Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Πέντε μήνες μετά το "βαθύ λαρύγγι"


Ανάλυση της ιστορίας για τον τρόπο με τον οποίο ξηλώθηκε το πουλόβερ των στημένων αγώνων. Από το "βαθύ λαρύγγι" του Ιανουαρίου στο πόρισμα της Πόπης Παπανδρέου.

Το «πουλόβερ» για την υπόθεση των στημένων ματς άρχισε να…ξηλώνεται τον Οκτώβριο του 2010, όταν η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας, Ελένη Ράικου, διαβίβασε προς το νεοσύστατο τότε γραφείο Οικονομικού Εγκλήματος της Εισαγγελίας την παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη διερεύνηση της βασιμότητας δημοσιευμάτων του Τύπου που μιλούσαν για τον «χορό των «μαύρων» εκατομμυρίων από τα στημένα παιχνίδια ποδοσφαίρου».

Την έρευνα ανέλαβε η εισαγγελέας του Τμήματος, Πόπη Παπανδρέου, η οποία λίγους μήνες αργότερα, και συγκεκριμένα στις 21 Ιουνίου, υπέβαλε στην προϊσταμένη της 130σέλιδη πορισματική αναφορά.

Τέσσερα παιχνίδια από τη Σούπερ Λίγκα,άλλοι τέσσερις αγώνες από το Κύπλελλο Ελλάδος και 32 ματς από το Πρωτάθλημα της Β. Εθνικής Κατηγορίας μπήκαν στο στόχαστρο των εισγγελικών αρχών . Η λίστα της ΟΥΕΦΑ με βάση τον όγκο του παράνομου στοιχηματισμού στα ύποπτα παιχνίδια είχε δίπλα σε κάθε παιχνίδι και κρίσιμες παρατηρήσεις- διαβαθμίσεις χαρακτηρίζοντάς τα από «ελαφρώς ύποπτα εως «διεφθαρμένα» και «άκρως διεφθαρμένα».

Οι καταθέσεις των στελεχών της ΟΥΕΦΑ δεν άφηναν περιθώριο αμφισβήτησης για τη χειραγώγηση των παιχνιδιών που είχαν συμπεριλάβει στην λίστα με τους ύποπτους αγώνες .

Η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου λέει χαρακτηριστικά στο πόρισμά της: «οι ποδοσφαιρικοί αγώνες είναι κατά μαθηματική ακρίβεια χειραγωγημένοι στο σύνολό τους».

Τον Ιανουάριο του 2011…μπαίνει δυναμικά στην υπόθεση το «βαθύ λαρύγγι». Ένας ανώνυμος πολίτης καταγγέλει στο Α.Τ. Παλαιού Φαλήρου, τους Βασίλη Καρακούλια. Ανδρέα Δημόπουλο, Δημήτρη Ζαβαντία κι ένα ακόμη άτομο με το όνομα «Βασίλης», ότι είναι «παράνομοι πράκτορες στοιχημάτων που εβδομαδιαία τζιράρουν τεράστια ποσά μαύρου χρήματος, στοιχηματίζοντας για λογαριασμό των πελατών τους, το αποτέλεσμα χειραγωγημένων ποδοσφαιρικών αγώνων σε πρακτορεία του ΟΠΑΠ και σε ανταλλακτήρια του εξωτερικού, ενεργώντας ουσιαστικά σαν «αχυράνθρωποι».

Κάθε εβδομάδα ο τζίρος των «παράνομων πρακτόρων στοιχημάτων» μπορεί και να υπερβαίνει το ποσό του 1 εκατομμυρίου ευρώ.

Τα στοιχεία που εισέφερε ο πολίτης, ο οποίος προτίμησε να παραμείνει ανώνυμος γιατί φοβόταν για τη ζωή του, έδωσαν το έναυσμα για την άρση του απορρήτου τηλεφωνικών συνδιαλέξων εμπλεκομένων.

Από κει και πέρα τη δουλειά την έκανε το... βαλιτσάκι της ΕΥΠ. Οι άντρες της υπηρεσίας κατέγραφαν επί τέσσερις μήνες τηλεφωνικές συνδιαλέξεις.

Από τις 19/1/2011 έως τις 8/5/2011 παρακολουθούνταν (μετά την έκδοση σχετικών βουλευμάτων) όλες οι τηλεφωνικές συνδιαλέξεις εμπλεκομένων.

Όπως αναφέρεται στο πόρισμα: «Τα στοιχεία που προέκυψαν (συνεκτιμώμενα και με άλλα στοιχεία) επιβεβαιώνουν πέραν πάσης αμφιβολίας:

1ον: Την ύπαρξη ιδιαίτερα επικίνδυνων "οργανωμένων κυκλωμάτων", πραγματοπαγούς φύσεως, με συγκεκριμένη υποδομή (αφθονία οικονομικών μέσων, τεχνολογικό εξοπλισμό) αλλά και με επαφές και διασυνδέσεις με πλήθος ατόμων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με δομή και διαρκή δράση από το έτος 2008 μέχρι και σήμερα με σαφή στόχο τη συστηματική τέλεση επιλεγμένων αξιόποινων πράξεων και διακρίνονται για την αυξημένη απαξία και αντικοινωνικότητά τους, και συγκεκριμένα των κακουργημάτων της εκβίασης και της απάτης με σκοπό την επίτευξη μεγάλης έκτασης πλουτισμού.

2ον: Την τέλεση των εγκλημάτων της δωροδοκίας-δωροληψίας για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα όχι μόνο στην περίπτωση των σαράντα ποδοσφαιρικών αγώνων αλλά και σε πλήθος άλλων παιχνιδιών του παράνομου στοιχήματος μέσω του Διαδικτύου σε στοιχηματικές εταιρείες του εξωτερικού και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Στην ογκωδέστατη δικογραφία περιλαμβάνονται εκθέσεις της UEFA για τα χειραγωγημένα παιχνίδια, μαρτυρικές καταθέσεις, αναφορές του ΣΔΟΕ για ύποπτους τραπεζικούς λογαριασμούς, αλλά και περισσότεροι από ογδόντα ψηφιακοί δίσκοι στους οποίους καταγράφονται οι συνομιλίες των εμπλεκομένων.

Το πόρισμα της κ. Παπανδρέου ακολούθησε η άσκηση ποινικών διώξεων και τη σκυτάλη αναλαμβάνει ο 9 τακτικός ανακριτής ενώπιον του οποίου θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις 83 άτομα.

Ανακριτής και εισαγγελέας αφού τους ακούσουν θα αποφασίσουν για την περαιτέρω τύχη τους. Δύο είναι οι οδοί που μπορούν να ακολουθηθούν. Να τους «δείξουν» το δρόμο για τη φυλακή ή να τους αφήσουν ελεύθερους με ή χωρίς περιοριστικούς όρους.

Sport24

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου