Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Συνάντηση Φίλιου-Χριστοβασίλη για κοινή προσπάθεια για το νέο γήπεδο


Κοινή προσπάθεια, χωρίς...ανταγωνισμούς και διαφωνίες για το ποιος πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο, όπως συνέβη στο παρελθόν μεταξύ νομαρχιακής αυτοδιοίκησης και δήμου Παμβώτιδας, θα επιδιωχθεί η παραχώρηση από το δημόσιο της έκτασης που απαιτείται για την κατασκευή γηπέδου του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ στο παλιό αεροδρόμιο Κατσικά. Αυτό άλλωστε προβλέπεται και στην πρόταση του Ρυθμιστικού.

Ο νέος δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος συναντήθηκε στο γραφείο του με τον πρόεδρο της Γιαννιώτικης ΠΑΕ Γιώργο Χριστοβασίλη και συζήτησαν το θέμα.
Με συντονισμένες ενέργειες και τη συμβολή όλων των φορέων, των βουλευτών και της αυτοδιοίκησης θα τεθεί εκ νέου το αίτημα στο υπουργείο Οικονομικών (Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου), ενώ ο κ. Χριστοβασίλης δήλωσε ότι είναι έτοιμος οικονομικά για να ξεκινήσει η κατασκευή. Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι όλοι οι φορείς και πολιτικοί συμφωνούν με το γήπεδο στον Κατσικά.

Ευρεία σύσκεψη για να υποβληθεί το αίτημα
Από τη συζήτηση των δυο ανδρών τέθηκαν οι βάσεις για τις ενέργειες που θα ακολουθήσουν ώστε να ικανοποιηθεί ένα αίτημα όχι μόνο του φίλαθλου κόσμου, αλλά όλης της περιοχής.
Σύμφωνα με το Ρυθμιστικό, η κατασκευή του νέου γηπέδου προβλέπεται στην περιοχή της Κατσικάς. Τόσο από την ΠΑΕ όσο και από τον Δήμο αυτή θεωρείται η ιδανικότερη λύση.
Ο νέος δήμος Ιωαννιτών έχει τον πρώτο λόγο στην όλη διαδικασία παραχώρησης και θα εξαρτηθεί από την στάση του υπουργείου Οικονο0μικών η κατάληξη.
Ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος έκανε γνωστό, ότι με πρωτοβουλία του Δήμου, θα πραγματοποιηθεί το προσεχές διάστημα ευρεία σύσκεψη με όλους τους φορείς της περιοχής και με τους βουλευτές, ώστε να ακολουθήσει η υποβολή του αιτήματος, με πλήρη τεκμηρίωση, στο αρμόδιο υπουργείο. «Είναι μία μεγάλη επένδυση αλλά και μία σημαντική υποδομή για την περιοχή. Η θέση που προτείνεται από το Ρυθμιστικό είναι πολύ καλή και η έκταση φαίνεται κατάλληλη. Ο ΠΑΣ δεν αρκεί να έχει μόνο επιτυχίες, αλλά πρέπει να έχει και το δικό του γήπεδο», τόνισε στις δηλώσεις του ο κ. Φίλιος.

Ικανοποίηση Χριστοβασίλη
Ο πρόεδρος του ΠΑΣ Γιάννινα μετά το τέλος της συνάντησης με τον Δήμαρχο δήλωσε ικανοποιημένος που ο κ. Φίλιος συμμερίζεται την άποψή της ΠΑΕ για κατασκευή γηπέδου στη θέση του παλιού αεροδρομίου στον Κατσικά, τονίζοντας πως για να προχωρήσει η υπόθεση αυτή θα χρειαστεί η βοήθεια όλων, δηλαδή της Περιφέρειας, του Δήμου και των βουλευτών, ώστε να ανάψει το «πράσινο φως» από τα αρμόδια υπουργεία.
Επίσης σημείωσε πως η ΠΑΕ από την πλευρά της είναι έτοιμη και οικονομικά, ώστε να ανταποκριθεί σε ένα τέτοιο εγχείρημα.
Παλιότερα η ΠΑΕ είχε παρουσιάσει μελέτη και μακέτα του νέου γηπέδου με εμπορικές χρήσεις και άλλους χώρους άθλησης και ψυχαγωγίας πέριξ αυτού, χώρο στάθμευσης κλπ.

Δεν απέδωσε η προηγούμενη απόπειρα...
Η κατασκευή γηπέδου του λαοφιλούς «Άγιαξ της Ηπείρου» βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στο προσκήνιο, αλλά αποτέλεσμα δεν υπήρξε. Ίσως γιατί πριν φτάσουν να συμφωνήσουν σχεδόν όλοι με την έκταση στον Κατσικά, υπήρξαν προσωπικές στρατηγικές και ανταγωνισμοί στην αυτοδιοίκηση για το ποιος θα συμβάλλει περισσότερο στην εξεύρεση της έκτασης.
Από τα «Σιάδια»Μαρμάρων που πρότεινε κάποτε η προηγούμενη δημοτική αρχή του Ν. Γκόντα, προέκυψε το στρατόπεδο Βελισσαρίου ( η παραχώρηση του οποίου στ δήμο ακόμη γίνεται...) και μετά με το Ρυθμιστικό η έκταση του πρώην στρατιωτικού αεροδρομίου στον Κατσικά, η οποία από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΣ) αποδεσμεύτηκε επί υφυπουργίας του Κώστα Τασούλα και πλέον όλα εξαρτώνται από το υπουργείο Οικονομικών, όπως συμβαίνει άλλωστε με κάθε παραχώρηση δημόσιας έκτασης.
Ενδιάμεσα υπήρξε και η πρόταση για να ...μεγαλώσει με προσθήκη κερκίδων το στάδιο στο Πανηπειρωτικό ή ακόμη να διατεθεί έκταση στην ίδια περιοχή από το δήμο Ανατολής.

Παραχώρηση κατά χρήση
Όλα αυτά δεν βοήθησαν και με δεδομένο ότι το αίτημα που υπέβαλλε ο πρώην δήμος Παμβώτιδας στην ΚΕΔ και το υπουργείο Οικονομικών (και η Ν.Α την ίδια περίοδο) για παραχώρηση της χρήσης έκτασης, δεν προχώρησε ούτε από την προηγούμενη, ούτε από την σημερινή κυβέρνηση.
Σταθερός στόχος του πρώην δήμου Παμβώτιδας ήταν η έκταση των 350 στρεμμάτων να αξιοποιηθεί από το δήμο ως αθλητικό κέντρο με την κατασκευή και σύγχρονου γηπέδου ποδοσφαίρου που θα εξυπηρετεί και θα καλύπτει τις ανάγκες σωματείων μεγάλων κατηγοριών του λεκανοπεδίου, άρα και του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ.
Η ΚΕΔ έχει από την αρχή είχε ξεκαθαρίσει ότι η έκταση δεν παραχωρείται κατά κυριότητα, αλλά μπορεί μόνο να γίνει χρήση-αξιοποίηση με μελέτη που θα συντάξει η ίδια η Εταιρεία.
Η ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ ζητά 100 στρέμματα και προφανώς το αίτημα για η παραχώρηση θα πρέπει να είναι συνολικά των 350 στρεμμάτων με τα 100 στρεμ. να αφορούν το γήπεδο του ΠΑΣ και τις πέριξ αυτού εγκαταστάσεις άθλησης και ψυχαγωγίας, πάρκινγκ κλπ.
Υπάρχει και άλλη πρόταση για διατήρηση του παλιού αεροδρομίου, από το Αεροπορικό Αθλητικό Κέντρο Ηπείρου, αλλά φαίνεται ότι το κοινό αίτημα των φορέων έχει μεγαλύτερη απήχηση. Πάντως η κατασκευή γηπέδου του ΠΑΣ θα άνοιγε το δρόμο να σταματήσει να λειτουργεί το εθνικό στάδιο «Οι Ζωσιμάδες» στο κέντρο της πόλης και η έκταση να αξιοποιηθεί προς όφελος των πολιτών.

Νέοι αγώνες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου