Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Ποιο θα είναι φέτος το όριο της απευθείας ανόδου στη σούπερ λίγκα;


Απέμειναν ακόμα 8 παιχνίδια πριν από το τέλος του πρωταθλήματος της Β’ Εθνικής και πολλοί φίλαθλοι του ΠΑΣ κάνουν τους υπολογισμούς μέχρι που μπορεί να φτάσει φέτος το όριο ανόδου στη σούπερ λίγκα.

Δηλαδή πόσους βαθμούς πρέπει να έχει κατ’ ελάχιστο η 2η στη βαθμολογία ομάδα για να ανεβεί απευθείας. Όχι ότι οι Γιαννιώτες ανησυχούν μη τυχόν και η ομάδα τους χάσει το τρένο της ανόδου, αλλά γιατί θέλουν να ξέρουν σε ποια περίπου αγωνιστική θα «κλειδώσει» μαθηματικά η άνοδος. Και το όριο αυτό καθορίζεται μέχρι πόσους βαθμούς θα μπορέσει να πάρει η 3η στην βαθμολογία ομάδα. Στην προκειμένη περίπτωση ο ΟΦΗ που είναι στην 3η θέση με 50 βαθμούς, θα καθορίσει και το όριο της απευθείας ανόδου, ανάλογα με τους πόσους βαθμούς μπορεί να πιάσει μέχρι το τέλος.
Θα δούμε στη συνέχεια στις προηγούμενες 4 χρονιές (παίρνουμε αυτό σαν όριο γιατί από το 2006 και μετά οι ομάδες είναι 18 ενώ πριν ήταν 16), πως διαμορφώνονταν το όριο ανόδου (που είναι +1 από τους βαθμούς που έχει η 3η στη βαθμολογία ομάδα) ανεξάρτητα αν τα πλέι οφ καθιερώθηκαν από πέρσι και τις προηγούμενες χρονιές έβγαινε απευθείας και η 3η ομάδα. Τα βαθμολογικά δεδομένα όμως δεν αλλάζουν, ανεξάρτητα αν τα πλέι οφ καθιερώθηκαν από πέρσι και τις προηγούμενες χρονιές ανέβαινε απευθείας και η 3η ομάδα:

Σαιζόν 06-07: Αστέρας Τρίπολης 69, Λεβαδειακός 68, Βέροια 59. Άρα το όριο ανόδου ήταν 60 βαθμοί, αφού ο Λεβαδειακός και με 60 βαθμούς αν είχε δεν θα πήγαινε πλέι οφ αν αυτά γίνονταν και τότε. Τη σαιζόν αυτή ανέβαιναν απευθείας και οι τρεις ομάδες.
Σαιζόν 07-08: Πανσερραϊκός 67, Θρασύβουλος 61, Πανθρακικός 60. Αν γίνονταν πλέι οφ με 61 βαθμούς θα ανέβαινε απευθείας η 2η ομάδα που στην προκειμένη περίπτωση ήταν ο Θρασύβουλος.
Σαιζόν 08-09: Ατρόμητος 74, ΠΑΣ Γιάννινα 69, Καβάλα 65. Αν γίνονταν πλέι οφ ο ΠΑΣ και 66 βαθμούς αν είχε θα ανέβαινε στη σούπερ λίγκα. Για εκείνη τη σαιζόν οι 66 βαθμοί ήταν το όριο ανόδου.
Σαιζόν 09-10: Ολυμπιακός Βόλου 68, Κέρκυρα 63, ΟΦΗ 62. Αυτή τη σαιζόν εφαρμόστηκαν τα πλέι όφι και η Κέρκυρα έπιασε ακριβώς το όριο της ανόδου των 63 βαθμών (+1 από τους βαθμούς του ΟΦΗ).
Αν βάλουμε μπροστά τη στατιστική, ο μέσος όρος ανόδου στις προηγούμενες τέσσερις χρονιές ήταν: 60+61+66+63=250:4 = 62,50 βαθμοί. Κι αν δούμε ως στατιστικό δείγμα, το μέσο όρο των βαθμών που έπιασαν συνολικά στα 34 παιχνίδια οι δεύτερες στη βαθμολογία ομάδες, αυτός είναι: 68+61+69+63=261:4=65,25 βαθμοί.

Επειδή όμως το φετινό πρωτάθλημα λόγω της οικονομικής κρίσης είναι πιο αδύναμο από τα προηγούμενα χρόνια και είναι πρωτάθλημα δύο ταχυτήτων, δηλαδή ξεχωρίζουν κάποιες ομάδες όπως ΠΑΣ, Παναιτωλικός, ΟΦΗ, Λεβαδειακός για το υλικό και το ειδικό βάρος της φανέλας και οι διαφορές στις υπόλοιπες δεν είναι μεγάλες, το όριο ανόδου όπως δείχνουν τα πράγματα θα είναι μεγαλύτερο από τα προηγούμενα χρόνια. 
Βλέποντας το πρόγραμμα των αγώνων, δική μας εκτίμηση είναι ότι ο ΟΦΗ που είναι τώρα στην 3η θέση με 50 βαθμούς, στα 8 παιχνίδια που απέμειναν δεν νομίζουμε ότι μπορεί να πάει πιο πάνω από τους 68 με 70 βαθμούς. Άντε βαριά 71! Στους 74 μπορεί να πάει αν κάνει στη σειρά 8 νίκες, δηλαδή το απόλυτο των επιτυχιών, κάτι που θεωρείται πάρα πολύ δύσκολο αφού θα παίξει δύο ντέρμπι με Παναιτωλικό, ΠΑΣ και όλες οι υπόλοιπες ομάδες έχουν βαθμολογικά κίνητρα. Άρα εκτίμησή μας, πάντα σε επίπεδο πρόβλεψης, είναι ότι ο φετινός πήχης ανόδου για την 2η ομάδα, θα πρέπει να κυμανθεί από 68-70 βαθμούς. Πάντα κατά προσέγγιση.
Βέβαια στην πραγματικότητα κανείς δεν μπορεί να κάνει ακριβείς προβλέψεις στο ποδόσφαιρο και να ξέρει από τώρα πόσους βαθμούς θα πάρει ο ΟΦΗ ή ο Παναιτωλικός που είναι δεύτερος ή οι άλλες ομάδες που είναι πίσω από τον ΟΦΗ. Αν προβλέπαμε τόσο εύκολα τα μελλούμενα στο ποδόσφαιρο και στη ζωή, θα κάναμε άλλη δουλειά και θα πιάναμε 13άρι κάθε Κυριακή στο ΠΡΟΠΟ! Απλά με εκτιμήσεις και με τη στατιστική των προηγούμενων χρόνων, έχουμε την αίσθηση ότι η άνοδος θα κυμανθεί από 68 έως 70 βαθμούς, άντε να πάει και 71! 
Απλά ο ΠΑΣ και να φτάσει σ’ αυτό το όριο βαθμών στα δύο ή τρία προσεχή παιχνίδια μπορεί να μη κλειδώσει μαθηματικά την άνοδο, γιατί μπορεί να κερδίζει από πίσω και ο ΟΦΗ οπότε θεωρητικά το όριο στη δεδομένη χρονική στιγμή θα είναι σε υψηλότερο επίπεδο, αλλά επί της ουσίας και όταν περάσουν κάποιες αγωνιστικές θα φανεί, κατά την προσωπική μας πάντα εκτίμηση, ότι θα είναι δύσκολο να ξεπεράσει η ομάδα του Ηρακλείου στους 70 ή 71 πόντους στα επόμενα 8 παιχνίδια. Οπότε ο ΠΑΣ από τη στιγμή που θα ξεπεράσει τους 69 με 70 βαθμούς θα είναι στη σούπερ λίγκα, ανεξάρτητα αν αυτό «κλειδώσει» μαθηματικά σε μετέπειτα αγωνιστικές και όχι τότε που θα πιάσει αυτή τη συγκομιδή.
Ασφαλώς ο ΠΑΣ σε καμία περίπτωση δεν θα κάνει τέτοιους υπολογισμούς και ούτε θα μπει στη λογική «ότι μου αρκούν 68 ή 70 βαθμοί και ανέβηκα». Στόχος του είναι να πάρει μέχρι το τέλος όσο το δυνατόν περισσότερους βαθμούς, αν είναι δυνατόν να κερδίσει και τα 8 τελευταία παιχνίδια, για να τερματίσει στην πρώτη θέση και να σπάσει φέτος όλα τα ρεκόρ.

Στη συνέχεια σας παραθέτουμε και το πρόγραμμα των αγώνων που έχουν ΠΑΣ, Παναιτωλικός και ΟΦΗ και κάντε τους δικού σας υπολογισμούς και εκτιμήσεις. 
ΠΑΣ (61 βαθμοί): Ιωνικός (εκτός), Διαγόρας (εντός), Τρίκαλα (εκτός), Λεβαδειακός (εντός), Θρασύβουλος (εντός), Δόξα Δράμας (εκτός), Εθνικός Αστέρας (εντός), ΟΦΗ (εκτός).

Παναιτωλικός (58 βαθμοί): Καρδίτσα (εντός), ΟΦΗ (εκτός), Καλλιθέα (εντός), Πανθρακικός (εκτός), Ιωνικός (εντός), Εθνικός (εκτός), Διαγόρας (εντός), Ηλιούπολη (εκτός).

ΟΦΗ (50 βαθμοί): Εθνικός Αστέρας (εντός), Παναιτωλικός (εντός), Πανθρακικός (εκτός), Εθνικός (εντός), Ηλιούπολη (εκτός), Αγροτικός Αστέρας (εντός), Πιερικός (εκτός), ΠΑΣ Γιάννινα (εντός).

ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΥΦΤΟΠΟΥΛΟΥ (ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου