Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Ξαφνικός θάνατος στο ελληνικό Ποδόσφαιρο


- Με συντριπτική πλειοψηφία αποφασίστηκε η αναστολή της λειτουργίας της ΕΠΟ
- Στον αέρα η συμμετοχή των ελληνικών ομάδων στο Champions League και στο Europa League
- Τι θα συμβεί με την Εθνική ομάδα
- Στον αέρα και οι μεταγραφές και τα μπαράζ της Β' Εθνικής

Με ψήφους 49 υπέρ, 7 κατά, και ένα «παρών», η ΕΠΟ αποφάσισε να αναστέλλει τη λειτουργία της από την ερχόμενη Δευτέρα και μέχρι νεοτέρας! 

Την πρόταση για «λουκέτο» στην Ομοσπονδία έως ότου να έρθει η περιβόητη κάθαρση στο ελληνικό Ποδόσφαιρο είχε κάνει νωρίτερα ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Σοφοκλής Πιλάβιος. Με την πρότασή του συμφώνησαν αρχικά, τόσο η Σούπερ Λίγκα, όσο και η Ένωση Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου Β΄ και Γ΄ Εθνικής.

Τι σημαίνει το "λουκέτο" στην ΕΠΟ; Οι ελληνικές ομάδες δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, τα play off ανόδου της Football League δε θα διεξαχθούν, οι ομάδες δεν έχουν δικαίωμα μεταγραφών και αν η αναστολή λειτουργίας της ΕΠΟ συνεχιστεί και το Σεπτέμβριο, η Εθνική ομάδα δε θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στα προκριματικά του Euro 2012. Πάντως, το παιχνίδι του Σαββάτου με τη Μάλτα θα διεξαχθεί κανονικά.

«Θέλουμε άμεσο διάλογο εντός 10ημέρου με την Πολιτεία, τη Σούπερ Λίγκα, τον ΠΣΑΠ, τη Β’ και Γ’ Εθνική, όλα τα κόμματα, τις ομάδες και όποιον εμπλέκεται με το ποδόσφαιρο για να λύσουμε τα προβλήματα. Δώσαμε περιθώριο 15 ημερών για να πάμε μπροστά και να δούμε την αλήθεια. Η καθημερινότητα είναι το δίλημμα του που πάμε. Αντιδράσαμε με δυναμικό τρόπο. Στην πράξη σημαίνει ότι κλείνει η Ομοσπονδία. Όταν αποφασίζουμε να πούμε την αλήθεια, αρκούν και δύο μέρες», δήλωσε μετά το τέλος της διαδικασίας ο Σοφολής Πιλάβιος.

Η Σούπερ Λίγκα ενημέρωσε με ανακοίνωση της ότι υπερψήφισε την πρόταση Πιλάβιου και είναι με το μέρος της ΕΠΟ ώστε να εξυγιανθεί το ποδόσφαιρο.
"H Super League ψήφισε υπέρ της πρότασης του προέδρου της ΕΠΟ, περί αναστολής λειτουργίας της ΕΠΟ, μέχρι να διευκρινιστούν βασικά ζητήματα του ποδοσφαίρου.

Η πάγια θέση της διοργανώτριας αρχής, όπως διατυπώθηκε σε πρόσφατες συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου αλλά και δημόσιες τοποθετήσεις θεσμικών εκπροσώπων της, είναι ότι πρέπει να διασφαλιστούν όλες οι απαραίτητες συνθήκες για την ομαλή διεξαγωγή του επόμενου Πρωταθλήματος, πριν την έναρξή του.

Σε κάθε περίπτωση, τα διαχρονικά προβλήματα του ποδοσφαίρου πρέπει να αντιμετωπιστούν συνολικά, μέσα από συναίνεση και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις, όπως έχουν κατατεθεί από τη Super League σε όλους τους αρμόδιους φορείς.

Με βάση τα παραπάνω, η Super League επικροτεί και στέκεται αλληλέγγυα σε οποιαδήποτε ενέργεια, όσο ακραία και αν είναι αυτή, η οποία θα διασφαλίσει το υγιές περιβάλλον διεξαγωγής του νέου πρωταθλήματος."


Αναλυτικά η απόφαση της ΕΠΟ:

"Η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των Ενώσεων Μελών της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας ενέκρινε σήμερα, με ψήφους 49 υπέρ, 7 κατά επί συνόλου 56 ψηφισάντων, την εισήγηση του προέδρου Σοφοκλή Πιλάβιου, σύμφωνα με την οποία:

1. Από τη Δευτέρα 6-6-2011 αναστέλλονται επ’ αόριστον και ειδικότερα μέχρι την ολοκλήρωση των επαφών της ΕΠΟ με την κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα, τη Super League, την Ενωση Β’ - Γ’ Εθνικής, τον ΠΣΑΠ και τα λοιπά υπερεθνικά όργανα (UEFA, FIFAO, οι λειτουργίες της ΕΠΟ και των 57 Ενώσεων μελών της.  

2. Στο διάστημα της αναστολής των λειτουργιών εξουσιοδοτήθηκε το Δ.Σ. της ΕΠΟ να ενεργεί  για την ολοκλήρωση της οργάνωσης και της διαδικασίας των επαφών και για τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης της γενικής συνέλευσης.  

3. Στη συνέχεια και μετά την ολοκλήρωση των επαφών η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία σε έκτακτη γενική της συνέλευση θα λάβει τις οριστικές της αποφάσεις για το μέλλον του ποδοσφαίρου σε επαγγελματική και ερασιτεχνική μορφή, με βάση τους άξονες που παρουσιάστηκαν από τον πρόεδρο της ΕΠΟ στη διάρκεια της ομιλίας του".

Πρόταση "Βόμβα" Πιλάβιου: "Προσωρινό... τέλος στα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου"

Την αναστολή κάθε λειτουργίας της ΕΠΟ από την προσεχή Δευτέρα και μέχρι νεοτέρας, ζήτησε ο Σοφοκλής Πιλάβιος, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της Ομοσπονδίας που γίνεται στα γραφεία της ΕΟΕ..



Ο πρόεδρος της ΕΠΟ κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους “... να αποφασίσουμε τι ποδόσφαιρο θέλουμε”, ενώ έκανε λόγο για “... ποδόσφαιρο των μπράβων, των στημένων αγώνων και των χουλιγκάνων”.

Στην ομιλία του ο κ. Πιλάβιος είπε: "Πρέπει να κάνουμε άνοιγμα στην ποδοσφαιρική οικογένεια και την κοινωνία. Να διαλέξουν όλοι οι εμπλεκόμενοι τι είδους ποδόσφαιρο θέλουν. Αν επιθυμούν το ποδόσφαιρο το ποδόσφαιρο των μπράβων, των στημένων αγώνων και των χουλιγκάνων. Προτείνω και θέτω προς ψηφοφορία σε όλα τα μέλη-ενώσεις της ομοσπονδίας να ανασταλεί από την προσεχή Δευτέρα και μέχρι νεοτέρας κάθε λειτουργία της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και των κατά τόπους Ενώσεων". 

"Το ελληνικό ποδόσφαιρο ή θα γίνει καλύτερο ή θα πεθάνει, τα πράγματα έχουν φτάσει σε οριακό σημείο", συμπλήρωσε ο Σοφοκλης Πιλάβιος, ο οποίος επικαλέστηκε μια σειρά ζητημάτων, όπως τις απειλές κατά της ζωής του, που όπως κατήγγειλε τις προηγούμενες ημέρες, έχει δεχθεί αλλά και την κατάσταση με τα όσα τραγελαφικά συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες, δηλαδή τις πιέσεις για το θέμα με τις πλαστογραφημένες ασφαλιστικές ενημερότητες, τις αδειοδοτήσεις των ομάδων και την αδυναμία ακόμη και Ιούνιο να επικυρωθούν οι βαθμολογίες των εθνικών πρωταθλημάτων. 

"Από την Πολιτεία ζητούν το τέλειο άλλοθι για να μας βάλουν λουκέτο. Στις ομάδες είχαμε πει ξεκάθαρα πόσο σκληροί θα είναι οι όροι για να πάρουν άδεια συμμετοχής στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας, αλλά δεν μας πήραν στα σοβαρά", πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΠΟ" και συνέχισε: "Η ίδια ΕΠΟ αναγνώρισε την κακή της λειτουργία της δεν επιχειρήσαμε να χαϊδέψουμε αυτιά και να πετάξουμε μπάλα στην κερκίδα. Για τους στημένους αγώνες υπάρχει μία έρευνα που συνεχίζεται και όσοι παρανόμησαν θα τιμωρηθούν, χάρες δεν πρόκειται να γίνουν σε κανέναν".

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ μίλησε για τη στοχοποίηση των ανθρώπων της ομοσπονδίας που ξεκινά από απλούς υπαλλήλους και καταλήγει στον ίδιο, ενώ αναφέρθηκε στο δικόγραφο που έφτασε στα γραφεία:

“Tο χειρότερο όλων, βέβαια, ήταν η στοχοποίηση ανθρώπων. Στοχοποίηση με δηλώσεις, απειλές, φωτογραφίες, δημόσια διαπόμπευση. Ξεκινώντας από απλούς υπαλλήλους, στελέχη της Ομοσπονδίας και φτάνοντας μέχρι διευθυντές, συμβούλους, εμένα. Μια δική σας απόφαση αρκεί για να βρεθείτε κι εσείς στο ίδιο σημείο μ' εμάς σε λίγα λεπτά. Και σαν να μην έφταναν χτες κοινοποιήθηκε στα γραφεία της ΕΠΟ δικόγραφο ΠΑΕ με αίτημα προσωρινής διαταγής για αναστολή της απόφασης της Επιτροπής Εφέσεων Αδειοδότησης”.

Ο κ. Πιλάβιος έκλεισε την ομιλία του λέγοντας:

«”Σήμερα εδώ μπροστά σας, θέλω με απόλυτη ειλικρίνεια να ξεκαθαρίσω κάτι μια για πάντα: Εγώ δεν παίζω με το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου. Καλούμε λοιπόν όλους να διαλέξουν τι ποδόσφαιρο επιθυμούν. Αυτό των μπράβων, των πλαστογράφων, των ψευτών, των χουλιγκάνων, των παρωχημένων αντιλήψεων, των συναλλαγών κάτω από το τραπέζι, της εξάρτησής από τους πολιτικούς που το εκμεταλλεύονται, των στημένων αγώνων, της βίας και των απειλών; Η μήπως προτιμά, αυτό που προτείνουμε εμείς; Ένα ποδόσφαιρο στηριγμένο σε θεσμούς και κανόνες, σε αξιοπιστία, ηθική, χωρίς δεσμεύσεις και υπόγειες διαδρομές, ισονομία, ισοπολιτεία, σύγχρονο, προσαρμοσμένο στα παγκόσμια δεδομένα, με αξιοκρατία;

Το δίλημμα είναι σαφές και όλοι πρέπει να πάρουν θέση. Θα τους υποχρεώσουμε εμείς, να πάρουν θέση. Κύριοι, προτείνω και ζητώ την ψήφο σας επί της προτάσεώς μου να ανασταλεί από τη Δευτέρα μέχρι νεωτέρας η λειτουργία της Ομοσπονδίας και όλων των Ενώσεων μελών της, έως ότου δηλαδή αποφασίσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στο ποδόσφαιρο, αν θέλουν το δέντρο να ανθίσει ή να ξεραθεί.

Όταν τα πράγματα φτάνουν στα άκρα, δεν μπορούμε να προσποιούμαστε πως όλα βαίνουν καλώς. Η προτεινόμενη αναστολή λειτουργίας της ΕΠΟ και των Ενώσεών της από τη Δευτέρα είναι η έσχατη γραμμή άμυνας για τη σωτηρία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Και σας καλώ να εξουσιοδοτήσετε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας να χειριστεί τις εξελίξεις από δω και πέρα”.

Αρνητική πάντως ήταν η στάση της Σούπερ Λιγκας στην πρόταση του Σοφοκλή Πιλάβιου.

Ο εκπρόσωπος της Λίγκας στην ΕΠΟ Γιώργος Μποροβήλος ψήφισε όχι ενώ ίδια ήταν και η απόφαση του πρώην αναπληρωτή προέδρου της Ομοσπονδίας Βασίλη Χατζηαποστόλου.

Ο Γιώργος Μποροβήλος είπε χαρακτηριστικά: “...να μας αφήσουν ήσυχοι οι πολιτικοί”, ενώ ο Β. Χατζηαποστόλου ανέφερε: “Δεν αριστεύσαμε σε κανέναν τομέα ευθύνης μας. Οι δικηγόροι στις πειθαρχικές επιτροπές κοντεύουν να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι. Αίσχος ήταν και ο τελικός Κυπέλλου που διοργανώσαμε. Δεν έπρεπε να αφήσουμε να ξεκινήσει το παιχνίδι. Από το 2004 και μετά γίναμε αλαζόνες, Μην αντιγράφετε. Πέρασε και σε εσάς αυτό και σταμάτησε να γίνεται κριτική στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΠΟ. Η στοχοποίηση και οι απειλές συμβαίνουν επειδή δεν υπάρχει διαφάνεια. Γιατί δεν ανοίγουμε τους φακέλους να τους τρίψουμε στα μούτρα τους;”.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου