Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Ο θαυμαστός κόσμος της ΕΠΟ!


Πράγματα και θαύματα συμβαίνουν στην ελληνική ποδοσφαιρική ομοσπονδία!

Διαβάστε πώς γίνεται ένα δικαιοδοτικό όργανο να εκδώσει μια απόφαση, μετά από μερικά λεπτά να δημοσιοποιείται «πετσοκομμένη» και η μισή να πετάγεται στα σκουπίδια!

Διαβάστε επίσης, πώς γίνεται με μια απόφαση να ακυρώνονται όλες οι προηγούμενες και πώς καταστρατηγούνται προκηρύξεις, καταργούνται κανονισμοί και… παρερμηνεύονται προτροπές της UEFA!

Η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου για τον ΟΦΗ, αφήνει ξεκάθαρα έκθετο το όργανο και παράλληλα αποτελεί αληθινό διασυρμό για την ΕΠΟ. Και εξηγούμαστε…

Ενώπιον τεσσάρων δικηγόρων, ενός παράγοντα, ενός μετόχου, ενός Δημάρχου-πρώην υφυπουργού και τριών δημοσιογράφων, το Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ ανακοίνωσε την Τετάρτη το μεσημέρι τα ΔΥΟ σκέλη της απόφασης για τον ΟΦΗ. Το πρώτο σκέλος ανέφερε πως «ακυρώνεται η απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων Αδειοδότησης λόγω κακής σύνθεσης του οργάνου και διατάσσεται ο ορισμός νέας εξέτασης». Στο δεύτερο σκέλος σημειωνόταν πως «η Ένωση Β’-Γ’ Εθνικής υποχρεούται να τροποποιήσει την προκήρυξη του πρωταθλήματος λαμβάνοντας υπόψη το έγγραφο του Δ.Σ. της ΕΠΟ περί υλοποίησης της οδηγίας της UEFA».

Με λίγα λόγια η απόφαση δικαίωνε τον ΟΦΗ περί κωλύματος του ενός μέλους της Επιτροπής Εφέσεων Αδειοδότησης (Σμαϊλης) και αποφάσιζε επανεξέταση του φακέλου του, χωρίς παράλληλα να ληφθούν υπόψη τα κριτήρια αδειοδότησης, μιας και η UEFA τα έχει χαρακτηρίσει «αυστηρά» για τις ομάδες της Β’ Εθνικής.

Λίγο αργότερα, στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΠΟ αναρτήθηκε –επισήμως πλέον- η απόφαση:

«Κατά την τελευταία του συνεδρίαση, το Τακτικό Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ έκανε δεκτή την αίτηση της ΠΑΕ ΟΦΗ. Αναγνωρίζει την υποχρέωση της FOOTBALL LEAGUE ΟΠΑΠ να τροποποιήσει την προκήρυξη του πρωταθλήματος Β’ και Γ’ Εθνικής Κατηγορίας περιόδου 2010-2011, λαμβάνοντας υπόψη τα στο από 24/6/2011 έγγραφο του Δ.Σ. της ΕΠΟ, σε υλοποίηση σχετικής πρότασης της UEFA, διαλαμβανόμενα, χωρίς την εφαρμογή των κριτηρίων αδειοδότησης των ομάδων για όσες ομάδες συμμετάσχουν στους αγώνες κατάταξης, σύμφωνα με τα ειδικότερα προβλεπόμενα στο άρθρο 8 της ανωτέρω προκήρυξης».

Βλέπετε να λείπει κάτι;

Φυσικά και λείπει: Ολόκληρο το πρώτο σκέλος της απόφασης που ανακοινώθηκε δια στόματος της γραμματέως του Τακτικού Δικαστηρίου, ενώπιον όλων των μελών του οργάνου, των ανθρώπων του ΟΦΗ και των δημοσιογράφων!

Γιατί, όμως, απαλείφτηκε τελείως το κομμάτι της απόφασης που έκρινε παράνομη τη σύνθεση της δευτεροβάθμιας επιτροπής αδειοδότησης και διέταζε την επανεξέταση του φακέλου;

Κρίνουμε ότι δεν χρειάζεται να αναζητήσουμε το τι μεσολάβησε ή ποιος μίλησε με ποιον ή ποιος παρενέβη για να «πετσοκοπεί» η απόφαση. Προφανώς κάποιος που θεώρησε πως… «θα ξεφτιλιστούμε»! Πιθανολογούμε, όμως, τρεις λόγους για τους οποίους συνέβη αυτό:

Α) Με την απόφαση που «εξαφανίστηκε», «αδειαζόταν» η Εκτελεστική Γραμματεία της ΕΠΟ, η οποία στις 30 Μαΐου είχε συνεδριάσει δια περιφοράς και είχε αποφασίσει πως η συμμετοχή Σμαϊλη στην Επιτροπή είναι καθ’ όλα νόμιμη και δεν συντρέχει κανένα κώλυμα!

Β) Με την απόφαση που «εξαφανίστηκε», μετατρεπόταν σε κουρελόχαρτο το έγγραφο του γενικού γραμματέα της UEFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, ο οποίος ανέφερε πως στο θέμα της αδειοδότησης έχει γίνει εξαιρετική δουλειά από την ΕΠΟ και τα αρμόδια όργανα και πως οι αποφάσεις που έλαβαν για τις ομάδες που δεν αδειοδοτήθηκαν, ήταν καθ’ όλα ορθές!

Γ) Με την απόφαση που «εξαφανίστηκε», δημιουργούσαν δεδικασμένο που θα δικαίωνε ΚΑΙ την προσφυγή του Ηρακλή και θα οδηγούσε στην επανεξέταση του φακέλου του!

Εξακολουθούν να υπάρχουν απορίες για τον λόγο για τον οποίο «εξαφανίστηκε» η… μισή απόφαση;

Αλλά ακόμη και με τη μισή απόφαση, δηλαδή αυτή που ανακοινώθηκε, προσέξτε τις συνέπειες που προκάλεσε:

Α) Καταργήθηκε ολόκληρο το σύστημα αδειοδότησης απαλείφοντας τα κριτήρια για τις ομάδες της Β’ Εθνικής, ενώ ο Τζιάνι Ινφαντίνο ουδέποτε πρότεινε κάτι τέτοιο: Για όσους ξεχνούν, πρότεινε πιο ελαστικά κριτήρια. Ποτέ δεν είπε… καθόλου κριτήρια!

Β) Καταστρατηγήθηκε η προκήρυξη του πρωταθλήματος της Β’ Εθνικής (κάτι που βάσει ΚΑΠ απαγορεύεται να συμβεί πριν ολοκληρωθεί η σεζόν). Το Δ.Σ. της ΕΠΟ δίσταζε να λάβει τέτοια απόφαση γιατί θα κηρυσσόταν έκπτωτο. Το Δ.Σ. της «μικρής» λίγκας μπορεί;

Γ) Ακυρώθηκε ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της Σούπερ Λίγκας που καθόριζε τα κριτήρια αδειοδότησης για το επόμενο πρωτάθλημα.

Δ) Ακυρώθηκε η απόφαση του Δ.Σ. της ΕΠΟ που υιοθετούσε τα κριτήρια αδειοδότησης που είχε αποφασίσει το Δ.Σ. της λίγκας.

Ε) Ακυρώθηκε η απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων Αδειοδότησης που απέρριψε τον φάκελο του ΟΦΗ και των Τρικάλων. Η ΕΠΟ δεν έλεγε πως αυτές οι αποφάσεις δεν κρίνονται πουθενά, είναι τελεσίδικες και δεν υπάρχει όργανο πάνω αυτή;

Στ) Καταστρατηγήθηκε η απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΕΠΟ που έκρινε απολύτως νόμιμη τη σύνθεση της Επιτροπής Εφέσεων Αδειοδότησης και αποφάσισε πως η υπόθεση έχει τελεσιδικήσει.

Ζ) Έγινε «κουρέλι» η «σημαία» της ΕΠΟ: «Απαγορεύεται η προσφυγή στα πολιτικά δικαστήρια»! Όποτε το επικαλούνται πλέον, το γέλιο θα πέφτει άφθονο…

Η) Το νέο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας θα ξεκινήσει με μια ενδιαφέρουσα ιδιαιτερότητα: 15 ομάδες θα πληρούν κριτήρια επιπέδου Τσάμπιονς Λιγκ και μία ομάδα (όποια κι αν είναι αυτή που θα προκύψει από τη Β’ Εθνική) θα πληροί κριτήρια… ανύπαρκτα!

Η ΕΠΟ των θαυμάτων…

Υ.Γ: Χίλια μπράβο στον ΟΦΗ! Αυτό που πέτυχε θα μείνει στην ιστορία!


Του Άρη Ασβεστά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου