Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Τ’ αστέρια… πέφτουν στην Αργεντινή


Βραζιλιάνοι ή Αργεντινοί, Ουρουγουανοί ή Παραγουανοί, Κολομβιανοί, Χιλιανοί ή μήπως οι ...καλεσμένοι Μεξικανοί και Κοσταρικανοί. Σε 24 μέρες, 10 ομάδες της Λατινικής Αμερικής και 2 της Κεντρικής θα παλέψουν για την μεγαλύτερη κούπα σε εθνικό επίπεδο στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, το Κόπα Αμέρικα. Mέσι, Νεϊμάρ, Φορλάν, Ντος Σάντος, Σάντα Κρουζ, Κοντρέρας, Φαλκάο, Φαρφάν και οι παρέες τους υπόσχονται πλούσιο θέαμα στα γήπεδα της Αργεντινής, στο πλαίσιο της 43ης διοργάνωσης. 

Οι συμμετέχουχες χώρες 


Αργεντινή, Βολιβία, Βραζιλία, Χιλή, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Ισημερινός, Μεξικό, Παραγουάη, Περού, Ουρουγουάη, Βενεζουέλα. 

Λίγα λόγια... 

Από την 1η Ιουλίου και μέχρι τις 24 του ίδιου μήνα, τα μάτια όλων των ποδοσφαιρόφιλων ανά τον κόσμο θα είναι στα γήπεδα της Αργεντινής, που θα φιλοξενήσουν την 43η διοργάνωση του Κόπα Αμέρικα. Οκτώ πόλεις και ισάριθμα γήπεδα, θα γεμίσουν από λατινοαμερικανούς και όχι μόνο φιλάθλους, βάζοντας χρώμα και άρωμα... σε ένα άνυδρο από πλευράς διοργανώσεων καλοκαίρι. Οι πολυνίκεις του θεσμού Αργεντινή και Ουρουγουάη, θα προσπαθήσουν να φτάσουν τους 15 τίτλους, τη στιγμή που η κάτοχος Βραζιλία θα κάνει τα αδύνατα δυνατά για να διατηρήσει τα σκήπτρα της και να το σηκώσει στην έδρα των «μισητών» αντιπάλων, πηγαίνοντας για το χατ-τρικ σε τέσσερα χρόνια στο «σπίτι» της. Στόχος, πέραν από το τρόπαιο, των Λατίνων και το εισιτήριο στο... γκαλά των διοργανώσεων, το Confederation Cup του 2013 που θα γίνει στη χώρα του καφέ. 

Οι γκεστ! 

Τόσο η Ιαπωνία, όσο και το Μεξικό προσκλήθησαν να πλαισιώσουν τις 10 ομάδες της ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας της Λατινικής Αμερικής στο συγκεκριμένο τουρνουά, μετά την πρόταση της UEFA σχετικά με τη συμμετοχή εθνικών ομάδων σε τουρνουά που διοργανώνονται από συνομοσπονδίες διαφορετικές από τις δικές τους. Στις 23 Νοεμβρίου 2009 έγινε φνωστό ότι οι δύο χώρες ενδέχεται να μην είναι σε θέση να λάβουν μέρος στο Κόπα Αμέρικα 2011, ωστόσο, στις 31 Μαρτίου 2010, η CONCACAF (Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Βόρειας, Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής) επιβεβαίωσε ότι το Μεξικό θα στείλει την ολυμπιακή ομάδα του 2012, που θα συμπληρώνεται με πέντε παίκτες άνω των 23 ετών. 

Η συμμετοχή της Ιαπωνίας ήταν αμφίβολη μετά το σεισμό και το τσουνάμι που ακολούθησε στο Τοχόκου, αλλά η Ιαπωνία Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία επιβεβαίωσε στις 16 Μάρτη 2011 ότι θα συμμετάσχουν κανονικά οι αθλητές της. Ωστόσο, η ιαπωνική FA αργότερα αποσύρθηκε από το τουρνουά, στις 4 του Απρίλη του 2011, επικαλούμενη πρόβλημα με τον προγραμματισμό του εκ νέου προγραμματισθέντος πρωταθλήματός της. Μετά από συνάντηση με την ηγεσία της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Αργεντινής, οι Ιάπωνες δεσμεύτηκαν να ανακοινώσουν την ην τελική τους απόφαση μέχρι τις 15 Απριλίου. 

Η ιαπωνική FA ανακοίνωσε τελικά στις 14 Απριλίου ότι θα πάρει μέρος με μια ομάδα αποτελούμενη από ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται σε ευρωπαϊκές ομάδες, όμως απέσυρε και πάλι την ομάδα της στις 16 Μαΐου επικαλούμενη προβλήματα με τους ευρωπαϊκούς συλλόγους, αναφορικά με την αποδέσμευση των Ιαπώνων παικτών. Την επόμενη ημέρα, η CONMEBOL (Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου Λατινικής Αμερικής), απέστειλε επίσημη πρόσκληση προς την Ομοσπονδία της Κόστα Ρίκα, καλώντας την ως αντικαταστάτρια της Ιαπωνίας. Η Κόστα Ρίκα αποδέχθηκε την πρόσκληση αργότερα την ίδια ημέρα. 

Τα γήπεδα... 

Χουχούι, Σάλτα, Σαν Χουάν, Μεντόζα, Κόρδοβα, Σάντε Φε, Μπουένος Άιρες και Λα Πλάτα είναι οι οκτώ πόλεις της Αργεντινής που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες του 43ου Κόπα Αμέρικα. Αντίστοιχα οκτώ είναι και τα γήπεδα στα οποία θα διεξαχθούν οι 26 αγώνες της διοργάνωσης, με το εναρκτήριο λάκτισμα να δίνεται στάδιο «Σιουδάδ ντε λα Πλάτα» και ο μεγάλος τελικός να φιλοξενείται στο στάδιο «Μονουμεντάλ Αντόνιο Βεσπούσιο Λιμπέρτι». 


Αναλυτικά στα οκτώ γήπεδα: 

Γήπεδο-Πόλη-Χωρητικότητα 

Μονουμεντάλ Αντόνιο Βεσπούσιο Λιμπέρτι-Μπουένος Άιρες-66.449 
Μάριο Αλμπέρτο Κέμπες-Κόρδοβα-57.000 
23
ντε Αγόστο-Χουχούι-24.000 
Σιουδάδ ντε λα Πλάτα-Λα Πλάτα-53.000 
Μαλβίνας Αρχεντίνας-Μεντόσα-45.000 
Πάδρε Ερνέστο Μαρτεαρένα-Σάλτα-20.408 
Ντελ Μπισεντενάριο-Σαν Χουάν-25.000 
Μπριγκαντίερ Τζένεραλ Εστανισλάο Λόπες-Σάντα Φε-40.000 

Οι διαιτητές 

Στις 6 Ιουνίου 2011, η επιτροπή διαιτησίας της CONMEBOL ανακοίνωσε τους 24 διαιτητές (12 πρώτοι και 12 βοηθοί), οι οποίοι θα διευθύνουν τις αναμετρήσεις του Κόπα Αμέρικα. Κάθε χώρα εκπροσωπείται από δύο ρέφερι, πλην της οικοδεσπότριας Αργεντινής, από την οποία κληρώθηκαν δύο έξτρα βοηθοί. 

Αναλυτικά οι άρχοντες των αγώνων: 

Αργεντινή: Σέρχιο Πετσότα, Ρικάρντο Κάσας, Ερνάν Μαϊδάνα, Ντιέγκο Μπόνφα 
Κολομβία: Βιλμάρ Ρονδάν, Ουμπέρτο Κλαβίχο 
Ουρουγουάη: Ρομπέρτο Σιλβέρα, Μιγκέλ Νιέβας 
Βολιβία: Ραούλ Ορόσκο, Εφρέν Κάστρο 
Ισημερινός: Κάρλος Βέρα, Λουίς Αλβαράδο 
Βενεζουέλα: Χουάν Σότο, Λουίς Σάντσες 
Βραζιλία: Σάλβιο Φαγούντες, Μάρτσιο Σαντιάγο 
Παραγουάη: Κάρλος Τόρες, Νικολάς Γιέγρος 
Κόστα Ρίκα: Βάλτερ Κεσάδα, Λεονέλ Λεάλ 
Χιλή: Ενρίκε Όσες, Φρανσίσκο Μοδρία 
Περού: Βίκτορ Ούγκο Ριβέρα, Λουίς Αβαδίε 
Μεξικό: Φρανσίσκο Σακόν, Μάρβιν Τορεντέρα 

*Πρώτοι αναφέρονται οι διαιτητές και δεύτεροι οι βοηθοί 

Οι Όμιλοι 

Α’ Όμιλος 

Αργεντινή 
Κολομβία 
Κόστα Ρίκα 
Βολιβία 

Το πρόγραμμα: 

1/7 Αργεντινή-Βολιβία 
2/7 Κολομβία-Κόστα Ρίκα 
6/7 Αργεντινή-Κολομβία 
7/7 Βολιβία-Κόστα Ρίκα 
10/7 Κολομβία-Βολιβία 
11/7 Αργεντινή-Κόστα Ρίκα 


Β’ Όμιλος 

Βραζιλία 
Παραγουάη 
Ισημερινός 
Βενεζουέλα 

Το πρόγραμμα: 

3/7 Βραζιλία-Βενεζουέλα 
3/7 Παραγουάη-Ισημερινός 
9/7 Βραζιλία-Παραγουάη 
9/7 Βενεζουέλα-Ισημερινός 
13/7 Παραγουάη-Βενεζουέλα 
13/7 Βραζιλία-Ισημερινός 


Γ’ Όμιλος 

Ουρουγουάη 
Χιλή 
Μεξικό 
Περού 

Το πρόγραμμα: 

4/7 Ουρουγουάη-Περού 
4/7 Χιλή-Μεξικό 
8/7 Περού-Μεξικό 
8/7 Ουρουγουάη-Χιλή 
12/7 Χιλή-Περού 
12/7 Ουρουγουάη-Μεξικό 

*Προκρίνονται οι δύο πρώτοι από κάθε όμιλο και οι δύο καλύτεροι τρίτοι 
**Σε περίπτωση ισοβαθμίας ισχύουν τα εξής κριτήρια: 
1)Περισσότεροι βαθμοί 
2)Καλύτερη διαφορά τερμάτων 
3)Καλύτερη επίθεση 
4)Μεταξύ τους αποτελέσματα 
5)Κλήρωση από την Οργανωτική Επιτροπή της CONMEBOL 

Προημιτελικά: 

16/7 (Q1) Α1-Καλύτερος τρίτος1 
16/7 (Q2) Α2-Γ2 
17/7 (Q3) Β1-Καλύτερος τρίτος2 
17/7 (Q4) Γ1-Β2 

Ημιτελικά: 

19/7 Q1-Q2 
20/7 Q3-Q4 

23/7 Μικρός Τελικός 
24/7 Τελικός 

*Σε αντίθεση με τα προηγούμενα τουρνουά, όταν τα παιχνίδια οδηγούνταν κατευθείαν στα πέναλτι, θα υπάρχει ημίωρη παράταση σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος στην κανονική διάρκεια της αναμέτρησης.
 

Παρέλαση... αστέρων!



Λιονέλ Μέσι (Αργεντινή)

Είναι ο καλύτερος παίκτης του κόσμου και κατεβαίνει στο Κόπα Αμέρικα αποφασισμένος να δώσει τις δικές του απαντήσεις. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι για να πάρει μία θέση δίπλα στον Ντιέγκο Μαραντόνα θα πρέπει να οδηγήσει και την Αργεντινή σε μία μεγάλη κούπα.
Άλλωστε στην Αργεντινή περιμένουν επιτέλους από τον «Μεσία» τους να βάλει τέλος στην λειψανδρία (από το 1993 έχει να κερδίσει μεγάλη διοργάνωση η «αλμπιτσελέστε»). Ο ίδιος δηλώνει έτοιμος και οι απανταχού φίλοι της Αργεντινής ελπίζουν ότι θα συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε με την Μπαρτσελόνα.

Νεϊμάρ (Βραζιλία)

Το νέο μεγάλο αστέρι της Βραζιλίας. Από τις ακαδημίες της Σάντος βαδίζει στα βήματα των Πελέ και Ρομπίνιο. Από τα δεκαεπτά του στην πρώτη ομάδα της Σάντος κατάφερε να την κάνει ξανά πρωταθλήτρια Λατινικής Αμερικής όπως και ο Πελέ. Μπορεί να ντριμπλάρει με οποιονδήποτε τρόπο και να κάνει ότι θέλει με την μπάλα.
Ταχύτατος με εξαιρετικό διασκελισμό. Βασικός στην εθνική Βραζιλίας από την στιγμή που ανέλαβε ο Μάνο Μενέζες και ήδη ετοιμάζει βαλίτσες για την Ευρώπη. Ρέλα και Τσέλσι κοντραροχτυπιούνται για τα μάτια του με την ενδεχόμενη μεταγραφή να φτάνει τα 45 εκατ. ευρώ!

Αλέξις Σάντσες (Χιλή)

Ήταν ο βασικός πρωτεργάτης της τεράστιας επιτυχίας της Ουντινέζε να βγει στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Χιλιανός άσος έβγαλε μάτια στο «Φρίουλι» την περασμένη σεζόν με αποτέλεσμα να γίνει ο διακαής πόθος της Μπαρτσελόνα. Τρομερός με την μπάλα κάτω, χρησιμοποιεί και τα δύο πόδια και πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως τον νέο Κριστιάνο Ρονάλντο.
Αναδείχθηκε καλύτερος νεαρός παίκτης του κόσμου, σύμφωνα με την ψηφοφορία που διοργάνωσε η FIFA στην επίσημη ιστοσελίδα της και αυτή που τρίβει τα χέρια της είναι η Ουντινέζε η οποία έχει στην κατοχή της ένα πραγματικό διαμάντι.

Φαλκάο (Κολομβία)

Ο «Τίγρης» της Πόρτο είναι η μεγάλη ελπίδα της Κολομβίας για κάτι καλό στο Κόπα Αμέρικα. Ο 25χρονος επιθετικός ήταν όλα τα λεφτά για τους τρομερούς «δράκους»που σάρωσαν τα πάντα στο πέρασμά τους.
Ήδη ο Βίλας Μπόας θέλει να τον πάρει μαζί του στην Τσέλσι, ενώ και ο Ζοσέ Μουρίνιο έχει δηλώσει ότι επιθυμεί την απόκτησή του. Το σίγουρο είναι ότι μετά τα 39 γκολ με τους πρωταθλητές Πορτογαλίας ετοιμάζεται να ανάψει ξανά την σπίθα της ελπίδας στους συμπατριώτες του.

Λουίς Σουάρες (Ουρουγουάη)
Συστάσεις για τον Σουάρες δε χρειάζονται... Φτιάχνει γκολ, σκοράρει, μπορεί να παίξει σε όλες τις θέσεις της επίθεσης και είναι πάντα κίνδυνος-θάνατος με την μπάλα στα πόδια. Ο επιθετικός της Λίβερπουλ έκανε εξαιρετικές εμφανίσεις στο περυσινό Μουντιάλ και είναι έτοιμος να πάρει τα ηνία της ομάδας από τον Ντιέγκο Φορλάν.
Ο Σουάρες κατάφερε να ξεχωρίσει άμεσα στην Αγγλία μετά τη μεταγραφή του τον περασμένο Ιανουάριο από τον Άγιαξ και αναμένεται να έχει πολύ σημαντικό ρόλο στην ομάδα του Ταμπάρες στο Κόπα Αμέρικα. O 24χρονος άσος έχει ακόμη μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση από ό,τι πέρυσι στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής και είναι έτοιμος για μεγάλα πράγματα...

Λούκας Μπάριος (Παραγουάη)
Ο 26χρονος επιθετικός θα σηκώσει όλο το βάρος στην επίθεση της Παραγουάης, καθώς ο Όσκαρ Καρντόσο έμεινε εκτός αποστολής και ο Ρόκε Σάντα Κρουζ δε βρίσκεται και στην καλύτερη κατάσταση στην καριέρα του τα τελευταία δύο χρόνια. Ο πρωταθλητής με την Ντόρτμουντ στη Γερμανία Μπάριος έκανε και πάλι εξαιρετική σεζόν, πετυχαίνοντας 16 γκολ σε 32 αγώνες στην Μπουντεσλίγκα φέτος και ήταν το άλφα και το ωμέγα της επιθετικής γραμμής των Βεστφαλών.
Βρίσκεται πάντα στη σωστή θέση, σπάνια δεν τελειώνει σωστά μία φάση και αποτελεί πονοκέφαλο για τους αντίπαλους αμυντικούς, όταν δεν έχει την μπάλα στα πόδια του. Φορ περιοχής, αν τροφοδοτηθεί σωστά μπορεί να διαλύσει οποιαδήποτε άμυνα!

Αντόνιο Βαλέντσια (Εκουαδόρ)
Ο μέσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επέστρεψε... δριμύτερος μετά τον σοβαρό τραυματισμό του και έμοιαζε σαν να μην έλειψε μία μέρα από τα γήπεδα! Αγωνιζόμενος στο δεύτερο μισό της περασμένης σεζόν έδωσε πολύτιμες λύσεις στον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, ενώ τα πέντε χρόνια που αγωνίζεται συνολικά στην Πρέμιερ Λιγκ, του έχουν δώσει τέτοιες παραστάσεις, που είναι έτοιμος να αναλάβει ηγετικό ρόλο στο Εκουαδόρ. Γνωστός για το γεγονός ότι δεν κουράζεται... ποτέ, για το πάθος του και τις ικανότητές του πάνω στη γραμμή, θα είναι το πιο σημαντικό «όπλο» της ομάδας του στη μάχη για διάκριση.


Τα ρόστερ 

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ (Σέρχιο Μπατίστα): 

Τερματοφύλακες: Ρομέρο, Καρίσο, Αντούχαρ 
Αμυντικοί: Γκ.Μιλίτο, Γκαράι, Μπουρδίσο, Χ.Ζανέτι, Παρέχα, Ρόχο, Σαπαλέτα 
Μέσοι: Μασεράνο, Μπίλια, Μπανέγα, Καμπιάσο, Παστόρε, Γκάγο 
Επιθετικοί: Μέσι, Ντι Μαρία, Ιγκουαΐν, Αγουέρο, Λαβέτσι, Τέβες, Ντ.Μιλίτο 


ΒΟΛΙΒΙΑ (Γκουστάβο Κιντέρος): 

Τερματοφύλακες: Αρίας, Γκαλάρσα, Ντ.Βάκα 
Αμυντικοί: Ράλδες, Άλβαρες, Ριβέρο, Γκουτιέρες, Μέντες, Αμαδόρ, Σάντσες, Βάργκας 
Μέσοι: Χ.Βάκα, Γκαρσία, Φλόρες, Ρόμπλες, Κάμπος, Σαουσέδο, Γκόμες, Καρντόσο, Τσάβες, Λοαΐσα, Ερμόσα 
Επιθετικοί: Μάρτενς, Πέδριελ, Πένια 


ΒΡΑΖΙΛΙΑ (Μάνο Μενέσες): 

Τερματοφύλακες: Χούλιο Σέζαρ, Βίκτορ 
Αμυντικοί: Λούσιο, Μαϊκόν, Άλβες, Λουϊζάο, Αντρέ Σάντος, Τιάγκο Σίλβα, Αντριάνο, Νταβίντ Λουίς 
Μέσοι: Ελάνο, Ραμίρες, Λούκας Λέιβα, Ελίας, Σάντρο, Ζάντσον, Λούκας, Γκάνσο 
Επιθετικοί: Ρομπίνιο, Πάτο, Φρεντ, Νεϊμάρ 


ΧΙΛΗ (Κλαούντιο Μπόργκι): 

Τερματοφύλακες: Μπράβο, Πίντο, Γκαρσές, Ολιβάρες 
Αμυντικοί: Κοντρέρας, Χάρα, Βιδάλ, Πόνσε, Εστράδα, Ρόμο 
Μέσοι: Βαλβίδια, Φερνάντες, Μέντελ, Μιγιάρ, Καρμόνα, Χιμένες, Ίσλα, Φιέρο, Μενέσες, Σίλβα, Σεϊμούρ, Γκουτιέρες 
Επιθετικοί: Σουάζο, Σάντσες, Μποσεζού, Παρέδες, Μουνιός, Ρούμπιο 


ΚΟΛΟΜΒΙΑ (Ερνάν Νταρίο Γκόμες): 

Τερματοφύλακες: Οσπίνα, Μαρτίνες 
Αμυντικοί: Γέπες, Σαπάτα, Μοσκέρα, Αντσίκο, Αρμέρο, Περέα, Ζουνίγκα, Βαλένσια 
Μέσοι: Κουαδράδο, Γκουαρίν, Αγκιλάρ, Σάντσες, Σότο, Μπολίβαρ 
Επιθετικοί: Φαλκάο, Μορένο, Ρονταγέγα, Ράμος, Μαρτίνες, Γκουτιέρες 


ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ (Ρικάρντο Λα Βόλπε): 

Τερματοφύλακες: Νάβας, Γκραντ, Μορέιρα 
Αμυντικοί: Γκαμπόα, Ακόστα, Σαλβατιέρα, Μόρα, Οβιέδο, Ντίας, Ντουάρτε, Μάρσαλ 
Μέσοι: Μπόργκες, Γκουζμάν, Μπολάνιος, Μπρένες, Κουμπέρο, Γκεβάρα 
Επιθετικοί: Ουρένια, Σαμπορίο, Ρουίς, Μαδριγάλ, Κάμπελ, Μαρτίνες 


ΙΣΗΜΕΡΙΝΟΣ (Ρεϊνάλδο Ρουέδα): 

Τερματοφύλακες: Μπανγκέρα, Ντομίνγκες, Ελισάγκα 
Αμυντικοί: Β.Αγιοβί, Τζ.Καϊσέδο, Καλντερόν, Τσέκα, Εράσο, Παρέδες, Ρεάσκο 
Μέσοι: Αρόγιο, Φλ.Καϊσέδο, Καστίγιο, Μέντες, Μίντα, Νομπόα, Σαριτάμα, Βαλένσια 
Επιθετικοί: Χ.Αγιοβί, Μπενίτες, Φερ.Καϊσέδο, Μίνα, Πλάτα 


ΜΕΞΙΚΟ (Χοσέ Μανουέλ ντε λα Τόρε): 

Τερματοφύλακες: Μίτσελ, Ροντρίγκες, Σάντσες 
Αμυντικοί: Αγκιλάρ, Αραούχο, Τσάβες, Χιμένες, Μίερ, Ναβάρο, Πόνσε, Βίδριο 
Μέσοι: Ακίνο, Καμπρέρα, Καλντερόν, Τζόναθαν Ντος Σάντος, Ενρίκες, Φαμπιάν, Ερνάντες, Πατσέκο, Ρέγες 
Επιθετικοί: Τζιοβανι Ντος Σάντος, Κορτές, Λούγκο, Περάλτα, Τόρες 


ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ (Τζεράρντο Μαρτίνο): 

Τερματοφύλακες: Ντ.Μπαρέτο, Σίλβα, Βιγιάρ 
Αμυντικοί: Αλκαράς, Μ. Κάσερες, Ντα Σίλβα, Μαρέκος, Σαμούδιο, Τόρες, Βερόν 
Μέσοι: Ακούνια, Ε.Μπαρέτο, Β.Κάσερες, Εστιγκαρίμπια, Μαρτίνες, Ορτιγκόσα, Πέρες, Ριβέρος, Σαντάνα, Βέρα 
Επιθετικοί: Μπάριος, Λούγκο, Σάντα Κρους, Σανταντέρ, Βαλντές 


ΠΕΡΟΥ (Σέρχιο Μαρκαριάν): 

Τερματοφύλακες: Λίμπμαν, Φερνάντες 
Αμυντικοί: Ακασιέτε, Βίλτσες, Ρεβορέδο, Ράμος, Καρμόνα, Ραμπανάλ, Μπαλμπίν 
Μέσοι: Λομπατόν, Γκεβάρα, Κρουσάδο, Γιοτούν, Μπαλόν, Ραμίρες 
Επιθετικοί: Ρουϊντίας, Κουέβα, Τσιρόκε, Αντβίνκουλα, Φαρφάν 


ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ (Όσκαρ Ταβάρες): 

Τερματοφύλακες: Μουσλέρα, Καστίγιο 
Αμυντικοί: Λουγκάνο, Γκοντίν, Φουσίλε, Βικτορίνο, Μ.Περέιρα, Σκότι, Κάσερες 
Μέσοι: Γκαργκάνο, Εγκουρέν, Α.Περέιρα, Λοδέιρο, Πέρες, Ρίος, Ραμίρες, Γκονσάλες, Ροντρίγκες 
Επιθετικοί: Καβάνο, Σουάρες, Φορλάν, Αμπρέου, Φερνάντες, Ερνάντες 


ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ (Σέζαρ Φαρίας): 

Τερματοφύλακες: Βέγκα, Ερνάντες 
Αμυντικοί: Σίσερο, Ροζάλες, Περόσο, Α.Γκονσάλες, Ντίας, Τούνιες 
Μέσοι: Γκέρα, Ντι Τζιόρτζι, Λουκένα, Ρινκόν, Χιμένες, Ορόσκο, Σ.Γκονσάλες, Σέιχας, Πένια, Μέσα, Φλόρες, Αράνγκο 
Επιθετικοί: Μορένο, Φεντόρ, Μαλντονάντο, Ροντόν 

Διοργανώτριες 

Η Αργεντινή είναι η χώρα που έχει αναλάβει να διοργανώσει τα περισσότερα Κόπα Αμέρικα, εννέα τον αριθμό, ενώ ήταν και το πρώτο κράτος που φιλοξένησε το τουρνουά το 1916. Δεύτερη έρχεται η Ουρουγουάη με επτά διοργάνώσεις, ενώ η Βραζιλία έχει μόλις τέσσερις, ωστόσο θα διεξάγει και το επόμενο Κόπα Αμέρικα το 2015. Τις χρονιές 1975, 1979 και 1983 καμία χώρα δεν διοργάνωσε το τουρνουά, αφού οι αγώνες ήταν διπλοί νοκ άουτ και κάθε ζευγάρι έπαιζε ένα ματς εντός και ένα εκτός έδρας. 


Αναλυτικά οι διοργανώτριες χώρες: 

9-Αργεντινή (1916, 1921, 1925, 1929, 1937, 1946, 1959, 1987, 2011) 
7-Ουρουγουάη (1917, 1923, 1924, 1942, 1956, 1967, 1995) 
6-Χιλή (1920, 1926, 1941, 1945, 1955, 1991) 
-Περού (1927, 1935, 1939, 1953, 1957, 2004) 
5-Βραζιλία (1919, 1922, 1949, 1989, 2015) 
3-Ισημερινός (1947, 1959, 1993) 
2-Βολιβία (1963, 1997) 
1-Κολομβία (2001) 
-Παραγουάη (1999) 
-Βενεζουέλα (2007) 

Κατακτήσεις 

Αργεντινή και Ουρουγάη μοιράζονται τα περισσότερα τρόπαια στο Κόπα Αμέρικα έχοντας από 14 κούπες έκαστη, με τις Βραζιλία (8), Παραγουάη (2), Περού (2), Κολομβία (1) και Βολιβία (1) να είναι οι άλλες πέντε μόλις ομάδες που έχουν καταφέρει να το σηκώσουν. 

Αναλυτικά: 

14-Αργεντινή: (1921, 1925, 1927, 1929, 1937, 1941, 1945, 1946, 1947, 1955, 1957, 1959, 1991, 1993) 
-Ουρουγουάη: (1916, 1917, 1920, 1923, 1924, 1926, 1935, 1942, 1956, 1959, 1967, 1983, 1987, 1995) 
8-Βραζιλία: (1919, 1922, 1949, 1989, 1997, 1999, 2004, 2007) 
2-Παραγουάη: (1953, 1979) 
-Περού: (1939, 1975) 
1-Κολομβία: (2001) 
-Βολιβία (1963) 


Επίτιμοι καλεσμένοι 

Από το 1993 και μετά, δύο ομάδες από άλλες Συνομοσπονδίες, συνήθως από την CONCACAF, των οποίων τα μέλη πλησιάζουν περισσότερο στις ομάδες της Λατινικής Αμερικής, τόσο γεωγραφικά, όσο και πολιτισμικά, έπαιρναν προσκλήσεις συμμετοχής στο τουρνουά. Συνολικά έχουν αγωνιστεί επτά κράτη στη διοργάνωση, με το Μεξικό να έχει τις περισσότερες συμμετοχές, επτά τον αριθμό, αλλά και να είναι η πιο επιτυχημένη ομάδα που έχει πάρει μέρος, όντας δύο φορές φιναλίστ, το 1993 και το 2001. 


Αναλυτικά οι προσκεκλημένοι: 

7-Μεξικό: (1993, 1995, 1997, 1999, 2001, 2004, 2007, 2011) 
3-Κόστα Ρίκα (1997. 2001, 2004) 
-ΗΠΑ: (1993, 1995, 2007) 
1-Ονδούρα: (2001) 
1-Ιαπωνία: (1999, 2011 αλλά τη δεύτερη φορά αποσύρθηκε λόγω της αλλαγής τοων ημερομηνιών του πρωταθλήματος, εξαιτίας του φονικού σεισμού και του τσουνάμι που έπληξαν την χώρα) 
0-Καναδάς: (2001 αλλά αποσύρθηκε επικαλούμενος λόγους ασφαλείας) 
-Ισπανία: (2011 αρνήθηκε μη θέλοντας να διακόψει τις διακοπές των ποδοσφαιριστών της)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου