Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

Επικίνδυνα τα μαχαίρια αν δεν ξέρεις να τα χειρίζεσαι


Τα όπλα πάνω στο τραπέζι μπορεί να αποτελέσουν εν δυνάμει προϊόντα απειλής, προειδοποίησης ή ακόμη και χλεύης. Αναλόγως ποιος τα βάζει...

Αλλο ο καταδρομέας κι άλλο ένας πρόσκοπος που μάθαινε στο ΣΕΠ το σύνθημα «έσο πάντα έτοιμος». Τα σχέδια επί χάρτου είναι ωφέλιμα όταν γνωρίζεις και πώς να τα εφαρμόζεις. Για να μην θυμηθούμε τα πιστόλια του… ΔΝΤ.

Στις 12 Απριλίου ο υφυπουργός Πολιτισμού Γιώργος Νικητιάδης είχε προαναγγείλει ότι «στην έρευνα για τα στημένα παιχνίδια φρονώ ότι θα φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο».

Στις 8 Ιουλίου του 2011 τον ακολούθησε ο προϊστάμενός του, ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος έκανε μία δήλωση βαρυσήμαντη ως επικεφαλής του Αθλητισμού: «Πάντα έχουμε το εργαλείο να αποκλείσουμε τις ομάδες από την Ευρώπη ή να μη γίνει το πρωτάθλημα. Αν δούμε οποιαδήποτε προσπάθεια κουκουλώματος είτε από την ΕΠΟ είτε ακόμη από την UEFA, δεν θα διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία μας. Το να πάρουμε την απόφαση να βγούμε από το ευρωπαϊκό πλαίσιο δεν το αποκλείουμε. Είναι πάνω στο τραπέζι. Το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο».

Στις 26 Ιουλίου του 2011 ο Μισέλ Πλατινί κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα δήλωνε για τα «στημένα» και την ενδεχόμενη παρέμβαση της UEFA στην περίπτωση του Ολυμπιακού Βόλου: «Το θέμα το ερευνά στην Ελλάδα η αστυνομία και η Δικαιοσύνη. Μετά η υπόθεση θα πάει στην ομοσπονδία, η οποία πρέπει να πάρει τότε αποφάσεις. Δεν μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις και να τιμωρήσουμε βάσει εικασιών, πρέπει να έχουμε αποδείξεις. Πάρτε για παράδειγμα την Μπεσίκτας στην Τουρκία. Φανταστείτε τι θα γίνει εάν την τιμωρήσουμε τώρα αποκλείοντάς την από το Τσάμπιονς Λιγκ και ύστερα από ένα ή δύο χρόνια δικαιωθεί στα δικαστήρια της Τουρκίας»…

Τελικώς, τα μαχαίρια αποδείχτηκε ότι δεν έκοβαν ούτε βούτυρο. Το είπε ο έγκριτος νομικός και τρίτος τη τάξει στην πολιτική ιεραρχία του Αθλητισμού κύριος Π. Μπιτσαξής χθες στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης: «Ενα δικαιοδοτικό όργανο δεν είναι ένα μηχανιστικό εργαλείο, το οποίο αποφασίζει σαν μηχανή, σαν αυτόματος πιλότος. Λαμβάνει υπόψη του πολλές παραμέτρους, που δεν μπορεί να γνωρίζει η κοινή γνώμη. Η επιμέτρηση της ποινής είναι ο σκληρός πυρήνας της αυτόνομης δικαιοδοτικής κρίσης».

Από τη στιγμή λοιπόν που η δευτεροβάθμια επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ διατήρησε την ποινή των κυρίων Αχ. Μπέου και Μ. Ψωμιάδη, αναιρώντας όμως την πρωτοβάθμια ποινή των ομάδων, έκρινε ότι ευθύνη φέρουν μόνο τα φυσικά πρόσωπα κι όχι οι ομάδες τις, οποίες πάντως τιμώρησε με αφαίρεση βαθμών.

Δηλαδή, αν ο Μπέος και ο Ψωμιάδης έστηναν παιχνίδια, ο Ολυμπιακός Βόλου και η Καβάλα –κατά την επιτροπή– άλλοτε εισέπρατταν όφελος κι άλλοτε όχι. Εβγαλαν τον λογαριασμό και μοίρασαν τους βαθμούς. Πάντως, η ίδια επιτροπή τιμώρησε τον Ηρακλή κρίνοντας ότι το φυσικό πρόσωπο (από την διοίκηση) που έστειλε την πλαστή ασφαλιστική ενημερότητα προσέφερε πλεονέκτημα στην ομάδα. Αν είναι έτσι, λοιπόν, γιατί Ολυμπιακός Βόλου και Καβάλα δεν κινούνται δικαστικά εναντίον των φυσικών προσώπων που τους έβαλαν σε περιπέτειες;

Οσο για την UEFA, ο Πλατινί εκτέθηκε διεθνώς.

Η απόφαση περί τιμωρίας του Ολυμπιακού Βόλου είχε αποκαλυφθεί έστω και λανθασμένα ως προς το ύψος της (τελικώς ένας είναι ο χρόνος αποκλεισμού με πενταετή αναστολή για άλλα τρία) μια μέρα νωρίτερα από τη συνεδρίαση της πειθαρχικής επιτροπής της και την απόφαση της δευτεροβάθμιας επιτροπής. Η δε πειθαρχική επιτροπή της UEFA εξέλαβε την ποινή αφαίρεσης βαθμών από την επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ ως τιμωρία και γι' αυτό αποφάσισε ότι συντρέχουν λόγοι αποβολής του Ολυμπιακού Βόλου από τη συνέχεια του Europa League. Συγκρίνετε την απόφασή της με τη δήλωση Πλατινί στις 26 Ιουλίου και βγάλετε συμπεράσματα.

Αν πάλι θεωρήσει κανείς ειλικρινείς τις δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού στις προειδοποιήσεις περί «υποψίας προσπάθειας κουκουλώματος της υπόθεσης από την ΕΠΟ», τότε για να επιβεβαιώσει τις προθέσεις του ίσως ήρθε η ώρα να σηκώσει τα όπλα από τα τραπέζι. Αφού προηγουμένως πείσει κυρίως τον εαυτό του και ύστερα την κοινή γνώμη ότι ξέρει να χρησιμοποιεί καλά το μαχαίρι.

exedra

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου