Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

Η τιμωρία της ΕΠΟ από την κυβέρνηση


ΕΝΟΧΛΗΜΕΝΟΙ είναι στην κυβέρνηση από την Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ. Τι να κάνουµε, σου λέει, εµείς; Μπρίκια κολλάµε; Τρεις µήνες έγραφε ο κοριός της ΕΥΠ. Η εισαγγελέας κ. Παπανδρέου έχει τυλίξει σε µια κόλλα χαρτί κάπου ενενήντα νοµαταίους. Η έρευνα συνεχίζεται. Τσακογιάννης και Μπέος είναι φυλακή. Κι έρχεται µια Επιτροπή της ΕΠΟ και τα κάνει όλα µπουρδέλο.

Από τον υποβιβασµό του Βόλου και της Καβάλας στην αφαίρεση βαθµών. Οπως λέγαµε και χθες, από το εκτελεστικό απόσπασµα σε δέκα και οκτώ χρόνια φυλακή. Και η φυλακή, έστω και µε εκπτώσεις, έστω και µε τα δύο τρίτα της ποινής, εκτίεται. Βόλος και Καβάλα υπάρχει σοβαρό ενδεχόµενο να τη σκαπουλάρουν χωρίς την παραµικρή συνέπεια. Να νευριάσει δηλαδή ο Μπέος, να κάνει δυο καλές µεταγραφές από τις φυλακές Ναυπλίου που βρίσκεται και να καλύψει για πλάκα ο Βόλος το χάντικαπ των µείον δέκα βαθµών. Ξεφύγαµε όµως. Λέγαµε για την ενόχληση της κυβέρνησης.

Που εκφράστηκε από τις δηλώσεις του Γερουλάνου. Και δεν θέλω να είµαι άδικος. Ο καθένας, αν ήταν στη θέση του, την ίδια ζοχάδα θα είχε. Οσο όµως κι αν βράζεις φασόλια, δεν το λες. Οταν είσαι πολιτικό πρόσωπο, ούτε να πανηγυρίζεις επιτρέπεται ούτε να νευριάζεις. Οταν είσαι υπουργός, δεν κρίνεις δικαστικές αποφάσεις, έστω κι αν πρόκειται για Επιτροπές της ΕΠΟ. Κι άρχισε να λέει το ρεπορτάζ ότι θα κάνουνε στον Πιλάβιο αυτό που έκανε ο Ορφανός στον Γκαγκάτση.

Θα τιµωρήσουνε την ΕΠΟ µε οικονοµικό αποκλεισµό. Θα της κόψουνε την επιχορήγηση. Κι εντάξει. Η οµοσπονδία έχει την ευθύνη για την επιλογή των προσώπων που συγκροτούν τις επιτροπές της. Μέχρι ενός σηµείου όµως. Τι µπορούσε να κάνει δηλαδή ο Πιλάβιος;

Να πάρει τηλέφωνο τα µέλη της Επιτροπής και να τους πει µην αλλάξετε την πρώτη απόφαση και ρίξτε τις εφέσεις Βόλου και Καβάλας στα σκουπίδια; Ο Γερουλάνος, πάντως, επανέλαβε ότι το κράτος θα χρησιµοποιήσει τα εργαλεία που έχει: κρατικά λεφτά, κρατικά γήπεδα, κρατική τηλεόραση. Σε ό,τι έχει να κάνει µε την ΕΡΤ, δεν είπε τίποτα καινούργιο. Ετσι ή αλλιώς φεύγει από το ποδόσφαιρο. Οχι λόγω «στηµένων», αλλά -όπως λέει ο λαός- έλλειψις χρηµάτων, στάσις εµπορίου.

Μπορεί να επιβάλει την έννοµη τάξη, αρκεί να το θέλει

ΣΧΕΤΙΚΑ µε τα κρατικά γήπεδα, τι θα κάνει η κυβέρνηση; Θα πετάξουν τον Ολυµπιακό Βόλου έξω από το Πανθεσσαλικό; Θα το δούµε. Θα διώξουν την Καβάλα από το δηµοτικό γήπεδο της πόλης; Θα περιµένουµε. Θα κόψει ο ΟΠΑΠ τη χορηγία από τη Super League; Και τι φταίνε οι άλλες 14 οµάδες; Αντί για µεγάλα λόγια, λοιπόν, οι υπουργοί και οι κυβερνήσεις οφείλουν να κάνουν πράξεις. Το κράτος, ακόµα και το ελληνικό που είναι της πλάκας, είναι πανίσχυρο και ανίκητο. Εχει χίλιους τρόπους για να επιβάλλει τη νοµιµότητα και να τιµωρήσει την όποια παρανοµία. Σαφώς και η απόφαση για αφαίρεση βαθµών προκαλεί σοκ. Είναι σαν να προσπαθείς να χτίσεις, να σκάβεις τα θεµέλια, να ρίχνεις τα µπετά και να σηκώνεις τον πρώτο όροφο. Κι έρχεται ένα τσουνάµι σαν κι αυτό της Φουκουσίµα (φωτό) και τα ξεθεµελιώνει όλα. Δεν αφήνει λίθο επί λίθου. Σ' αυτήν την κατάσταση βρίσκεται το ελληνικό ποδόσφαιρο µετά την απόφαση της Εφέσεων της ΕΠΟ για αφαίρεση βαθµών. Η κοινή γνώµη πράγµατι ήθελε αίµα. Κι αυτή εξέφραζαν τα χθεσινά πρωτοσέλιδα. Ο κόσµος δεν εξετάζει αν υπάρχουν στοιχεία που να θεµελιώνουν την απόφαση υποβιβασµού. Ο κόσµος έβλεπε τόσα χρόνια τον Μπέο. Εβλεπε τόσα χρόνια τον Ψωµιάδη να έχει το ακαταδίωκτο. Διάβασε τους διαλόγους στη δικογραφία. Κι είχε βγάλει τα συµπεράσµατά του. Πέρα όµως από τις εντυπώσεις, υπάρχει και η ουσία. Μια τέτοια απόφαση είναι πράγµατι ιδιαίτερα σηµαντική, σχετικά µε το µήνυµα που περνάει. Δεν τελειώνει, όµως, εδώ η ζωή. Οπως δεν θα τελείωνε αν έπεφταν στη Football League Βόλος και Καβάλα. Ξαναλέω, λοιπόν, ότι το κράτος έχει και τους µηχανισµούς και τη δυνατότητα να επιβάλει την έννοµη τάξη. Αρκεί να υπάρχουν η βούληση και η διάθεση για δουλειά. Αυτό είναι το ζητούµενο, όπως σε κάθε µείζον θέµα. Χαίρετε.

Δικαιωµένη

ΓΙΑ κάθε Γερουλάνο, όµως, που νευρίασε µε την απόφαση υπάρχει και µια Ροδούλα Ζήση που πανηγυρίζει. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ και οι δύο, αλλά η Ροδούλα έχει την ιδιαιτερότητα να εκλέγεται στο νοµό Μαγνησίας.
Κι επειδή πάνω απ' όλα στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει η ελευθερία της άποψης, η Ροδούλα, που είναι και αντιπρόεδρος της Βουλής, δεν δίστασε να τη δηµοσιοποιήσει: «Σας είπα ότι, αν έχεις το δίκιο µε το µέρος σου και λειτουργείς ενωτικά και µε ήθος, τότε δικαιώνεσαι και δεν πάνε χαµένοι οι κόποι σου.
Χαλάλι για τον Ολυµπιακό Βόλου και τους οπαδούς του η προσπάθειά µας. Εκφράζω τη χαρά µου για τη δικαίωση της οµάδας και είµαι σίγουρη ότι στη συνέχεια θα αρθούν όλες οι κατηγορίες. Χαίροµαι που βοήθησα από την πλευρά µου».

Να διασταυρώσουν τα ξίφη τους

Ο λαός του Βόλου, λοιπόν, της χρωστάει αιώνια ευγνωµοσύνη. Αν η οµάδα θα συνεχίζει να παίζει στη Super League το οφείλει σε µεγάλο βαθµό στη Ροδούλα. Και κακώς έχουνε πάρει οι δικηγόροι ένα σκασµό λεφτά.
Η Ροδούλα Ζήση, παρά τη σεµνότητα που τη διακρίνει, το είπε ξεκάθαρα: «Χαίροµαι που βοήθησα από την πλευρά µου». Το πώς µπορεί να βοηθήσει µια βουλευτίνα σε µια δικαστική απόφαση είναι και παράδοξο και ερευνητέο. Ποια ήταν η προσπάθεια που λέει ότι έκανε; Με ποιον τρόπο βοήθησε στο ν' αλλάξει η απόφαση; Θα έχει ενδιαφέρον, λοιπόν, µόλις γυρίσει ο Πρετεντέρης από την άδεια να φωνάξει στην εκποµπή του για ένα τετ α τετ Γερουλάνο και Ροδούλα Ζήση. Να διασταυρώσουν τα ξίφη τους και να γίνει ο ελληνικός λαός σοφότερος: Ποιος εκφράζει το ήθος; Η Ροδούλα, όπως λέει η ίδια για τον εαυτό της, ή ο Γερουλάνος;
  
Eίναι µια προσπάθεια αυτοκάθαρσης του ποδοσφαίρου, η οποία έχει τα πάνω της και τα κάτω της.
-Σοφοκλής Πιλάβιος

ΕΡΩΤΗΣΗ: Aυτοί που φωνάζουν για την Aπόφαση, ενδιαφέρονται για την εξυγίανση ή κόπτονται για τα συµφέροντά τους;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου