Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Τα 15 ονόματα, κατηγορίες μέχρι και ισόβια!


Το μεσημέρι της Πέμπτης (23/6) δόθηκαν η άδεια για να δημοσιοποιηθούν τα ονόματα των 10 συλληφθέντων σε όλα τα ΜΜΕ και παράλληλα έγιναν γνωστά τα ονόματα 5 ατόμων για τα οποία εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης.

Οι 5 που πλέον αναζητά η αστυνομία είναι οι Χρυσόστομος (Μάκης) Ψωμιάδης, Γιάννης Παπαδόπουλος του Στυλιανού κάτοικος Βύρωνα (υπάλληλος ΕΠΟ), Μιχάλης Νικολόπουλος του Παναγιώτη, κάτοικος Θεσσαλονίκης, ποδοσφαιριστής), Βασίλειος Γεωρτσιάκος του Αστέριου (κάτοικος Θεσσαλονίκης, μπουκμέικερ) και ο προπονητής Γιάννης Παπακώστας του Παύλου, κάτοικος Χαϊδαρίου! Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας εξ' αυτών είναι εδώ και μέρες στην Αυστρία.


Αυτοί προστίθονται στους 10 ήδη συλληφθέντες, που είναι ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, ο πρόεδρος της Καβάλας, Σταύρος Ψωμιάδης, ο μεγαλομέτοχος της Ηλιούπολης, Γιώργος Τσακογιάννης, ο πρόεδρος της Ηλιούπολης, Νίκος Χάλκος, ο προπονητής Νίκος Παντέλης, οι ποδοσφαιριστές Δημήτρης Ζαβαντίας και Θανάσης Ντότσης, οι μπουκμέικερ Ανδρέας Δημόπουλος, Νίκος Καρακούλιας καθώς και ο Νίκος Ζαμάνης, επιχειρηματίας από τη Νέα Σμύρνη που βρίσκεται στην προσωπική ασφάλεια του Αχιλλέα Μπέου.

Η ποινική δίωξη έχει εκδοθεί κατά 85 ατόμων. Των 10 που έχουν ήδη συλληφθεί, των 5 που αναζητούνται και άλλων 70 που θα μεταβούν απευθείας στον ανακριτή. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ουδείς από τους 10 συλληφθέντες πρόκειται να αφεθεί ελεύθερος μέχρι την απολογία του.

Οι κατηγορίες (κακουργήματα και πλημμελήματα) τις οποίες απήγγειλε ο εισαγγελέας προϊστάμενος ποινικής δίωξης, Δημήτρης Πιέρος, είναι οι εξής:

- εγκληματική οργάνωση (κακούργημα)
- διέθυνση εγκληματικής οργάνωσης (κακούργημα)
- απάτη κατ΄επάγγελμα και κατά συνήθεια, με οφέλη και ζημίες άνω των 15.000 ευρώ (κακούργημα)
- εκβίαση με απειλή βλάβης και επαγγέλματος του εξαναγκαζόμενου κατ΄εξάκολούθηση, κατ΄επάγγελμα και κατά συνήθεια (κακούργημα)
- νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ΄επάγγελμα, συνήθεια και κατ΄εξακολούθηση (κακούργημα)
- δωροδοκία για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα
- παράνομο στοιχηματισμό κατ΄εξακολούθηση
- συμμετοχή σε παράνομο στοιχηματισμό κατ΄εξακλούθηση
- ηθική αυτουργία για δύο τελεσθείσες αξιόποινες πράξεις
- παράνομη οπλοκατοχή

Η δικογραφία της υπόθεσης είναι μία και αφορά στημένα παιχνίδια, ενώ η έρευνα άρχισε από δημοσιεύματα εφημερίδων. Οπως έγινε γνωστό από δικαστικές πηγές, η όλη έρευνα ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2010 και τον Ιανουάριο του 2011 ζητήθηκε η συνδρομή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών -όχι όμως της Αστυνομίας- για την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, όταν έφτασε στις αρχές από το Τμήμα Ασφαλείας του Παλαιού Φαλήρου, ανώνυμη καταγγελία που περιλάμβανε συγκεκριμένα ονόματα.

Η άρση έγινε από τον Ιανουάριο του 2001 ως τις 30 Μαϊου του 2011, ενώ η δικογραφία σχετίστηκε με τη δικογραφία του αθλητικού εισαγγελέα αλλά και των εισαγγελέων κατά τόπους περιοχών στις οποίες είχε δοθεί σχετική εντολή έρευνας.

Κούγιας: «Μέχρι και ισόβια»

Ακούγοντας από τον «αέρα» του Sentra 103,3, στον οποίο βρίσκονταν, τις κατηγορίες που έχουν ασκηθεί, ο Αλέξης Κούγιας επεσήμανε για τις πιθανές ποινές: «Για ορισμένα από τα κακουργήματα η ποινή μπορεί να είναι ισόβια, ενώ για άλλες φυλάκιση 5 ως 20 χρόνια».

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι δεν νιώθει δικαιωμένος: «Δεν φημίζομαι για την έλλειψη αισθημάτων και την αμετροέπεια. Δικαιωμένος όταν πάει κάποιος φυλακή νιώθει μόνο ο κακός άνθρωπος, γιατί η φυλακή είναι σκληρή. Για τις εξελίξεις και την προοπτική που γεννάται στο ποδόσφαιρο που δυστυχώς έχει ταυτιστεί να προεδρεύω ομάδες από το 1989, που με παρακαλούσαν να γίνω πρόεδρος πολλές ομάδες, ναι». Έχω πέσει στην πρώτη παράγκα, το 2004 με τα Γιάννενα έπεσα στη δεύτερη παράγκα, και ως πρόεδρος της Παναχαϊκής στη σύγχρονη, την πιο σκληρή, που έχει ακόμα και πιστόλια με σιγαστήρα».

Οσο για το πώς οδηγήθηκε η κατάσταση σε αυτό το σημείο, επεσήμανε:«Κάποιοι άνθρωποι έχασαν τον έλεγχο, ένιωσαν ότι είναι παντοδύναμοι. Μπορείς εύκολα να το πάθεις αν δεν έχεις αγωγή, παιδεία και έχεις μόνο χρήματα. Αν ένας από αυτούς τους μεγαλοπαράγοντες που πάει το μυαλό μου είναι έστω ελεγχόμενος, είναι μεγάλη έκπληξη. Όχι έκπληξη είναι το γεγονός που τουλάχιστον 2 μεγάλοι, σοβαροί και πρόσφατοι παράγοντες είχαν πολύ στενή επαφή με τον Αχιλλέα Μπέο. Είχα πει σε πρόσφατη συνέντευξή μου στο `Φως΄' ότι κανείς από τους δύο δεν έχει ανάγκη έναν Αχιλλέα Μπέο ή έναν Τσακογιάννη».

Για τους λόγους που ο Αχιλλέας Μπέος λοιδορούσε τόσο καιρό την υπόθεση ανέφερε: «Ο Μπέος και η παρέα του ένιωσαν ότι έχουν πολύ ισχυρή νομική προστασία και ισχυρές διασυνδέσεις, υψηλές διασυνδέσεις στη δικαιοσύνη και την πολιτική. Γιατί υπάρχουν οι δικηγόροι που εμφανώς μιλούν και αυτοί που κινούνται αφανώς. Η συμμορία είχε προδιαγράψει την τύχη μου ως παράγοντα και της Παναχαϊκής. Δεν κάνω τον ήρωα. Ποιος δεν φοβάται; Αυτοί οι άνθρωποι δεν υπολογίζουν την ανθρώπινη ζωή.
Με τα Γιάννενα και την Παναχαϊκή με λιώσανε, μου κόβανε κάθε μέρα ένα ένα κομμάτι με τους διαιτητές τους. Με λοιδορούσαν, αγνόησαν την προσωπική μου διαδρομή, ίσως επειδή δεν έχω διασυνδέσεις. Ξέχασαν όμως ότι δεν έχω κάνει ποτέ πίσω, ούτε για να πάρω φόρα και το έχω πληρώσει στη στενή προσωπική μου ζωή και την κοινωνική μου.
Αγόρασα σκάφος για να μην πάω σε σκάφος άλλου. Εφτιαξα σπίτι για να μην πηγαίνω σε άλλα σπίτια. Έχω να πάω σε δεξίωση 4 χρόνια, που είχα πάει σε μια πρεμιέρα. Αλλαξε πολύ η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και οι άνθρωποι που έχουν δύναμη οικονομική και κοινωνική δυστυχώς δεν είναι καλοί».

Για το αν παίζει ρόλο, όπως λένε διάφοροι, η χρονική στιγμή που προέκυψε το θέμα, με την επικείμενη ψήφιση του μεσοπρόθεσμου:«Μα έχει σημασία πότε βγήκε το θέμα; Είμαστε στη χειρότερη στιγμή μετά τον εμφύλιο, μετά τον Α' παγκόσμιο πόλεμο. Τι σχέση έχει αυτό; Αν έβγαινε μετά από 6 μήνες ή πριν από 2 μήνες, δεν θα αποτελούσε κορυφαίο κοινωνικό γεγονός; Είναι κωμικό. Αν το λένε, υποβαθμίζουν και κάτι άλλο. Τι σχέση έχει η οικονομική κατάσταση; Σε αυτή τη δυστυχία μέσα, άνοιξε άλλη μια δυστυχία. Ερχεται ένα λαϊκό, κορυφαίο γεγονός που δείχνει ότι επικεφαλείς διοργανωτριών και πρόεδροι μεγάλων ΠΑΕ είχαν γίνει ένα με κακοποιούς, όλα ήταν το πώς θα βγάλουμε λεφτά και όχι αν θα υπάρχει καλό θέαμα».

Για το αν του χρόνου η Football League θα είναι πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, αν τηρηθούν οι νόμοι: «Εγώ είμαι βέβαιος. Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι θα είναι σημαντικό να είναι αγωνιστικό. Όταν ανέβηκα με τα Γιάννενα στη Β' μου έλεγαν πού πας εκεί. Εγώ έλεγα ότι θα κάνω μια εξαιρετική ομάδα. Δύο χρονιές τη χάσαμε την άνοδο για ένα βαθμό. Με έλεγαν τότε γραφικό, αλλά αποδείχθηκε ότι είχα δίκιο και μας είχαν στήσει.
Αμα δεν μπορούσες να στήσεις, δεν μπορούσε να ανέβει η ομάδα σου στη μεγάλη κατηγορία. Όταν στη Β' συμμετέχουν 18 ομάδες κι οι 10 είναι αναμφισβήτητα οι πρόεδροί τους μέλη της εγκληματική οργάνωσης και εσύ είσαι μία από τις 8 που παίζεις τίμια τους αγώνες. Ο Λεβαδειακός έχει εξασφαλίσει άκοπα 20 νίκες και εσύ πρέπει να δώσεις 20 μάχες για να πάρεις τους βαθμούς. Θα πάρεις ποτέ τους ίδιους βαθμούς;»

Για την Πόπη Παπανδρέου: «Εκανε το καθήκον της. Πάνω από αυτήν υπάρχει η υπηρεσία οικονομικού εγκλήματος της εισαγγελίας, υπό την κ. Ελένη Ράικου σε συνεργασία με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Αν τη συναντήσει κάποιος θα λέει ότι είναι καλλονή. Υπάρχουν και άλλοι, που είναι ρομαντικοί και μην ξεχνάμε ότι υπάρχει πιστόλι με σιγαστήρα. Στην προηγούμενη παράγκα, ό,τι και να έλεγες για τον Θωμά και τον Σπάθα, υπήρχε μόνο το `ο Ολυμπιακός και το Αιγάλεω να νικάνε'».

Για το αν πιστεύει ότι η υπόθεση θα φτάσει ως το τέλος: «Δεν είμαι πεπεισμένος. Οι εισαγγελείς ασκούν ποινικές διώξεις. Μετά επεμβαίνει ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας και όπως βλέπετε, μετά κάνουν εφέσεις, έρχονται οι επιτροπές της ΕΠΟ και της Football League και τους αθωώνουν.
Είχα πει ότι ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από τον Μπέο και έχει διοικήσει το ποδόσφαιρο από θεσμική θέση, έχει πρόσβαση σε αθλητικούς δικαστές γιατί πολλούς από αυτούς τους έχει διορίσει ο ίδιος. Πειθαρχική δίωξη για τον Μπέο δεν έχει ασκηθεί από κανένα για τις κασέτες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου