κατηγορία η 14η (θα ανεβεί στη 13η θέση) που έχει εξασφαλίσει την αδειοδότηση, αλλά θα υποβιβαζόταν λόγω βαθμολογίας.
Εννοείται πως με απόφαση του Δ. Σ. του συνεταιρισμού, η μη αδειοδότηση συνεπάγεται υποβιβασμό στη Football League.
Η ΕΠΟ δεν έχει απαντήσει στο αίτημα της Σούπερ Λίγκας. Oπως είπε ο πρόεδρός της Σ. Πιλάβιος, «εκκρεμεί μια μεγάλη συζήτηση για το θέμα».
Η απόφαση θα ληφθεί στο Δ. Σ. του Απριλίου, όταν θα είναι και πιο ξεκάθαρη η εικόνα για το ποιες ομάδες υποβιβάζονται λόγω βαθμολογίας.
Oμως στην πρόταση της Σούπερ Λίγκας αντιδρά η Football League, που θέλει να υποβιβαστούν οι τρεις τελευταίοι βάσει βαθμολογίας και όσοι άλλοι πιθανόν δεν πάρουν άδεια και να προβιβαστεί αντίστοιχος αριθμός ομάδων από τη δική της κατηγορία.
Βέβαια, με την απόφαση της Λίγκας να υπάρξει εξομοίωση των κριτηρίων αδειοδότησης με αυτά της UEFA και να ισχύσει και για τις ομάδες που θα ανεβούν από τη Football League, υπάρχει το ενδεχόμενο ομάδα ή ομάδες που βάσει βαθμολογίας θα κερδίσουν την άνοδο να μην πάρουν την άδεια και να μη μπορέσουν να ανεβούν.
Γι’ αυτό η Eνωση Β΄ - Γ΄ Εθνικής έχει ενημερώσει τις ομάδες που βρίσκονται μέχρι και τη 12η θέση της βαθμολογίας εάν ενδιαφέρονται και πληρούν τα κριτήρια να ετοιμάσουν φακέλους αδειοδότησης και εφ’ όσον προκύψει πρόβλημα, να είναι έτοιμες για να ανεβούν ή να πάρουν μέρος στα πλέι οφ, καλύπτοντας τις θέσεις ομάδων που δεν θα πληρούν τα κριτήρια αδειοδότησης.
Eνα άλλο θέμα που παραμένει σε εκκρεμότητα είναι η «καταληκτική ημερομηνία».
Πρόκειται για την ημερομηνία πέρα από την οποία οι σύλλογοι δικαιούνται να καταθέσουν μόνο διευκρινιστικά στοιχεία και όχι στοιχεία που συμπληρώνουν ελλείψεις του φακέλου. Η ημερομηνία αυτή δεν έχει ακόμη γνωστοποιηθεί από την ΕΠΟ.
Πάντως, μέχρι την έναρξη των πλέι οφ της Σούπερ Λίγκας (αρχές Μαΐου) θα πρέπει να έχουν αδειοδοτηθεί οι ομάδες που θα πάρουν μέρος σε αυτά, ώστε να αποκτήσουν δικαίωμα συμμετοχής. Κατά τη διάρκεια των πλέι οφ, θα πρέπει να αδειοδοτηθούν και οι υπόλοιπες ομάδες της κατηγορίας ώστε να επικυρωθεί η τελική κατάταξη του πρωταθλήματος.
Το πρωτοβάθμιο όργανο αδειοδότησης της ΕΠΟ (ΠΟΑ) αποφασίζει για τη χορήγηση ή μη της άδειας. Οι σύλλογοι μπορούν να προσφύγουν σε δεύτερο βαθμό στην Επιτροπή Εφέσεων Αδειοδότησης.
Σε αντίθεση με πέρυσι, που πρόεδρος της ΠΟΑ ήταν μέλος του Δ. Σ. της ΕΠΟ, φέτος θα είναι συνταξιούχος δικαστικός.
Το οικονομικό fair play της UEFA και η προειδοποίηση της ΓΓΑ
Από φέτος θα τεθεί σε εφαρμογή και το «οικονομικό fair play» της UEFA. Τον Ιούνιο η επιτροπή οικονομικού ελέγχου θα εξετάσει τις ΠΑΕ που θα πάρουν μέρος στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, εγκαινιάζοντας τη διαδικασία προσαρμογής.
Προ ημερών με εύσχημο τρόπο ο ΓΓΑ, Π. Μπιτσαξής, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σε πέντε ομάδες που σύμφωνα με φήμες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πρόβλημα αδειοδότησης.
Πρόκειται για τους ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Αρη, Ηρακλή από τη Σούπερ Λίγκα και τον ΟΦΗ από τη Football League.
Για να πάρει κάποια ομάδα αδειοδότηση πρέπει να πληροί κριτήρια γηπεδικά, υποδομών, οργανωτικά και οικονομικά.
Τα τελευταία αποτελούν και το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους ελληνικούς συλλόγους.
Το επικαιροποιημένο εγχειρίδιο αδειοδότησης προβλέπει ως προς τα οικονομικά κριτήρια τα εξής:
α) Μέχρι τις 31/3 οι σύλλογοι θα πρέπει να έχουν ρυθμίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν διαπιστωθεί μέχρι τις 31/12 προς ποδοσφαιριστές, συλλόγους, εφορία και ασφαλιστικά Ταμεία. Η εξόφληση των οφειλών πρέπει να αποδεικνύεται μέχρι τις 10 Απριλίου με την προσκόμιση παραστατικών.
β) Οι σύλλογοι θα πρέπει να έχουν «καθαρή θέση». Δηλαδή να αποδεικνύουν ότι στη φετινή σεζόν είναι σε καλύτερη οικονομική κατάσταση από την περσινή. Αυτό θα δείξει την πρόοδο της ΠΑΕ.
γ) Οι σύλλογοι πρέπει να υποβάλουν «ενδιάμεση κατάσταση». Δηλαδή να αποδεικνύουν ότι για έξι μήνες μετά την αδειοδότηση η εταιρεία μπορεί να είναι βιώσιμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου