Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Ισόβια και υποβιβασμός ομάδων για τα στημένα!


Ποινές που φτάνουν στην ισόβια κάθειρξη αντιμετωπίζουν όσοι καταδικαστούν, με τις ομάδες τους να φλερτάρουν με τον υποβιβασμό! Πρόβλημα και για τους "ευρωπαίους".

Το ερώτημα που εύλογα βασανίζει τον φίλαθλο κόσμο σχετικά με την υπόθεση των στημένων παιχνιδιών, είναι η τιμωρία που θα υποστούν όσοι από τους εμπλεκόμενους καταδικαστούν.

Οι ποινές λοιπόν που αναμένεται να αντιμετωπίσουν απλά... σοκάρουν, αφού φτάνουν στη μεγαλύτερη όσων αφορά τα φυσικά πρόσωπα (ισόβια), αγγίζοντας φυσικά και τις ομάδες τους.

Τα αδικήματα λοιπόν με τα οποία αναμένεται να κατηγορηθούν κάποιοι από τους εμπλεκόμενους είναι κακουργηματικού χαρακτήρα, με τις ποινές που έχουν να αντιμετωπίσουν να ξεκινούν από τα 5 έτη φυλάκισης.

Ωστόσο αν καταδικαστούν για απάτη εις βάρος του Δημοσίου (συγκεκριμένα εις βάρος του ΟΠΑΠ), τότε ο πέλεκυς αναμένεται να είναι βαρύς, καθώς προβλέπεται μέχρι και η ποινή της ισόβιας κάθειρξης!

Υποβιβασμός για τις ομάδες!

Τα άτομα όμως που θα καταδικαστούν, αναμένεται να πάρουν στο λαιμό τους και τους συλλόγους τους. Η τιμωρία των ομάδων στις οποίες θα βρεθούν φυσικά πρόσωπα που θα καταδικαστούν, φτάνει μέχρι και τον υποβιβασμό τους στην αμέσως επόμενη κατηγορία στην οποία ανήκουν!

Σε περίπτωση δε που μία ομάδα αγωνίζεται στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, τότε θα γνωρίσει και τον αποκλεισμό από αυτές.

Αναλυτικότερα:

Oι παρακολουθήσεις και καταγραφές τηλεφώνων από την EYΠ και το σύστημα ανίχνευσης στημένων αγώνων της UEFA, τα οποία ακολούθησε μια από τις μεγαλύτερες και πιο συντονισμένες επιχειρήσεις των εισαγγελικών αρχών και της ελληνικής αστυνομίας, που μπορεί να συγκριθεί μόνο με αυτή της «17 Nοέμβρη», οδήγησαν σε μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των αρχών και σε σοκαριστικά για το ελληνικό ποδόσφαιρο αποτελέσματα.

Oδήγησαν όπως όλα δείχνουν στην εξάρθρωση του μεγαλύτερου κυκλώματος στημένων αγώνων στη χώρα μας, που ως αποτέλεσμα είχε να σκάσουν βόμβες μεγατόνων. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, σήμερα οι έρευνες των αρχών να οδηγήσουν σε νέες βόμβες που θα προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερες εκρήξεις, μιας και οι έρευνες συνεχίζονταν όλο το βράδυ.

Mέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες είχαν συλληφθεί συνολικά 10 άτομα (παράγοντες, προπονητές, ποδοσφαιριστές, μπουκμέικερ και ένας επιχειρηματίας) από τους συνολικά 20 που προσήχθησαν και οι οποίοι βρίσκονταν όλο το βράδυ στα γραφεία της Γενικής Aστυνομικής Διεύθυνσης Aττικής μαζί με τους συλληφθέντες που πρόκειται να οδηγηθούν σήμερα από τις 10 π.μ. και μετά στην Eισαγγελία προκειμένου να απολογηθούν (πιθανότατα θα ζητήσουν και θα πάρουν προθεσμία) και στη συνέχεια θα απαγγελθούν κατηγορίες, σε όσους απαγγελθούν κατηγορίες, και ενδεχομένως ορισμένοι από αυτούς και να προφυλακιστούν.

Nέες συλλήψεις

Oι βόμβες αναμένεται να συνεχίσουν να σκάνε και σήμερα. Πληροφορίες ήθελαν χθες βράδυ να προκύπτει από τις καταγραφείσες συνομιλίες και τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί εμπλοκή δύο μεγαλοπαραγόντων του ελληνικού ποδοσφαίρου και δεν αποκλείεται σήμερα να συλληφθεί ο ένας από αυτούς ή και οι δύο. Oι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι, σύμφωνα με τις καταγραφείσες συνομιλίες, οι μεγαλοπαράγοντες αναφέρονται σε αγώνα ντέρμπι του ελληνικού πρωταθλήματος που φέρεται να στήθηκε και η συνομιλία αφορά σε αυτό το στήσιμο.

Oπως προκύπτει όλα αυτά αφορούν σε περιπτώσεις παράνομου στοιχηματισμού, στις οποίες φέρεται να εμπλέκεται ακόμη και εν ενεργεία διεθνής ποδοσφαιριστής.

Πέραν των δύο μεγαλοπαραγόντων, οι πληροφορίες θέλουν τις αρχές να είναι έτοιμες να συλλάβουν σήμερα έναν ακόμη παράγοντα ΠAE Super League της περιφέρειας, έναν μεγαλοδικηγόρο-πρώην παράγοντα, έναν ακόμη προπονητή-πρώην ποδοσφαιριστή και ίσως έναν διαιτητή που φέρεται να εμπλέκεται λόγω του ότι ήταν αυτός που σφύριξε το ντέρμπι για το οποίο γίνεται λόγος στις καταγραφείσες συνομιλίες.

Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί και η περίπτωση του Γιώργου Δαλούκα, η εκβίαση και οι απειλές κατά του οποίου έχουν προστεθεί στην ογκοδέστατη δικογραφία των 10.000 σελίδων και των 85 CD με συνομιλίες και αναμένεται να είναι και ανάμεσα στις κατηγορίες που θα ασκηθούν.

Oι έρευνες της αστυνομίας ξεκίνησαν το απόγευμα στα σπίτια και τα γραφεία υπόπτων για συμμετοχή στην υπόθεση.

Aργότερα, υπήρξαν και έφοδοι για την προσαγωγή των προσώπων που φέρεται να σχετίζονται με τις παράνομες στοιχηματικές δραστηριότητες.

Yποβιβασμός και ισόβια

Oι ομάδες των οποίων οι παράγοντες θα καταδικαστούν για την εμπλοκή τους στο κύκλωμα κινδυνεύουν με υποβιβασμό από την κατηγορία στην οποία αγωνίζονται και βεβαίως εκτός Eυρώπης αν έχουν κερδίσει την έξοδό τους. Oσο για τα φυσικά πρόσωπα, αυτοί σε περίπτωση που καταδικαστούν κινδυνεύουν από ποινές φυλάκισης που μπορούν να φτάσουν από κάθειρξη πέντε ετών μέχρι και ισόβια.

Κατηγορίες για τρία κακουργήματα

Οι συλλήψεις έγιναν στο πλαίσιο προανάκρισης, με τη διαδικασία που ορίζει ο νόμος για το οργανωμένο έγκλημα, γνωστός ως τρομονόμος, καθώς -σύμφωνα με πληροφορίες- οι συλληφθέντες φέρεται πως είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση που διενεργούσε στοιχηματική απάτη, ενώ διερευνάται επίσης εάν ξέπλεναν και μαύρο χρήμα.

Οι κατηγορίες που πρόκειται να ασκηθούν αναμένεται να είναι κακουργηματικές. Συγκεκριμένα αναμένεται να ασκηθούν διώξεις για στοιχηματική απάτη, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και σύσταση οργάνωση συμμορίας.

Τεράστια αστυνομική επιχείρηση

Η μεγαλύτερη επιχείρηση της αστυνομίας και μία από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα μετά από αυτήν της «17 Νοέμβρη» ήταν αυτή που έκανε η ελληνική αστυνομία για την εξάρθρωση του κυκλώματος του παρανόμου στοιχήματος. Μια επιχείρηση που έγινε σε συνεργασία της ασφάλειας με την ΕΥΠ, που χρησιμοποίησε τον γνωστό σούπερ κοριό και υπέκλεψε τηλεφωνικές συνομιλίες, και της αντιτρομοκρατικής. Σε όλα αυτά συνέδραμε και ο ΣΔΟΕ, που έκανε έρευνες και άνοιξε λογαριασμούς παραγόντων, παικτών, προπονητών και διαιτητών.

Στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας άνοιξαν λογαριασμοί τουλάχιστον είκοσι προέδρων ποδοσφαιρικών ομάδων και η δικογραφία αφορά συνολικά 90 άτομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου