Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Φάκος: "Τώρα η ευκαιρία για κάθαρση"


Ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας Ανδρέας Φάκος έστειλε μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, τονίζοντας σε συνέντευξή του ότι "όποιος αποδειχθεί ότι έχει ευθύνη στο σκάνδαλο με τους στημένους αγώνες θα οδηγηθεί εκεί που πρέπει, ανεξαρτήτως προσώπων και μεγέθους ομάδων".

Ο κ. Φάκος κατέστησε σαφές ότι αυτή τη φορά θα μπει το μαχαίρι στο κόκκαλο, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι με τα στοιχεία που αξιοποιούν εισαγγελικές, δικαστικές και αθλητικές Αρχές, θα υπάρξει στο τέλος ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

Αναλυτικά η συνέντευξη του ποδοσφαιρικού εισαγγελέα στο "Εθνοσπόρ":

Για την πολύκροτη υπόθεση με τα στημένα παιχνίδια έχουν κινηθεί από κοινού η ποινική και η αθλητική Δικαιοσύνη και το όλο θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη. Πιστεύετε θα επέλθει κάθαρση στο ελληνικό ποδόσφαιρο;

"Υπήρχε πάρα πολλά χρόνια αυτή η διαφθορά και πλέον μεγεθύνθηκε. Δεν ήταν ξαφνικό. Ήταν κάτι που λίγο-πολύ ήξεραν και παράγοντες διαφόρων ομάδων, εμπλεκομένων και μη, και διάφοροι άλλοι παράγοντες της πολιτείας.

Την παρούσα στιγμή που έχουν συγκεντρωθεί όλα αυτά τα στοιχεία, πρέπει σε όλους μας να υπάρχουν ελπίδες για κάθαρση. Διότι εάν δεν υπάρχουν τώρα, για πράγματα που δεν έβγαιναν τόσα χρόνια, τότε δεν κάνουμε τίποτα..."

Θα φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο;

"Εγώ πιστεύω πως ναι. Βέβαια εμείς έχουμε το κομμάτι το ποδοσφαιρικό, το αθλητικό. Έχουμε όλοι την υποχρέωση, πρώτα η πολιτεία βέβαια, να δώσουμε κάποιο όραμα αν θέλουμε να βγούμε από αυτή τη θύελλα. Δεν πρέπει να αρχίσουμε να εκφράζουμε απαισιοδοξία ότι δεν πρόκειται να γίνει τίποτα, επειδή έτσι γινόταν και στο παρελθόν.

Με τα στοιχεία που αξιοποιούν εισαγγελικές, δικαστικές και αθλητικές Αρχές, νομίζω και πιστεύω ότι θα φτάσουμε σε ένα καλό τέρμα. Τουλάχιστον για του χρόνου, όταν διεξαχθεί το πρωτάθλημα, να μην επαναληφθούν τα ίδια πράγματα που έγιναν στα προηγούμενα".

Θα επιβληθεί τιμωρία ανεξαρτήτως προσώπων και μεγέθους ομάδων;

"Αν αποδειχτεί ότι ο οιοσδήποτε έχει ευθύνη θα οδηγηθεί εκεί που πρέπει. Η κοινή γνώμη έχει συγκλονιστεί με αυτά που έχουν βγει στο φως της δημοσιότητας και δεν νομίζω ότι εύκολα μπορεί να υπάρξει πλέον ανοχή για τον οποιονδήποτε παράγοντα".

Σε έναν γνήσιο οπαδό μίας ομάδας τι θα του λέγατε;

"Να αναμένει την εκκαθάριση αυτής της υπόθεσης και από εκεί και πέρα να κανονίσει την πορεία του. Αν δει ότι ξεκαθάρισε ο χώρος και ότι υπάρχει μία προοπτική βελτίωσης του αθλήματος, να εξακολουθήσει να είναι φίλαθλος και να πηγαίνει στο γήπεδο.

Στα ευρωπαϊκά γήπεδα όλοι βλέπουμε πως προσέρχονται οι φίλαθλοι, πως κάθονται σαν πολιτισμένοι άνθρωποι στις κερκίδες. Εικόνες τώρα από τα δικά μας γήπεδα να καίγονται άνθρωποι, καθίσματα, να χτυπιούνται, να γίνονται κανιβαλισμοί, είναι απαράδεκτα".

Μελετώντας την ογκώδη δικογραφία, τι σκέψεις κάνατε και ποιο συναίσθημα σας δημιουργήθηκε;

"Τίποτα. Εγώ τα έβλεπα ψύχραιμα και απροκατάληπτα και προσπαθούσα να εντοπίσω που υπάρχει δική μου αρμοδιότητα. Από εκεί και πέρα, τα λεξιλόγιά τους, και αν αυτά συμβιβάζονται με μία συμπεριφορά που δημιουργεί αξιακές αρχές για προσέλκυση ιδίως της νεολαίας, δεν αφορά εμένα ούτε μπορώ να κάνω διαπαιδαγώγηση του καθενός..."

Επιπλέον, ο ποδοσφαιρικός Εισαγγελέας επέρριψε ευθύνες "για το κατάντημα του ελληνικού ποδοσφαίρου" και στους πολιτικούς, λέγοντας ότι "δεν είναι άμοιροι ευθυνών". Αναλυτικά όσα δήλωσε:

"Δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι αν η οιοδήποτε ποδοσφαιρική ομάδα έχει πρόβλημα, τότε οι πολιτικοί πάνε στο πλευρό της. Και ο νοών νοείτω για ποιο λόγο γίνεται αυτό.

Έχω συγκεκριμένα παραδείγματα, δεν μιλάω αόριστα. Υποβιβάστηκε ο Ηρακλής Θεσσαλονίκης και πολιτικοί της Βόρειας Ελλάδας πήγαν στο πλευρό του χωρία να εξετάσουν γιατί υποβιβάστηκε, ούτε τι είπαν οι σχετικές αποφάσεις που βγήκαν από δικαστικές επιτροπές.

Το μόνο που έκαναν ορισμένοι τουλάχιστον, δεν θέλω να πω ποιοι βουλευτές, ήταν να βρίζουν χωρίς κανέναν ενδοιασμό τις διάφορες αθλητικές Αρχές, την ΕΠΟ, δεξιά και αριστερά, διότι έχουν βουλευτική ασυλία και δεν τους νοιάζει.

Υποβιβάστηκε ο ΟΦΗ στην Κρήτη και συνέβη το ίδιο. Από όλες τις πλευρές και τα κόμματα πήγαν στο πλευρό του και δήλωναν συμπεράσταση μήπως και χάσουν κάποια ψήφο.

Ντρέπονται να το πουν αυτό το πράγμα; Γιατί δεν το ομολογούν; Ορισμένοι τοπικοί βουλευτές και πολιτικοί παράγοντες δεν τολμούν να θίξουν όσους φταίνε. Από εκεί και πέρα θυμώνουν όταν τους τα λέμε.

Ο καθένας κάνει τη δουλειά του και η κοινωνία κρίνει τον καθένα. Να περιμένουν λοιπόν να κάνουμε τη δουλειά μας εμείς οι ποδοσφαιρικοί εισαγγελείς, τα πειθαρχικά όργανα που συγκροτούνται κατά πλειοψηφία από δικαστές, και μετά να κρίνουν.

Οι πολιτικοί ήταν στο πλευρό όλων των μεγάλων ποδοσφαιρικών ομάδων και εξακολουθούν να είναι. Δεν επιτρέπεται π.χ στο Ηράκλειο της Κρήτης, επειδή υποβιβάστηκε μία ομάδα, συναθροιζόμενοι οπαδοί να πηγαίνουν να κλείνουν το λιμάνι, να μην αφήνουν πλοία να αποπλεύσουν και να απειλούν τον εισαγγελέα που πήγε να τους κατευνάσει λέγοντάς του ειρωνικά "φοράς μαγιό;". Υποδήλωναν δηλαδή ότι θα τον πετάξουν στη θάλασσα. Και τον πλάκωσαν στο ξύλο στο τέλος".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου