Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Και που 'στε ακόμα... Το σκάνδαλο των στημένων τώρα αρχίζει!


Ερχεται δεύτερο "τσουνάμι" διώξεων για σημαντικά ονόματα του ποδοσφαίρου. Ο στοιχηματισμός στην Μαλαισία και τα 968 εμβάσματα για 74 αγώνες. Εμπλέκονται τουλάχιστον 87 αθλητικοί παράγοντες!

Το πάρτι των αποκαλύψεων για την διαφθορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο μόλις άρχισε. Την ίδια ώρα που η αθλητική κοινωνία παρακολουθεί σοκαρισμένη τα όσα συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο και πιάνει την μύτη της από τη δυσοσμία που αναδύεται από το μεγάλο σκάνδαλο οι δικαστικές και διωκτικές αρχές προχωρούν με γοργούς ρυθμούς στην ταυτοποίηση στοιχείων που έχουν στα χέρια τους ώστε να απαγγείλουν νέες κατηγορίες σε δεκάδες ακόμη άτομα που έχουν σχέση με το ποδόσφαιρο και έχουν προβεί σε παράνομες πράξεις.

Η δεύτερη πράξη της επιχείρησης “κάθαρση στο ποδόσφαιρο” ενός χώρου που έγινε το άνδρο αδίστακτων ανθρώπων που θυσίαζαν τα πάντα στο βωμό του κέρδους έχει συνέχεια.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η ανακοίνωση των υπολοίπων ονομάτων ατόμων που εμπλέκονται σε παράνομες πράξεις με φόντο το ποδόσφαιρο θα προκαλέσει επίσης αίσθηση καθώς σ' αυτή αναμένεται να υπάρχουν ηχηρά ονόματα της εγχώριας αθλητικής κοινωνίας. Τα ονόματα προέδρων ποδοσφαιρικών ομάδων όλων των επαγγελματικών κατηγοριών, μάνατζερς, διευθυντών αγωνιστικού και όχι μόνο, θα περιλαμβάνονται στη νέα μακροσκελή λίστα. Συνολικά 87 είναι τα άτομα τα οποία άμεσα ή εμμέσως έχουν εμπλοκή με το συγκεκριμένο σκάνδαλο που αφορά το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Η έρευνα

Η δικογραφία της εισαγγελέως κ. Πόπης Παπανδρέου για τα στημένα παιχνίδια ήταν το αποτέλεσμα της πολύμηνης δικαστικής έρευνας με αφορμή το πόρισμα της UEFA που στάλθηκε στην ΕΠΟ με θέμα ύποπτα παιχνίδια του ελληνικού πρωταθλήματος.

Σε εξέλιξη όμως βρίσκεται και μία δεύτερη έρευνα της δικαιοσύνης που αφορά 968 εμβάσματα από ελληνική τράπεζα προς χώρες της Ασίας με αντικείμενο τον παράνομο στοιχηματισμό και τα παρελκόμενα του. Με την υπόθεση αρχικώς ασχολήθηκε η Τράπεζα της Ελλάδος γιατί ο ιδιωτικός πιστωτικός οργανισμός από τον οποίο στέλνονταν τα εμβάσματα παρατύπως δεν την ενημέρωνε για τις κινήσεις κεφαλαίων προς τρίτες χώρες όπως όφειλε. Στην συνέχεια ενημερώθηκε η Εισαγγελία και η υπόθεση ανατέθηκε στον Εισαγγελέα Εφετών Ισίδωρο Ντογιάκο. Ολα αυτά εκτυλίσσονται το 2009 και ο στοιχηματισμός αφορά 74 αγώνες της Super League και της Football League στο διάστημα 2008-2010!

Η υπόθεση βρίσκεται πλέον στα χέρια της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κυρία Ελένη Ράικου, η οποία έχει αναθέσει το προανακριτικό έργο στην Εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κ. Παπανδρέου στην προσπάθεια της να απαγγείλει κατηγορίες όπως έγινε με τα 83 άτομα που φέρονται εμπλεκόμενα στο σκάνδαλο που ξέσπασε με τα 41 ύποπτα παιχνίδια, συνεργάζεται με υπηρεσίες όπως το ΣΔΟΕ και η ΕΥΠ. Στόχος της είναι να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα στοιχεία τα οποία έχουν προκύψει και κατά την παρακολούθηση ατόμων από τις αρχές Ιανουαρίου του 2011. Οπως είναι γνωστό το εύρος παρακολούθησης με τον υπερκοριό είναι ιδιαιτέρως μεγάλο και αποδίδει πλούσιο υλικό το οποίο μπορεί και προσφέρει πολύτιμα στοιχεία στην δικαστική έρευνα.

Η έρευνα που αφορά τον στοιχηματισμό κυρίως σε εταιρείες με έδρα την Μαλαισία στις οποίες παίχθηκαν αφύσικα ποσά και προέκυψαν σημαντικά κέρδη για τους παίκτες συναντά και εμπλεκόμενα πρόσωπα τα οποία είναι μεταξύ των 83 στα οποία έχει ασκηθεί δίωξη.

Το πόρισμα της έρευνας αναμένεται, λόγω του καλοκαιριού, να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Αυγούστου, ενώ τα πρώτα στοιχεία που έχει στα χέρια της η Εισαγγελική αρχή χαρακτηρίζονται ιδιαιτέρως χρήσιμα.

Ντόμινο

Σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους από την ανάλυση των στοιχείων και κυρίως αυτών που συνέλεξε ο υπερκοριός διαπιστώνεται ότι τα άτομα που στοιχημάτιζαν στην Ασία όταν πλέον μπήκε “φρένο” στην αποστολή κεφαλαίων μέσω τραπέζης, χρησιμοποίησαν “εκπρόσωπο” τους στις Ασιατικές χώρες ο οποίος διακινούσε τα χρήματα με διάφορους τρόπους. Μέχρι και με... βαλίτσα.

Το γεγονός ότι είχε “παγώσει” η δικαστική έρευνα ενεθάρρυνε τους εμπλεκόμενους να συνεχίσουν την δράση τους έχοντας την αίσθηση του ακαταδίωκτου. Αυτός είναι και λόγος που πολλά από τα πρόσωπα συμμετείχαν και στο σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε την περασμένη Τετάρτη (22/06).

Η θέση της Πολιτείας

Για το θέμα του παράνομου στοιχηματισμού στην Μαλαισία και το “στήσιμο” αγώνων, ο ΓΓΑ Πάνος Μπιτσαξής έχει υποβάλει δύο αναφορές. Μία στις 15/5/2010 στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και μία την Τετάρτη 1/06/2011 στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου