Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Άρχισαν τα όργανα και στην ΑΕΛ... - Θολό παραμένει το τηλεοπτικό τοπίο


Η Λάρισα θα καταθέσει προσφυγή στην Επιτροπή Εφέσεων της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, ως συνέχεια της αντίδρασής της για την επικύρωση της βαθμολογίας της Σούπερ Λίγκας.

Η βαθμολογία της Σούπερ Λιγκ επικυρώθηκε χθες στο ΔΣ της διοργανώτριας αρχής, γεγονός που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, καθώς εκκρεμούν διώξεις προσώπων και η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για τον Ηρακλή.

Μια από αυτές ήταν και της Λάρισας, με τον Κώστα Πηλαδάκη να εκφράζει έντονα την άποψή του στο χθεσινό ΔΣ. Ωστόσο, οι «βυσσινί» δεν πρόκειται να μείνουν με… σταυρωμένα τα χέρια. Έτσι, όπως γνωστοποιήθηκε, αύριο το πρωί θα καταθέσουν προσφυγή στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ.

Αναλυτικότερα:

Η ΠΑΕ ΑΕΛ αναμένεται να καταθέσει προσφυγή στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό όργανο της ΕΠΟ  ζητώντας να αρθεί η επικύρωση της βαθμολογίας.

Την άρση της επικύρωσης της βαθμολογίας της Superleague που έγινε την Δευτέρα, θα διεκδικήσει άμεσα η ΠΑΕ ΑΕΛ, με τις κινήσεις που αναμένεται να κάνει.

Οι διοίκηση των "βυσσινί" αρχικά θα καταθέσουν προσφυγή στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό όργανο της ΕΠΟ, ζητώντας να αρθεί η επικύρωση για δύο λόγους: α) Επειδή εκκρεμεί η εκδίκαση της υπόθεσης του Ηρακλή στο CAS και β) λόγω της εκκρεμοδικίας σε πειθαρχικό επίπεδο, των διώξεων που ασκήθηκαν στo θέμα των στημένων αγώνων.

Επίσης, η ΠΑΕ ΑΕΛ ετοιμάζει και άλλες κινήσεις και αυτές είναι:

1) Θα ζητήσει παράσταση πολιτικής αγωγής, ως έχουσα έννομο συμφέρον, στην εκδίκαση όλων των υποθέσεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Στόχος είναι να παρίσταται νομικός της εκπρόσωπος σε όλη τη διαδικασία, ώστε να έχει γνώση κάθε λεπτομέρειας των υποθέσεων και των δικογραφιών, ώστε να είναι έπειτα σε θέση να προχωρήσει στο 2ο βήμα.

2) Έχοντας πλήρη γνώση της υπόθεσης κι αν τέλει αγωνιστεί στη Β' Εθνική, προτίθεται να καταθέσει αγωγή, διεκδικώντας από ΕΠΟ, Superleague και κάθε υπεύθυνο, αποζημίωση της τάξης των 15 εκατομμυρίων ευρώ.

3) Σε μια τέτοια περίπτωση και έχοντας στα χέρια της το απαιτούμενο υλικό όλων των ανοιχτών υποθέσεων (αδειοδοτήσεις, ενημερότητες, στημένα), θα προσφύγει στην UEFA, κατά της ομαλότητας των διαδικασιών που ακολουθούνται από τα εγχώρια αρμόδια όργανα, φορείς, ομοσπονδίες κτλ.

Αντιδράσεις για την επικύρωση, ενώ θολό παραμένει το τηλεοπτικό τοπίο

Θύελλα αντιδράσεων και προβληματισμό για νέες προσφυγές _ ακόμη και στα πολιτικά δικαστήρια _ που αναμένεται να ακολουθήσουν, προκάλεσε η επικύρωση της βαθμολογίας της Σούπερ Λίγκας (με 7 υπέρ, 4 κατά, 2 λευκά). Επτά ΠΑΕ, οι Πανιώνιος, Αστέρας Τρίπολης, Εργοτέλης, Ξάνθη, Κέρκυρα, Ολυμπιακός Βόλου και Καβάλα, επικαλούμενες τα συμφέροντα της Λίγκας και τη σχετική ρήτρα στο τηλεοπτικό συμβόλαιο με τη nova που προβλέπει ολοκλήρωση του πρωταθλήματος έως τις 15 Ιουλίου, ψήφισαν υπέρ της επικύρωσης.

Διαφορετική άποψη είχαν τέσσερις ΠΑΕ, οι Παναθηναϊκός, Αρης, Ηρακλής, Πανσερραϊκός που καταψήφισαν. Ο Ολυμπιακός και ο Ατρόμητος κράτησαν ουδέτερη στάση (λευκό). Η ΑΕΚ δεν εκπροσωπήθηκε στη συνεδρίαση, η Λάρισα αποχώρησε διαμαρτυρόμενη, ενώ ο Μάκης Γκαγκάτσης που εκπροσώπησε τον ΠΑΟΚ δεν είχε δικαίωμα ψήφου.

«Η Σούπερ Λίγκα θα σεβαστεί τις όποιες αποφάσεις τυχόν εκδοθούν από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα» αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε η Λίγκα. Ωστόσο τουλάχιστον τρεις ΠΑΕ αναμένεται να προσβάλουν την απόφαση στα αρμόδια δικαστήρια. Η ΠΑΕ Λάρισα και Πανσερραϊκός, θεωρώντας ότι υπάρχει εκκρεμοδικία από τη στιγμή που η ΠΑΕ Ηρακλής έχει προσφύγει στο Ανώτατο Διαιτητικό Δικαστήριο της Λωζάνης ενάντια στην απόφαση υποβιβασμού της, αναμένεται να προσβάλουν την απόφαση στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ.

Αντίθετα, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΠΑΕ Ηρακλής ετοιμάζεται να ακολουθήσει τον δρόμο του ΟΦΗ προσφεύγοντας στα πολιτικά δικαστήρια με αίτημα να χαρακτηριστεί παράνομη η επικύρωση της βαθμολογίας.

Η επικύρωση ή μη της βαθμολογίας ενδιαφέρει πρωτίστως τις ομάδες που θα διεκδικήσουν τις θέσεις των ΠΑΕ που εμπλέκονται στην υπόθεση με τα στημένα παιχνίδια και ενδεχομένως καταδικαστούν τελεσίδικα από την αθλητική δικαιοσύνη με υποβιβασμό. Με επικυρωμένη τη βαθμολογία τη θέση τους σύμφωνα με τον ΚΑΠ θα καταλάβουν ομάδες από τη Β΄ Εθνική. Αντίθετα αν δεν ισχύσει η επικύρωση της βαθμολογίας θα ελπίζουν σε παραμονή στην Σούπερ Λίγκα ο Πανσερραϊκός και η Λάρισα που υποβιβάστηκαν.

«Θεωρώ πλήρως ανήθικο ό,τι έγινε. Δεν μπορώ να καταλάβω όλο αυτό το κουκούλωμα από την στιγμή που έχουν εξαγγελθεί ποινικές διώξεις. Το πιο έντιμο θα ήταν να μην επικυρωθεί η βαθμολογία. Επικράτησε ένας πανικός, προκειμένου να επικυρωθεί η βαθμολογία. Πώς γίνεται αυτό όμως, όταν έχει τεθεί θέμα τιμωρίας για την αντισυμβατική συμπεριφορά κάποιου μέλους μας. Πρόκειται για απαράδεκτα πράγματα. Θα κάνω ότι μπορώ με όποιο μέσο για να διαφυλάξω τα δικαιώματά μου. Υπάρχει θέμα ηθικής τάξεως. Ακούσαμε πράγματα στο ΔΣ που σηκώθηκε η τρίχα μας. Είναι υπόλογοι όσοι πήραν αυτή την θέση και επικύρωσαν την βαθμολογία» δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΑΕ Λάρισα Κώστας Πηλαδάκης.

«Για το συμφέρον του συνεταιρισμού έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το θέμα της επικύρωσης το οποίο είναι άσχετο από τις όποιες πειθαρχικές ποινές» σχολίασε ο πρόεδρος του Αστέρα Τρίπολης Γιώργος Μποροβήλος. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η επιχειρηματολογία του εκπροσώπου της ΠΑΕ Πανιώνιος Κώστα Τσολακάκη ο οποίος τόνισε ότι ήταν θέμα κατάπτωσης της σύμβασης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων.

«Οταν βομβαρδίζεται το πρωτάθλημα δεν μπορεί ο Πανιώνιος να είναι με όσους το βομβαρδίζουν, επειδή έχουν λόγο να το κάνουν. Ψηφίσαμε την επικύρωση και εάν π.χ. ο Ηρακλής δικαιωθεί στα δικαστήρια θα πάρει την θέση του στην κατηγορία. Εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Αυτό θέλαμε και θέλουμε. Εάν υπάρξουν διώξεις ή ποινές τότε η βαθμολογία θα αλλάξει» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Πανιωνίου.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικράτησε στη συνεδρίαση της Λίγκας είναι ότι δεν ορίστηκε ημέρα διεξαγωγής της κλήρωσης των αγώνων του νέου πρωταθλήματος, η οποία σύμφωνα με προγενέστερη δήλωση του προέδρου της Λίγκας Βαγγέλη Μαρινάκη επρόκειτο να διεξαχθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου. Αντίθετα η ετήσια τακτική γενική συνέλευση της Λίγκας ορίστηκε για τη Δευτέρα 1 Αυγούστου.

Η απειλή της nova και η κεντρική διαχείριση

Ως προς τα τηλεοπτικά δικαιώματα και τον θόρυβο που δημιουργήθηκε με την ανακοίνωση της nova ότι θα περικόψει κατά 25% την οικονομική συμφωνία της με τη Λίγκα λόγω απαξίωσης του προϊόντος με όσα κωμικοτραγικά βλέπουν τελευταία το φως της δημοσιότητας, το ΔΣ της Λίγκας δεν κατέληξε σε αποφάσεις.

Οπως διέρρευσε, επιθυμία της nova είναι να δει και τον Ολυμπιακό στην κεντρική διαχείριση. Στην περίπτωση αυτή το πιθανότερο είναι ότι δεν θα υπάρξει καμία περικοπή, ενώ ενδέχεται να υπάρξει και καινούργια διαπραγμάτευση.

Σε αντίθετη περίπτωση πρόθεση της nova είναι να περικόψει το φετινό τηλεοπτικό συμβόλαιο κατά 3 εκατ. ευρώ καταβάλοντας στις 14 ομάδες που συμμετέχουν στην κεντρική διαχείριση 41 και όχι 44 εκατ. ευρώ όπως προβλέπει η σύμβαση. Ο Ολυμπιακός μέχρι φέτος είχε συμβόλαιο με την ΕΡΤ. Η τελευταία δεσμεύεται ακόμη για έναν χρόνο με την Ξάνθη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου