Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Ασκήθηκαν οι πρώτες πειθαρχικές διώξεις - «Παίζει» υποβιβασμός για τέσσερις!


Πειθαρχικές διώξεις για δωροδοκία και στοίχημα κατ’ εξακολούθηση ασκήθηκαν εκ μέρους των ποδοσφαιρικών εισαγγελέων σε οκτώ πρόσωπα και τέσσερις ομάδες αναφορικά με την υπόθεση για τα "στημένα" παιχνίδια.

Την Τρίτη ανακοινώθηκαν επίσημα οι πειθαρχικές διώξεις και αφορούν οκτώ πρόσωπα μεταξύ των οποίων είναι και ο Αχιλλέας Μπέος.

Όσον αφορά στους συλλόγους πρόκειται για τις Καβάλα, Ολυμπιακό Βόλου, Ηλιούπολη και Εθνικό Αστέρα. Όμως δεν θα είναι οι μόνες, να περιμένετε άλλες 5.

Πλέον οι υποθέσεις παραπέμφθηκαν στις πειθαρχικές επιτροπές της ΕΠΟ, της Σούπερ Λίγκα και της Football League και Football League 2, οι οποίες θα καλέσουν σε απολογία τους εμπλεκόμενους και μετά την εκδίκαση τους, θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις.

Με υποβιβασμό στην παρακάτω κατηγορία και πρόστιμο το οποίο μπορεί να φτάσει μέχρι τα 3 εκατ. ευρώ κινδυνεύουν οι ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου, Καβάλα (Σούπερ Λίγκα), Ηλιούπολη και Εθνικός Αστέρας (Β΄ Εθνική) εφόσον κριθούν συνένοχες για τις κατηγορίες της δωροδοκίας και των προσυνεννοημένων αγώνων, με τις οποίες κατηγορούνται παράγοντες, προπονητές ή ποδοσφαιριστές τους.

Τα οκτώ φυσικά πρόσωπα που διώκονται με τις ως άνω κατηγορίες κινδυνεύουν με πρόστιμα από 20.000 - 60.000 ευρώ και με ισόβια απαγόρευση οποιασδήποτε δραστηριότητας σχετίζεται με το ποδόσφαιρο.

Οι ποδοσφαιρικοί εισαγγελείς της ΕΠΟ κκ. Ανδρέας Φάκος και Μανώλης Αντωνακάκης παρέπεμψαν να απολογηθούν στις αρμόδιες πειθαρχικές επιτροπές της Σούπερ Λίγκας, της Ενωσης Β΄ - Γ΄ Εθνικής και της ΕΠΟ με την κατηγορία της δωροδοκίας και τη συμμετοχή σε στοιχηματικά παιχνίδια τέσσερις ομάδες, έναν μάνατζερ, δύο προπονητές, τρεις παράγοντες, έναν (απολυθέντα) υπάλληλο της ΕΠΟ και έναν ποδοσφαιριστή. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι μολονότι παραπέμπεται η ΠΑΕ Καβάλα, δεν έγινε το ίδιο με τον πρόεδρό της Σταύρο Ψωμιάδη, ούτε με τον καταζητούμενο πατέρα του Μάκη Ψωμιάδη, ο οποίος είναι το πραγματικό αφεντικό της ομάδας και στην ποινική δίωξη που του έχει ασκηθεί από την εισαγγελία πρωτοδικών κατηγορείται ως επικεφαλής μιας εκ των τριών εγκληματικών οργανώσεων που έστηναν ματς. Αντ' αυτών (προς το παρόν;) θεωρήθηκε συμμέτοχος και παραπέμπεται ο άλλοτε προπονητής της Καβάλας (και νυν του Λεβαδειακού) Ι. Παπακώστας.

Το ερωτηματικό με τον Ολυμπιακό Βόλου στο Γιουρόπα Λιγκ

Οι κατηγορούμενοι (ομάδες και φυσικά πρόσωπα) θα πρέπει τώρα να κληθούν σε απολογία από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα, κάτι που αναμένεται να γίνει ως την ερχόμενη Παρασκευή. Θεωρείται πάντως βέβαιο ότι οι όποιες ποινές επιβληθούν θα τελεσιδικήσουν στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ όπου προφανώς θα προσφύγουν οι θιγόμενοι.

Ιδιαίτερα όσον αφορά τον Ολυμπιακό Βόλου, γίνεται αντιληπτό ότι η υπόθεση δεν μπορεί να ολοκληρωθεί ως την ερχόμενη Πέμπτη (15/7) που η ομάδα της Μαγνησίας είναι να παίξει το πρώτο ματς με τη Ραντ Βελιγραδίου για τα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ.

Τίθεται συνεπώς το ερώτημα τι θα πράξει η ΕΠΟ που θα πρέπει να ενημερώσει άμεσα την UEFA για την ασκηθείσα πειθαρχική δίωξη κατά του Ολυμπιακού Βόλου, αλλά και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία η οποία (εκ του Κανονισμού της) μπορεί να παρέμβει και να αποκλείσει ομάδα που εμπλέκεται με οποιονδήποτε τρόπο σε σκάνδαλο με στημένα.

Τι ποινές προβλέπει ο Πειθαρχικός Κώδικας της ΕΠΟ

Για τις κατηγορίες της δωροδοκίας ο Πειθαρχικός Κώδικας της ΕΠΟ αναφέρει:

«Οποιοσδήποτε προσφέρει, υπόσχεται ή δίδει αδικαιολόγητο δώρο σ΄ ένα όργανο της ΕΠΟ, έναν αξιωματούχο αγώνα, ποδοσφαιριστή ή αξιωματούχο ομάδας, για λογαριασμό του ή για λογαριασμό τρίτου, προσπαθώντας ή προτρέποντας την παραβίαση των κανονισμών της ΕΠΟ, UEFA, FIFA, θα τιμωρείται με τις ποινές που ακολουθούν:

1. α) με χρηματική ποινή 20.000 - 60.000 ευρώ.
β) με απαγόρευση εκτελέσεως από αυτόν οποιασδήποτε δραστηριότητας σχετίζεται με το ποδόσφαιρο.
γ) με απαγόρευση εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους.
2. Η παθητική δωροδοκία θα τιμωρείται με τις αυτές ποινές.
3. Σε σοβαρές περιπτώσεις και σε περίπτωση επαναλήψεως, οι χρηματικές ποινές διπλασιάζονται, οι δε ποινές β και γ επαγγέλλονται εφ όρου ζωής.
4. Σε περίπτωση που υπαίτια είναι ομάδα και συνδέεται με αποτέλεσμα αγώνα, η υπαίτια ομάδα θα τιμωρείται με υποβιβασμό και χρηματική ποινή 300.000 ευρώ»

Για τη συμμετοχή ομάδων και παραγόντων σε προσυνεννοημένους αγώνες ο Πειθαρχικός Κώδικας προβλέπει:

«1. Οποιοσδήποτε αξιωματούχος ή εν γένει εμπλεκόμενος στον χώρο του ποδοσφαίρου, προσπαθεί ή συμμετέχει σε προσπάθεια προκαθορισμού του αποτελέσματος ενός αγώνα για να προσκομίσει στον εαυτό του ή σε τρίτους περιουσιακά οφέλη, μέσω χρηματικών αποδόσεων από στοιχηματισμό τιμωρείται με τις ποινές που αναφέρονται στην παράγραφο 1 α, β, γ του παρόντος άρθρου.
2. Αν υπήρξε πράγματι επίτευξη του σκοπού, επιβάλλονται οι ανωτέρω ποινές με τριπλασιασμό των χρηματικών ποινών.
3. Εάν υπαίτια της προσπάθειας ή και της επίτευξης των ανωτέρω είναι ομάδα ή αξιωματούχος της, οι χρηματικές ποινές δεκαπλασιάζονται, η δε ομάδα τιμωρείται με υποβιβασμό.»

Το σύνολο των παραγόντων, προπονητών και παικτών που παραπέμπονται στις αρμόδιες Πειθαρχικές Επιτροπές μαζί με τις ομάδες που εκπροσωπούσαν την περίοδο κατά την οποία φέρεται ότι τέλεσαν τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται, περιλαμβάνονταν στη λίστα των 15 κατηγορούμενων για «σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη κατ΄επάγγελμα, εκβίαση, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ΄ επάγγελμα, δωροδοκία για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα κατ΄ εξακολούθηση και συμμετοχή σε παράνομο στοίχημα κατ΄ εξακολούθηση», σύμφωνα με το πόρισμα που συνέταξε η Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών κυρία Πόπη Παπανδρέου.

Απαντες απολογήθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα και προφυλακιστέοι κρίθηκαν οι Αχιλλέας Μπέος και Γιώργος Τσακογιάννης.

Από τη λίστα των 15, οι ποδοσφαιρικοί εισαγγελείς δεν συνέταξαν κατηγορητήριο για το αφεντικό της Καβάλας Μάκη Ψωμιάδη που καταζητείται, τον πρόεδρο της Καβάλας και γιο του Σταύρο Ψωμιάδη ο οποίος είναι εκτός φυλακής με εγγύηση 800.000 ευρώ, όπως επίσης και για τους μπουκ Βασίλη Καρακούλια (έχει προφυλακιστεί), Ανδρέα Δημόπουλο, Δημήτρη Ζαβαντία, Βασίλη Γεωργιτσάκο και στον Νίκο Ζαμάνη.

Για τους άλλους 68 παράγοντες, προπονητές, ποδοσφαιριστές, διαιτητές και μπουκ οι οποίοι βαρύνονται με ελαφρύτερες κατηγορίες και δεν έχουν απολογηθεί ακόμη στον αρμόδιο ειδικό ανακριτή, οι ποδοσφαιρικοί εισαγγελείς προφανώς θα εκδώσουν κατηγορητήριο μεταγενέστερα.

Ραντεβού τον Σεπτέμβρη

Προς αποφυγήν παρερμηνειών θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι κατεπείγουσες πειθαρχικές διώξεις αφορούν ΜΟΝΟ τα πρόσωπα και τις ομάδες που εμπλέκονται στον πρώτο γύρο συλλήψεων, δηλαδή σε 15 άτομα και στις ομάδες που εκπροσωπούν. Κάτι που σημαίνει πως οι αποφάσεις για όλους αυτούς αναμένονται άμεσα, ενώ των υπολοίπων κατηγορουμένων από... Σεπτέμβριο, διότι πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να καταθέσουν τις απολογίες τους σε εισαγγελέα και ανακριτή. Κι επειδή η... δικαιοσύνη πάει διακοπές τον Αύγουστο μαζί με τον λαό, όλοι οι υπόλοιποι παίρνουν αναβολή περίπου ενάμιση μήνα...

Πιο αναλυτικά οι Πειθαρχικές Διώξεις που ασκήθηκαν εκ μέρους των ποδοσφαιρικών εισαγγελέων είναι για τους:
  1. Αθανασίου Ανδρ. Ντότση, αδειοδοτημένου από την Ε.Π.Ο. διαμεσολαβητή μετεγγραφών ποδοσφαιριστών (προς ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΠΟ)
  2. Ιωάννη Παπαδόπουλου, πρώην υπαλλήλου της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (Ε.Π.Ο.) (προς ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΠΟ)
  3. Ιωάννου Π. Παπακώστα, προπονητή ποδοσφαίρου και «ΠΑΕ ΚΑΒΑΛΑ», νομίμως εκπροσωπούμενης (προς ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ SUPER LEAGUE – ΕΛΛΑΔΑ)
  4. Αχιλλέα Μπέου, προέδρου της ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ και ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ, νομίμως εκπροσωπουμένης (προς ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ SUPER LEAGUE – ΕΛΛΑΔΑ)
  5. ΠΑΝΤΕΛΗ Νικολάου, προπονητή ποδοσφαίρου και Π.Α.Ε. «Εθνικός Αστέρας», νομίμως εκπροσωπουμένης (προς ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ Β’ & Γ’ ΕΘΝ. ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ)
  6. ΤΣΑΚΟΓΙΑΝΝΗ Γεωργίου – έχοντος το σύνολο των μετοχών της ΠΑΕ «Ηλιούπολη» και Π.Α.Ε. «Ηλιούπολη», νομίμως εκπροσωπουμένης (προς ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ Β’ & Γ’ ΕΘΝ. ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ)
  7. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ Μιχαήλ, ποδοσφαιριστή και ΠΑΕ «Ηλιούπολη», νομίμως εκπροσωπούμενης (προς ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ Β’ & Γ’ ΕΘΝ. ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ)
  8. ΧΑΛΚΟΥ Νικολάου, Προέδρου Δ.Σ. της Π.Α.Ε. «Ηλιούπολη» μέχρι 16-08-2009 και έκτοτε μέλους Δ.Σ. αυτής και Π.Α.Ε.«Ηλιούπολη», νομίμως εκπροσωπουμένης (προς ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ Β’ & Γ’ ΕΘΝ. ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου