Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Γερουλάνος: «Φυσική η απόφαση της ΕΕΑ, ερμαφρόδιτη της Εφέσεων» (+Video)


Ο Υπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα αθλητισμού, Παύλος Γερουλάνος, με δηλώσεις του υπεραμύνθηκε της απόφασης της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού ενώ χαρακτήρισε ερμαφρόδιτη αυτή της επιτροπής εφέσεων.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο Υπουργός Πολιτισμού υποστήριξε πως η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού πήρε την σωστή απόφαση καθώς με βάση όσα είχε αποφασίσει και η αθλητική δικαιοσύνη, οι διοικήσεις Ολυμπιακού Βόλου και Καβάλας που είχαν εμπλακεί στα «στημένα» δεν είχαν αλλάξει, έπρεπε να αποβληθούν οι ομάδες.

«Υπάρχουν κριτήρια, έρχεται η δικαιοσύνη και λέει ότι οι διοικήσεις έχουν εμπλακεί σε στημένα παιχνίδια και η επιτροπή διαπιστώνει ότι δεν έχουν αλλάξει οι διοικήσεις από τη στιγμή που έχουν εμπλακεί στα στημένα», είπε αρχικά ο κ. Γερουλάνος και συμπλήρωσε: «Δεν τους δίνω άδεια από τη στιγμή που έχουν αλλοιώσει το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Ήταν μια φυσική απόφαση».

Για την απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων που πριν λίγες μέρες επέτρεπε την παραμονή των δύο ομάδων στην Super League, επισήμανε: «Η αθλητική δικαιοσύνη σε πρωτοβάθμιο επίπεδο είπε ότι όχι μόνο θα υποβιβαστούν οι ομάδες, αλλά και οι ιδιοκτήτες τους θα αποβληθούν από το ποδόσφαιρο για δέκα χρόνια. Η έφεση ήταν μια απόφαση που δεν υπήρχε στο ποινολόγιο και θα πρέπει να εξηγήσουν πως εκδόθηκε, ήταν μια ερμαφρόδιτη απόφαση που ουσιαστικά δεν υπάρχει».

«Ήταν σημαντική η απόφαση του ΟΠΑΠ και δεν πρέπει να το κοιτάζουμε μόνο από την πλευρά των ομάδων που δεν φταίνε αλλά συνολικά ως πρωτάθλημα. Έρχεται η αθλητική δικαιοσύνη που λέει ναι μεν έβαλα ένα αυστηρό πλαίσιο νόμου και λέει δεν ξέρω αν θα το τηρήσω, τότε και ο ΟΠΑΠ έχει κάθε δικαίωμα να πει δεν ξέρω αν θα σε χρηματοδοτήσω. Να ξεκινήσει το πρωτάθλημα και θα το δούμε», σχολίασε για τις αποφάσεις της ΟΠΑΠ Α.Ε. ο Παύλος Γερουλάνος και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πιθανή αναβολή της έναρξης του πρωταθλήματος.

«Το αν θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα, είναι θέμα της Super League ενώ το ποιες ομάδες θα πάρουν τελικά την άδεια να συμμετάσχουν σε αυτό, είναι ζήτημα που απασχολεί την ΕΠΟ. Θα πρέπει να δούμε αν θα υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Εφόσον υπάρχουν οι 16 ομάδες και όλα τα κριτήρια, θα πρέπει να αρχίσει το πρωτάθλημα», είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.

Για το γεγονός ότι η ΕΕΑ πέρσι έδωσε άδεια στις ΠΑΕ που τώρα απέβαλε, σχολίασε: «Έχουμε μια απόφαση της αθλητικής δικαιοσύνης που πάρθηκε μέσα σε ένα χρόνο. Έχουν αλλάξει τα δεδομένα σε σχέση με πέρσι. Δε θα πρέπει να μας κάνει εντύπωση, έχουμε έναν ολόκληρο κόσμο που λέει να σταματήσουμε το ποδόσφαιρο γιατί είναι σάπιο κλπ. και κάνουμε διαρκώς προσπάθειες ως προς την κάθαρση του ποδοσφαίρου. Σκοπός μας δεν είναι να σκοτώσουμε το ποδόσφαιρο, αλλά να το εξυγιάνουμε».

Για το γεγονός ότι δεν έχουν υπάρξει ποινές για τις «μεγάλες» ομάδες, τόνισε: «Πρέπει να πω κάτι όμως. Η δουλειά ας το πούμε έτσι, είναι οι μικρές ομάδες. Αν δείτε και τη λίστα των στημένων αγώνων, η UEFA δίνει μεγάλη προσοχή σε αυτές τις ομάδες που γίνονται εργαλεία ουσιαστικά. Σαφώς την απασχολούν και οι μεγάλες ομάδες, όμως βλέπουν τι γίνεται και προσέχουν ακόμα περισσότερο κάποιες κραυγαλέες περιπτώσεις».

Ενώ για τις καθυστερήσεις στη συγκεκριμένη υπόθεση, πρόσθεσε: «Θα ήμασταν εντελώς αυθαίρετοι αν δεν κάναμε τις κινήσεις μας μέσα από διαδικασίες. Η πολιτεία θα μπορούσε να δείξει «μαγκιά» αν θέλετε και να πει στο κάθε ένα που είναι ύποπτος ότι «τελείωσε, ως εδώ ήταν φεύγεις». Εμείς δεν κάναμε αυτό, προσπαθήσαμε να επιβάλουμε τις ποινές με βάση το αθλητικό δίκαιο για να προχωρήσουμε βάσει διαδικασιών».

Στη συνέχεια, ο Παύλος Γερουλάνος ρωτήθηκε για την στάση του ΓΓΑ, Παναγιώτη Μπιτσαξή, που πήρε θέση υπέρ της απόφασης της Επιτροπής Εφέσεων με την οποία ο ίδιος ήταν αντίθετος, χωρίς να πάρει ξεκάθαρη θέση για το θέμα.
«Δεν μπορώ να το απαντήσω εγώ. Είναι πιθανό να υπάρξουν διαφωνίες, δεν με απασχολεί αυτό τόσο πολύ όσο το ποιες είναι οι αποφάσεις και τι κινήσεις κάνεις.

Όσο ο κ. Μπιτσαξής λέει την άποψή του και δεν εμπλέκεται στο θέμα, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός και πρόσθεσε: «Έχω δείξει ότι όλη αυτή τη διαδικασία δεν την κοιτάζω προσωπικά. Δεν με απασχολεί το τι ομάδα είμαι, το αν έχω κάποιους φίλους και διάφορα τέτοια. Το θέμα είναι να πάρουμε σωστές αποφάσεις και να κάνουμε βήματα προς την εκπλήρωση του στόχου μας».

Ο Υπουργός Πολιτισμού στη συνέχεια αναφέρθηκε στις αντιδράσεις που υπήρχαν στο Βόλο για τον υποβιβασμό του Ολυμπιακού: «Ακόμα και οι τοπικοί παράγοντες μιας πόλης, θεωρούν ότι η δικαιοσύνη υποβιβάζει μια ομάδα και μια πόλη και όχι οι παράγοντες που έχουν ήδη τιμωρηθεί από την αθλητική δικαιοσύνη αλλά και την UEFA. Αυτό δεν είναι υποβιβασμός του Ολυμπιακού Βόλου που συζητά όλη η Ευρώπη ότι είναι μια ομάδα διεφθαρμένη; Έχουμε δηλαδή την άποψη ότι η δικαιοσύνη έχει υποβιβάσει την ομάδα και όχι ο κ. Μπέος με όλα όσα κατηγορείται που είναι ιδιοκτήτης της ομάδας».

Στη συνέχεια, πρόσθεσε: «Γίνονται τεράστιες αλλαγές σε όλο τον κόσμο και εμείς κοιτάμε την μύτη μας! Δεν είναι δυνατόν να είναι τόσο μικρός ο κόσμος μας. Η UEFA ήταν ξεκάθαρη. Μας είπε ότι κάνουμε λάθος αν πιστεύουμε ότι εμείς έχουμε το πρόβλημα, μας τόνισε ότι έχουν μεγαλύτερα!»

Ενώ ανέφερε επίσης ότι: «Υπάρχει μια σοβαρή απόφαση της δικαιοσύνης και αν δεν τη σεβαστούμε, δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ η εικόνα που έχουμε για το ελληνικό ποδόσφαιρο».

Για το κατά πόσο έχει ρόλο η πολιτεία στις αποφάσεις της δικαιοσύνης, επισήμανε: «Είναι θετικό για την κοινωνία ότι υπάρχει μια ανεξάρτητη δικαιοσύνη και δεν έχουν οι πολιτικοί το δικαίωμα να βάλουν ανθρώπους στη φυλακή. Αυτό γίνεται στα δικτατορικά καθεστώτα. Τις αποφάσεις τις παίρνει η δικαιοσύνη. Η Πολιτεία αυτό που πρέπει να κάνει είναι να αφήσει τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της, να προστατεύει τη δικαιοσύνη και να επικροτεί της αποφάσεις».

Για τις ενέργειες της πολιτείας, σχολίασε: «Όταν κοιτάξαμε το θέμα του ποδοσφαίρου προσέξαμε ότι δεν προχωράει το θέμα γιατί από την πλευρά της πολιτείας δεν υπήρχε η πρόθεση να γίνει με συνέπεια μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση. Κάθε μας κίνηση πρέπει να εξηγείται με τα δεδομένα που έχουμε για να φαίνεται ότι η πρόθεσή μας είναι να εξυγιάνουμε το ποδόσφαιρο».

«Ξεκινήσαμε απαλά και κανείς δε μας πίστεψε, μάλιστα κατηγορηθήκαμε. Είπαμε στην πορεία ότι θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα όπλα που έχουμε. Την ΕΥΠ, τον ΟΠΑΠ, τα πάντα. Βάλαμε όλα τα όπλα στο τραπέζι και δείξαμε παράλληλα διάθεση συνεργασίας. Πήγαμε στην ΕΠΟ, στην UEFA και σε όλα τα αρμόδια όργανα. Ζητήσαμε αυστηροποίηση του πειθαρχικού κώδικα και μπράβο στην ΕΠΟ που το έκανε. Πήραμε τεχνογνωσία από την UEFA και την είχαμε, δείχνοντας συνέπεια. Πρέπει όλοι όσοι εμπλέκονται να καταλάβουν ότι υπάρχει αξιοπιστία σε αυτά που λέμε και ότι γίνονται βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Γερουλάνος.

Για το θέμα αξιοπιστίας της ΕΠΟ και της Super League που έχει θέσει ο ίδιος στο πρόσφατο παρελθόν, απάντησε: «Αν πριν από πέντε χρόνια η ΕΠΟ και η Super League έβλεπαν τα κακώς κείμενα και τα διόρθωναν, δε φτάναμε σε αυτό το σημείο να μην μπορούν να διοργανώσουν το πρωτάθλημα. Αν είχαμε δει τα σωστά βήματα, ότι θα υπάρχουν ποινές και προστασία του πρωταθλήματος από τη βία και από τη διαφθορά, θα κάναμε κανονικά και τις συζητήσεις μας και τις χρηματοδοτήσεις. Τώρα, λέμε να αρχίσει το πρωτάθλημα, να δούμε αποτελέσματα προς αυτή την κατεύθυνση και να δούμε αν θα προχωρήσουμε στη χρηματοδότηση και στη στήριξη ενός τέτοιου πρωταθλήματος».

«Η νοοτροπία του ότι εγώ θα πάρω μερικούς πολιτικούς πόντους λέγοντας ότι δεν ξεκινάω το πρωτάθλημα είναι εύκολη. Αν γίνει κάτι τέτοιο, θα καταντήσουμε με ένα τοπικό πρωτάθλημα ελληνικό που θα το ελέγχουν οι ίδιες δυνάμεις που έλεγχαν το πρωτάθλημα ως τώρα, θα χάσουμε την τεχνογνωσία που κερδίσαμε από την UEFA και θα έχουμε εκ νέου μια αναξιόπιστη διοργάνωση», ανέφερε ο Υπουργός για το αν η πολιτεία μπορεί να πάρει απόφαση αναστολής πρωταθλήματος.

Τέλος, ο Παύλος Γερουλάνος σχολίασε: «Αυτό που θέλουμε να κάνουμε, είναι η εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου. Είναι ένα τεράστιο θέμα που θα γίνει σταδιακά αλλά να είστε σίγουροι ότι θα γίνει».

Η τηλεοπτική συζήτηση με τον Π.Γερουλάνο 

Δείτε εδώ την συζήτηση με τον υπουργό Πολιτισμού Π.Γερουλάνο στην "Πρώτη Γραμμή" του ΣΚΑΪ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου