Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

«Γελάει ο κόσμος μαζί μας»


Α1 χωρίς ντόπινγκ κοντρόλ; Αθλητές που γνωρίζουν ότι δεν θα ελεγχθούν ποτέ; Ντραγκ τεστ για τα μάτια του κόσμου; Μιλάει ο πρόεδρος του συλλόγου δειγματοληπτών ελέγχου ντόπινγκ, Κυριάκος Νανούσης και αποκαλύπτει πολλά!

Και ξαφνικά το ντόπινγκ έγινε και πάλι της μόδας. Αρκούσε μια συνομιλία του Γιάννη Μπουρούση με τον Μάκη Ψωμιάδη, με τον διεθνή σέντερ να αναφέρεται σε ένα «φάρμακο που τελείωσε» για να φέρει στην επιφάνεια μία από τις μεγαλύτερες μάστιγες του σύγχρονου αθλητισμού. Κι όλα αυτά, ανάμεσα σε εκατοντάδες συνομιλίες που αφορούσαν την έτερη μάστιγα του αθλητισμού, τον παράνομο στοιχηματισμό.

Σε συνέχεια του ρεπορτάζ του Βασίλη Γαλούπη, που αποκάλυψε την έλλειψη ντόπινγκ κοντρόλ στην Α1 και μια ακόμη φορά ανάγκασε πολλούς ανθρώπους να… πέσουν από τα σύννεφα, επικοινώνησε με τον γιατρό, Κυριάκο Νανούση, πρόεδρο του συλλόγου δειγματοληπτών ελέγχου ντόπινγκ, που από την Ιταλία όπου βρίσκεται, μιλά με σκληρά λόγια για την Ελλάδα που «μέσα σε λίγα χρόνια έγινε… Κατάρ».

-Πώς αντιδράσατε όταν διαβάσατε τη συνομιλία του Γιάννη Μπουρούση με τον Μάκη Ψωμιάδη;

Ήταν κάτι που με στεναχώρησε και με εξέπληξε καθώς μιλάμε για έναν καταξιωμένο αθλητή, αλλά ομολογώ πως είναι μια εξέλιξη που αργά ή γρήγορα θα συνέβαινε. Από τη στιγμή που πάρθηκε η πρωτοφανής στα χρονικά απόφαση να διεξαχθεί ένα ολόκληρο πρωτάθλημα χωρίς ντόπινγκ κοντρόλ, ήταν επόμενο ότι θα έχουμε τέτοια φαινόμενα.

-Δεν έχει γίνει κανένας έλεγχος φέτος στην Α1;

Ούτε ένας. Ούτε ένας αγώνας, ούτε ένας παίκτης! Καταλαβαίνετε βέβαια, ότι βάσει του αθλητικού νόμου, όλο το φετινό πρωτάθλημα τινάζεται στον αέρα, καθώς το ντόπινγκ κοντρόλ είναι προϋπόθεση για την διεξαγωγή της Α1. Η πρόεδρος του ΕΣΚΑΝ κ. Σπηλιοπούλου, που είναι αρμόδια να ορίσει τους δειγματολήπτες, δεν το έκανα σε κανένα σημείο της σεζόν και απορώ πώς είναι δυνατόν να μην έχει γίνει σάλος με το φαινόμενο αυτό. Θυμίζω ότι η κ. Σπηλιοπούλου είναι παράλληλα μέλος της WADA (σ.σ. η Παγκόσμια Αρχή κατά του Ντόπινγκ) οπότε η απόφασή της είναι αυτομάτως ακόμα πιο επιλήψιμη.

-Έχετε μιλήσει για το θέμα αυτό στις αρχές του ελληνικού μπάσκετ;

Δεν είναι δική μας δουλειά να πάμε στον κ. Βασιλακόπουλο και να του πούμε «στείλε μας να κάνουμε έλεγχο». Εμείς είμαστε εκτελεστικά όργανα. Μας ορίζουν σε αγώνες και το μόνο που κάνουμε είναι να πάμε στα γήπεδα και συλλέξουμε το δείγμα των αθλητών.  Δεν μπορώ να πάρω εγώ τον πρόεδρο του ΕΣΑΚΕ και να τον πιέσω να με στείλει σε ένα γήπεδο. Αν θέλουν να έχουν ένα τέτοιο πρωτάθλημα, με τόσο διάτρητους κανονισμούς, είναι δικαίωμά τους. Γελάει ο κόσμος μαζί μας πάντως, και αυτό είναι το μόνο σίγουρο!

-Δεν γίνονται ντραγκ τεστ ούτε στην αρχή της σεζόν, όταν υπογράφει συμβόλαιο ένας ξένος παίκτης;

Ντραγκ τεστ έγιναν, αλλά έγιναν για τα μάτια του κόσμου. Μας παίρνει μια ομάδα τηλέφωνο και μας λέει «την τάδε μέρα και την τάδε ώρα, έλα στο γήπεδο να πάρεις δείγμα από τον συγκεκριμένο παίκτη». Προφανώς και ουδείς είναι τόσο ανόητος ώστε να έχει κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών πριν το προγραμματισμένο ντραγκ τεστ. Όταν δίνεις ραντεβού στον γιατρό, είναι δεδομένο ότι θα πας στο ραντεβού σου καθαρός. Εκτός πια, κι αν είσαι τελείως ηλίθιος, αλλά ομολογώ ότι στο επαγγελματικό μπάσκετ δεν έχω συναντήσει τέτοιες περιπτώσεις.

-Πώς κρίνετε τη δήλωση του κ. Βασιλακόπουλου να καλέσει την ΕΣΚΑΝ να υποβάλει σε άμεσο έλεγχο τον Μπουρούση;

Θεωρώ ότι είναι μια αστεία απόφαση και μια ατυχής στιγμή ενός ανθρώπου όπως ο κ. Βασιλακόπουλος που έχει αφιερώσει τόσο χρόνο στην καταπολέμηση του ντόπινγκ. Πρέπει να είσαι αφελής για να πιστεύεις ότι ο σημερινός έλεγχος στον Μπουρούση, υπάρχει έστω μία στο εκατομμύριο να δείξει κάτι απαγορευμένο. Για να μη παρεξηγηθώ, δεν λέω ότι ο Μπουρούσης είναι ένοχος για χρήση απαγορευμένων ουσιών. Δεν έχω το παραμικρό στοιχείο και εύχομαι από καρδιάς το παιδί να είναι αθώο και να ξεμπλέξει από αυτήν την ιστορία… Αυτό που λέω είναι ότι ο σημερινός έλεγχος γίνεται για τα μάτια του κόσμου. Αν έχεις πάρει ένα φάρμακο τον Απρίλιο ή τον Μάιο και σου γίνει έλεγχος στα τέλη Ιουνίου, ο οργανισμός σου είναι πεντακάθαρος και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να βρεθούν ίχνη της απαγορευμένης ουσίας. Ο σημερινός έλεγχος κατά τη γνώμη μου γίνεται καθαρά και μόνο για επικοινωνιακούς λόγους.

-Νιώθετε ότι ο ελληνικός αθλητισμός έχει κάνει βήματα προς τα πίσω αναφορικά με την καταπολέμηση του ντόπινγκ;

Δεν έχει κάνει βήματα, έχει κάνει άλματα προς τα πίσω. Έχουν συμβεί απίστευτα πράγματα για τα οποία ο κόσμος δεν έχει ιδέα. Έχουν παρθεί αποφάσεις από τους αρμόδιους φορείς, που ουσιαστικά διευκολύνουν τους αθλητές που είναι ντοπαρισμένοι. Δεν λέω ότι συνέβη επί τούτου, όμως αυτό είναι το αποτέλεσμα. Σε ένα πρωτάθλημα που δεν υπάρχει κανένας έλεγχος, είναι δεδομένο ότι οι αθλητές δεν φοβούνται τις συνέπειες. Το σοκαριστικό είναι ότι παρά το γεγονός ότι ούτε εμείς οι ίδιοι δεν ξέραμε στο ξεκίνημα της σεζόν ότι θα κυλήσει μια ολόκληρη χρονιά χωρίς ντόπινγκ κοντρόλ, οι αθλητές το γνώριζαν. Θα μπορούσε για παράδειγμα να ξεκινήσουν οι έλεγχοι από τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο… Έτσι πιστεύαμε εμείς τουλάχιστον, γιατί απ’ ότι φαίνεται, οι αθλητές και τα σωμάτια τους δεν είχαν την παραμικρή αμφιβολία για την καθολική απουσία ελέγχου.

-Πιστεύετε ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο;

Θα σας πω μόνο το εξής. Για πολλά χρόνια, ο πλέον δημοφιλής προορισμός για τους αθλητές που ήθελαν να προπονηθούν μακριά από τους ελέγχους της WADA ήταν το Κατάρ, καθώς ουδείς γιατρός μπορούσε να πάει στη χώρα και να ελέγξει του αθλητές. Λυπάμαι που το λέω, αλλά εδώ και μερικούς μήνες, τη θέση του Κατάρ τείνει να πάρει η Ελλάδα, εξαιτίας της ολοκληρωτικής απουσίας ελέγχου. Τα ίδια με το μπάσκετ, ισχύουν και στο βόλεϊ και στο πόλο. Έχω συναντηθεί με αρκετούς συναδέλφους μου τις τελευταίες μέρες (σ.σ. στην Ιταλία) και όλοι με ρωτούν αστειευόμενοι αν η Ελλάδα είναι «ασφαλές» μέρος για την Ολυμπιακή προετοιμασία των αθλητών τους. Εκεί φτάσαμε. Μια χώρα που το 2004 ήταν πρότυπο στο αντιντόπινγκ να διασύρεται καθημερινά με καταστάσεις που ένας γιατρός δεν συναντάει ούτε στην Ουγκάντα.

Επαναλαμβάνω την ίδια απορία. Πώς είναι δυνατόν να ξεκινάει και ολοκληρώνεται το πρωτάθλημα της Α1 στο μπάσκετ όταν δεν έχει γίνει ούτε ένας δειγματοληπτικός έλεγχος; Πώς γίνεται;;; Αν δεν κάνω λάθος, ορίζεται από τον ίδιο τον κανονισμό του πρωταθλήματος η υποχρέωση του ΕΣΑΚΕ να διεξάγει ντόπινγκ κοντρόλ. Όσο για τη δήλωση του κ. Οικονομίδη ότι το πρωτάθλημα της επόμενης σεζόν δεν θα αρχίσει αν δεν έχει προηγηθεί συστηματικό ντόπινγκ κοντρόλ σε όλους τους αυλητές, το μόνο που έχω να πω είναι ότι… μετά την απομάκρυνση από το ταμείο, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται. Μόνο που στην περίπτωσή μας, δεν μιλάμε για ένα απλό λάθος, αλλά για ένα κατ’ εξακολούθηση σκάνδαλο υπό τη γνώση και την πλήρη ανοχή των αρχών του ελληνικού μπάσκετ.

gazzetta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου