Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Εθνική Ελλάδος: Αν έχεις τύχη διάβαινε...


Η σημασία της αγχωτικής νίκης στην Μάλτα στον δρόμο για τα τελικά του "EURO 2012" που έδειξε ότι η "γαλανόλευκη" έχει ακόμη τη συνταγή του παρελθόντος. Η εμφάνιση-"καμπανάκι" για τη συνέχεια, το δύσκολο πρόγραμμα στο φινάλε του ομίλου αλλά και η ευκαιρία για ευνοϊκή κλήρωση στα προκριματικά του επόμενου Μουντιάλ.

Μπορεί να έκανε δύσκολη τη ζωή της στην Βαλέτα αλλά η Εθνική ομάδα έστω και στο 94΄κατόρθωσε να αποδράσει με ένα σπουδαίο βαθμολογικά τρίποντο απέναντι στην Μάλτα.

Η σημασία της αποτυπώθηκε πρώτα απ΄όλα στον βαθμολογικό πίνακα του ομίλου όπου η "γαλανόλευκη" πλέον "έπιασε" κορυφή και εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο το δώρο της Γεωργίας του Τιμούρ Κετσπάγια η οποία νίκησε την Κροατία.

Οι  νίκες επί υποδεέστερων αντιπάλων έχουν αποδειχτεί και στο παρελθόν ιδιαίτερα σημαντικές για την πρόκριση στα τελικά μεγάλων διοργανώσεων και το γεγονός ότι το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα διατηρεί την ίδια...συνταγή και στην εποχή μετά τον Ότο Ρεχάγκελ, δείχνει ότι υπάρχει μία συνέχεια και με τον Φερνάντο Σάντος στο "τιμόνι" όσον αφορά στην νοοτροπία.

Σε ένα παιχνίδι όπου όλα έδειχναν ότι η "γαλανόλευκη" θα πέταγε δύο σημαντικούς βαθμούς και η εμφάνιση της ήταν απογοητευτική, η επιμονή και το πάθος στο φινάλε έφεραν τελικά ένα σημαντικό όπως εξελίχτηκε ο αγώνας, τρίποντο.

Όπως άλλωστε είχε τονιστεί και πριν την έναρξη του αγώνα, σε αυτούς τους αγώνες έχεις να χάσεις πολλά και έστω και με περιπετειώδη τρόπο, η Εθνική ομάδα απέφυγε τα χειρότερα με το τέρμα του Τοροσίδη.

Λέγεται ότι η τύχη ευνοεί τους ισχυρούς και η ομάδα του Φερνάντο Σάντος σε μία κατά τα άλλα κακή βραδιά, κατόρθωσε έστω και σε...νεκρό χρόνο να φτάσει στη νίκη, αποφεύγοντας μία οδυνηρή απώλεια στον δρόμο για τα τελικά του "EURO 2012".

Σκιά του καλού της εαυτού

Μία εμφάνιση η οποία όμως δικαιολόγησε και το γιατί χρειάστηκε να κάνει...καρδιακούς τους φίλους της πριν αποδράσει με τους τρεις βαθμούς από τον αγωνιστικό χώρο.

Οι περισσότεροι από τους διεθνείς δεν βρέθηκαν σε καλή βραδιά για διαφορετικούς λόγους και η εμφάνιση σαφώς είναι "καμπανάκι" για την συνέχεια που θα είναι σαφώς πιο δύσκολη.

Από το παιχνίδι της Εθνικής ομάδας, έλειψε το καθαρό μυαλό, η  δημιουργικότητα και η φαντασία για να φτάσει με αξιώσεις στην αντίπαλη περιοχή. Έτσι ουσιαστικά χάθηκε ένα ημίχρονο καθώς στα πρώτα 45 λεπτά η εικόνα ήταν αποκαρδιωτική με τη "γαλανόλευκη" να μην μπορεί να λειτουργήσει με το σύστημα 4-2-3-1 το οποίο όπως είπε χαριτολογώντας στο τέλος και ο Φερνάντο Σάντος ήταν μάλλον 2-4-4.

Στην επανάληψη η κατάσταση βελτιώθηκε προσωρινά για 15 λεπτά όπου το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα απείλησε τον αντίπαλο πορτιέρο, έχοντας πιο ορθόδοξο τρόπο ανάπτυξης.

Το γκολ όμως δεν ήρθε και η πίεση μεγάλωνε όσο περνούσε ο χρόνος και έμενε το 0-0. Η αποβολή του Παπασταθόπουλου στο τελευταίο δεκάλεπτο, "ξύπνησε" περισσότερο τους διεθνείς οι οποίοι κυνήγησαν με πάθος έως το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή τη νίκη και δικαιώθηκαν στο 94'.

Ο Βασίλης Τοροσίδης όπως και το 2007 ήταν καθοριστικός στη δεύτερη νίκη επί της Μάλτας εκτός έδρας. Τότε αγωνιζόμενος ως αριστερός μπακ είχε κερδίσει το πέναλτι με το οποίο ο Μπασινάς είχε χαρίσει τη νίκη και τώρα ο ίδιος με κεφαλιά, λύτρωσε την Εθνική.

Μάλιστα οι πανηγυρισμοί στο φινάλε έδειξαν ότι το κλίμα στην Εθνική ομάδα παραμένει εξαιρετικό και αυτό μπορεί να αποτελέσει "όπλο" της όπως και στο παρελθόν.

Τρίποντο με φόντο και την Βραζιλία

Το παιχνίδι μπορεί γρήγορα να ξεχαστεί αλλά η νίκη πέραν του ότι είναι σημαντική για την πρόκριση στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, είχε τη σημασία της και για τα επόμενα προκριματικά.

Συγκεκριμένα πλέον με νίκη επί της Πολωνίας στο φιλικό της Τρίτης στο γήπεδο "Καραϊσκάκη"  μίας ακόμη επί της Μάλτας στον επόμενο αγώνα για τα προκριματικά του "EURO 2012" στις 4 Ιουνίου στο φαληρικό γήπεδο αλλά και ένα θετικό αποτέλεσμα στο φιλικό με την Ιταλία στο Τορόντο στις 7 του ίδιου μήνα, η Εθνική ομάδα θα είναι επικεφαλής ομίλου στην κλήρωση για τα προκριματικά του Μουντιάλ του 2014 στην Βραζιλία.

Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι θα παραμείνει στην πρώτη δεκάδα της βαθμολογίας της FIFA ενώ είναι πιθανό να χρειαστεί και κάτι λιγότερο από δύο νίκες και μία ισοπαλία σε αυτές τις αναμετρήσεις με αποτέλεσμα η "γαλανόλευκη" να έχει πιο βατό δρόμο στην προσπάθεια να δώσει το "παρών" στην κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση μιας και ως επικεφαλής θα αποφύγει αντιπάλους στον όμιλο όπως η Ισπανία, η Ολλανδία, η Αγγλία, η Γερμανία και οι πιο δυνατοί αντίπαλοι στον όμιλο της,  θα είναι περισσότερα στα μέτρα της όπως δηλαδή η Ελβετία, η Σερβία, το Μαυροβούνιο, η Ελβετία.

Η δύσκολη συνέχεια

Η νίκη επί της Μάλτας έφερε την Εθνική ομάδα στην πρώτη θέση του ομίλου της στο τέλος του πρώτου γύρου του ομίλου, αλλά το έργο της θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο στην συνέχεια και την προσπάθεια να διατηρηθεί εκεί.

Τον Ιούνιο ακολουθεί ο εντός έδρας αγώνας με την Μάλτα αλλά από τον Σεπτέμβριο και έως το φινάλε έρχονται δύσκολα. Συγκεκριμένα μέσα σε λίγες μέρες θα αντιμετωπίσει εκτός έδρας αρχικά το Ισραήλ και τη Λετονία όπου καλείται να έχει το μεγαλύτερο δυνατό  βαθμολογικό όφελος.

Τον Οκτώβριο θα υποδεχτεί την Κροατία στο ντέρμπι κορυφής και θα ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της εκτός έδρας με αντίπαλο τη Γεωργία η οποία ενδεχομένως να κυνηγάει την πρόκριση. Με όλα αυτά στο φινάλε η "γαλανόλευκη" έχει τρία εκτός έδρας και ένα εντός έδρας παιχνίδι.

Η Γεωργία μπήκε δυνατά στο κυνήγι της πρόκρισης κάνοντας δώρο στην Εθνική Ελλάδας ενώ πλέον την Τετάρτη αντιμετωπίζει το Ισραήλ εκτός έδρας το οποίο αν την νικήσει θα μπει επίσης δυναμικά με στόχο ένα εισιτήριο για τα τελικά. 'Άλλωστε εκτός από την πρώτη θέση υπάρχει και η δεύτερη που οδηγεί σε αγώνες-μπαράζ.

Το σίγουρο είναι πως ο όμιλος της ομάδας του Φερνάντο Σάντος κρύβει πολλές παγίδες και χρειάζεται ανάλογη σταθερότητα με τα προηγούμενα προκριματικά ώστε να εκπληρωθεί ο στόχος.

Πιο αναλυτικά η συνέχεια στον όμιλο:

29/03/2011
Ισραήλ-Γεωργία
-
04/06/2011
Κροατία-Γεωργία
-
04/06/2011
Ελλάδα-Μάλτα
-
04/06/2011
Λετονία-Ισραήλ
-
02/09/2011
Ισραήλ-Ελλάδα
-
02/09/2011
Γεωργία-Λετονία
-
02/09/2011
Μάλτα-Κροατία
-
06/09/2011
Κροατία-Ισραήλ
-
06/09/2011
Λετονία-Ελλάδα
-
06/09/2011
Μάλτα-Γεωργία
-
07/10/2011
Ελλάδα-Κροατία
-
07/10/2011
Λετονία-Μάλτα
-
11/10/2011
Κροατία-Λετονία
-
11/10/2011
Γεωργία-Ελλάδα
-
11/10/2011
Μάλτα-Ισραήλ



Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ


ΟΜΑΔΑ
ΜΑΤΣ
Ν.
Ι.
Η.
ΤΕΡΜ.
ΒΑΘΜΟΙ
Ελλάδα
5
3
2
0
5-2
11
Κροατία
5
3
1
1
8-2
10
Γεωργία
5
2
3
0
4-2
9
Ισραήλ
5
2
1
2
7-6
7
Λετονία
5
1
1
3
4-7
4
Μάλτα
5
0
0
5
1-10
0


Ευκαιρία για νέα νίκη και δοκιμές

Τέλος καλό, όλα καλά λοιπόν από το παιχνίδι με την Μάλτα και πλέον πριν οι διεθνείς επιστρέψουν στις ομάδες τους, υπάρχει το φιλικό με την Πολωνία την Τρίτη στο γήπεδο "Καραϊσκάκη" το οποίο έχει τη δική του σημασία. Από τη μία η νίκη κρίνεται απαραίτητη ενόψει και της κλήρωσης των προκριματικών του Μουντιάλ του 2014 ενώ από την άλλη ο Φερνάντο Σάντος θα έχει την ευκαιρία να κάνει δοκιμές.

Ο Πορτογάλος τεχνικός έχει ήδη εφαρμόσει τρία συστήματα στα παιχνίδια του στον πάγκο της Εθνικής. Το 4-4-2 με ρόμβο που ήρθε ως...νέο δεν λειτούργησε στο ξεκίνημα των προκριματικών με αποτέλεσμα να επιστρατευτεί το επί Ότο Ρεχάγκελ 4-3-3.

Στην αναμέτρηση με την Μάλτα ήρθε το 4-2-3-1 το οποίο επίσης δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα και στο δεύτερο ημίχρονο έγινε με τις αλλαγές 4-4-2.

Το σίγουρο είναι λοιπόν πως και αγωνιστικά αναφορικά με τα συστήματα και τα πρόσωπα προσφέρεται η ευκαιρία για δοκιμές από τον ομοσπονδιακό προπονητή απέναντι στην Πολωνία.

Ο Φερνάντο Σάντος θέλει να περάσει μία νέα φιλοσοφία όπως έχει τονίσει ο ίδιος σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα. Και αν κάποιες εμφανίσεις δεν είναι πειστικές, το αήττητο μετά από οκτώ παιχνίδια με τον Πορτογάλο στην τεχνική ηγεσία με 6 νίκες και 2 ισοπαλίες που συνιστά και το καλύτερο ξεκίνημα προπονητή στον πάγκο του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, δημιουργεί αισιοδοξία και για το μέλλον....


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου