Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Γερουλάνος: «Σε ευρωπαϊκά πλαίσια η εξυγίανση» - "Αν δεν κάνει κάθαρση η ΕΠΟ, θα την κάνουμε εμείς"


Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μείνουν εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων οι ελληνικές ομάδες ποδοσφαίρου ή ακόμη και να μην ξεκινήσει το πρωτάθλημα τον Σεπτέμβριο, άφησε ο υπουργός Πολιτισμού κ. Π. Γερουλάνος μιλώντας σε συνεδρίαση του ΚΤΕ Αθλητισμού.

Όπως είπε «αν διαπιστωθούν προσπάθειες κουκουλώματος (σσ: των υποθέσεων με τα στημένα παιχνίδια) είτε από την ΕΠΟ είτε από την ΟΥΕΦΑ τότε θα χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο που διαθέτουμε και δεν θα διστάσουμε να αποκλείσουμε μόνοι μας τις ελληνικές ομάδες από την Ευρώπη ή και να αναβάλλουμε την έναρξη του πρωταθλήματος πέραν του Σεπτεμβρίου».

Στη συνεδρίαση παρουσιάστηκε το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα το οποίο όπως είπε ο υπουργός Πολιτισμού θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί εντός του καλοκαιριού.

Το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπει την αλλαγή στο καταστατικό και στον τρόπο λειτουργίας των συνδέσμων φιλάθλων και των λεσχών των ποδοσφαιρικών ομάδων καθώς και την καθιέρωση ηλεκτρονικού εισιτηρίου για την είσοδο στα γήπεδα.

Σε ό,τι αφορά τους συνδέσμους ο κ. Γερουλάνος είπε ότι θα προτείνει την αναστολή της λειτουργίας τους για περίοδο ενός έτους έως ότου προσαρμοστούν στο νέο νομικό καθεστώς.

Χαρακτηριστικός ήταν μεταξύ άλλων ο διάλογος μεταξύ του υπουργού Πολιτισμού και του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Σ. Εμινίδη ο οποίος επεσήμανε ότι «ο Ερντογάν καθάρισε το ποδόσφαιρο στην Τουρκία μέσα σε μια εβδομάδα».

Ο κ. Γερουλάνος απάντησε ότι στην Τουρκία η κυβέρνηση παρενέβη στο έργο της δικαιοσύνης και υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση για αντίστοιχες παρεμβάσεις στην Ελλάδα.

 «Η εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου θα γίνει με καλύτερο τρόπο εάν παραμείνουμε στην Ευρώπη. Πρέπει να πάρουμε ριζικές αποφάσεις, με τις οποίες η Πολιτεία θα δείξει το σθένος της για να χτυπήσει τη διαφθορά». Αυτά τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, που είχε ως θέμα την αντιμετώπιση των παθογενειών του ελληνικού ποδοσφαίρου.

«Ποτέ η Πολιτεία δεν χρησιμοποίησε έως τώρα την πίεση που έπρεπε για να φθάσει "το μαχαίρι στο κόκκαλο"», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Γερουλάνος στη συνέχεια, ενώ επισήμανε ότι με εντολή του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, ξεκίνησε η προσπάθεια για κάθαρση στο χώρο του ποδοσφαίρου.

«Μπήκαν ρήτρες βίας στον ΟΠΑΠ», υπογράμμισε ο κ.Γερουλάνος, «αλλά δεν ήταν, όπως φάνηκε, επαρκώς αυστηρές, ενώ υπήρξε και αυστηροποίηση των ποινών στο αθλητικό δίκαιο, αλλά τα αποτελέσματα δεν ήταν αυτά που θέλαμε». Αναφερόμενος στο θέμα των "στημένων" αγώνων, ο υπουργός Πολιτσιμού και Τουρισμού υπογράμμισε: «Στείλαμε το φάκελο της UEFA στον εισαγγελέα. Δώσαμε όλα τα στοιχεία που είχαμε. Αυτή τη στιγμή 83 άτομα κατηγορούνται για "στημένα" ματς, συνελήφθησαν έντεκα, προφυλακίστηκαν τρία, καταζητείται ένα, ενώ τη Δευτέρα (11/7) ξεκινούν οι απολογίες 68 ατόμων».

Σχετικά με το νομοσχέδιο που θα αντιμετωπίζει χρόνιες παθογένειες του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο κ.Γερουλάνος τόνισε μεταξύ άλλων: «Θα αφορά τη σύσταση συνδέσμων οπαδών, τις συνθήκες ελέγχου τους, τη ρύθμιση των οργανωμένων μετακινήσεων, την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, τη ρύθμιση του πλαισίου συνεργασίας ΠΑΕ και ΚΑΕ με ομάδες ιδιωτικής φύλαξης (σ.σ. σεκιούριτι), ενώ παράλληλα θέλουμε οι οπαδοί που καταδικάζονται για επεισόδια να εκτίουν τις ποινές που έχουν ανασταλεί. Το νομοσχέδιο δείχνει την αποφασιστικότητα της Πολιτείας να "σφίξει τα λουριά"».

Ο κ.Γερουλάνος επισήμανε ακόμη, μεταξύ άλλων, ότι η Πολιτεία έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει και άλλα μέσα, εάν δεν δει αποτελέσματα με αυτά που έχουν χρησιμοποιηθεί ως τώρα.

Ο υπεύθυνος Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Ιωαννίδης, ανέφερε ότι οι εχθροί του αθλητισμού είναι τρεις: η βία, το ντόπινγκ και τα "στημένα" ματς: «Ποτέ δεν ήμασταν πολύ αυστηροί με τις ομάδες και πρέπει να κινηθούμε προς την κατεύθυνση αυτή», πρόσθεσε χαρακτηριστικά. «Οι ποινές πρέπει να αυστηροποιηθούν και να κωδικοποιηθούν. Ο κόσμος δεν πιστεύει αυτή τη στιγμή ότι υπάρχει ισονομία».

Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Εξαρχος, εξέφρασε την άποψη ότι η εξυγίανση του ποδοσφαίρου είναι μέρος της εξυγίανσης του δημόσιου βίου, ενώ πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι θα υπάρχει μεγάλο πολιτικό κόστος για όλους, εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Καζάκος, επισήμανε ότι ο αθλητισμός έχει καταντήσει ένας απέραντος τζόγος, ενώ πρόσθεσε ότι τα στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν είναι κέρδη και θέαμα.

Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Θανάσης Πλεύρης, τόνισε ότι η αθλητική δικαιοσύνη έπρεπε να προχωρήσει σε ταυτόχρονες ενέργειες με την ποινική δικαιοσύνη, ενώ επισήμανε ότι ο ΟΠΑΠ θα πρέπει να προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για το θέμα των "στημένων" αγώνων.

Ο βουλετής του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κουράκης, είπε ότι το άνοιγμα του ποδοσφαίρου στον τζόγο είχε οδυνηρές συνέπειες, ενώ ζήτησε τον διαχωρισμό του επαγγελματικού από το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου