Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Σήμερα τα "γενέθλια" του θρυλικού ΠΑΣ Γιάννινα που ιδρύθηκε στις 8 Ιουλίου 1966


Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για τα Γιάννινα, καθώς είναι η 45η επέτειος από την ίδρυση του θρυλικού ΠΑΣ.

Στις 8 Ιουλίου 1966 δημοσιεύτηκε στο Πρωτοδικείο Ιωαννίνων η υπ’ αριθμό 366/1966 απόφαση με την οποία ιδρύθηκε ο ΠΑΣ Γιάννινα, που έμελε στα μετέπειτα χρόνια να γίνει το ίνδαλμα χιλιάδων Ηπειρωτών φιλάθλων και να γίνει ο δημοφιλής «Άγιαξ της Ηπείρου».

Είναι γνωστό ότι ο ΠΑΣ Γιάννινα προήλθε από τις διαδοχικές συγχωνεύσεις των ομάδων «Ατρόμητος», «Αβέρωφ» και «Ολυμπιακός». Η αντιπαλότητα των δύο πρώτων ομάδων έφτανε μερικές φορές και εκτός ελέγχου, ειδικά στη δεκαετία του ’50 που μέσα από τον αθλητισμό έμπαιναν και τα πολιτικά πάθη. Όμως στο ξεκίνημα της δεκαετίας του ’60 άρχισαν πλέον να συνειδητοποιούν στα Γιάννινα, ότι ο κατακερματισμός των δυνάμεων και η ύπαρξη τριών ομάδων σε μια μικρή επαρχιακή πόλη δεν οδηγούσε πουθενά.

Και πλέον άρχισαν να γίνονται οι πρώτες συζητήσεις για συγχώνευση των τριών ομάδων σε μία για να μπορέσει να βγει το Γιαννιώτικο ποδόσφαιρο από την αφάνεια. Τότε Ατρόμητος και Αβέρωφ είχαν φτάσει μέχρι τη Β’ Εθνική κατηγορία με ρόλο κομπάρσου και με κινδύνους υποβιβασμού. Αν ξεχωρίσουμε την καλή πορεία του «Αβέρωφ» τη σαιζόν 62-63 που έφτασε στα ημιτελικά του κυπέλλου Ελλάδος, αποκλείοντας τους Απόλλων Αθηνών, Ολυμπιακό Κοζάνης, ΠΑΟΚ, δεν υπήρξε καμία άλλη αξιόλογη διάκριση των τοπικών ομάδων. Οι δυνατότητες ήταν μέχρι τη Β’ Εθνική και πάλι πίσω…

Η πρώτη απόπειρα συγχώνευσης έγινε το 1962 και έπιασε τόπο.  Έτσι με την υπ’ αριθμό 398/27-9-1962 απόφαση του Πρωτοδικείου Ιωαννίνων επικυρώθηκε η συγχώνευση των ομάδων Ατρόμητος και Ολυμπιακός και η νέα ομάδα είχε την ονομασία «Αθλητικός Όμιλος Ιωαννίνων – Α.Ο.Ι.». Ο Αβέρωφ τότε είχε διαφωνήσει και τράβηξε τον δικό του δρόμο. Όμως το πετυχημένο εγχείρημα της συγχώνευσης του 1962 δεν άφησε ασυγκίνητους τους Γιαννιώτες και άρχισε νέος κύκλος συζητήσεων να ενδώσει και ο Αβέρωφ για να επέλθει και μ’ αυτόν η συγχώνευση.
Με την Ανατολή του 1966 άρχισαν οι διαβουλεύσεις μεταξύ ΑΟΙ και Αβέρωφ για να υπάρξει συμφωνία. Όπως μας είπαν άνθρωποι που έζησαν από κοντά αυτές τις καταστάσεις, υπήρχαν αντιδράσεις και από τις δύο πλευρές, οι οποίες τελικά κάμφθηκαν με την επέμβαση και των τοπικών αρχών και κυρίως των δημοτικών αρχόντων. Στις 20 Απριλίου 1966 η γενική συνέλευση των μελών του «Αβέρωφ» που έγινε στην «Στάμος» αποφάσισε τη συγχώνευση, ενώ το ίδιο έπρεπε να γίνει και από την πλευρά του Α.Ο.Ι. Στη γενική συνέλευση του τελευταίου στο κέντρο «Άλσος» στις 26 Ιουνίου 1966 είχαν μαζευτεί όλα τα Γιάννινα για να μάθουν το αποτέλεσμα. Η τελική συγχώνευση κρίνονταν από μια λεπτή κλωστή. Τελικά κατά πλειοψηφία πάρθηκε η ιστορική απόφαση για την συγχώνευση.

Τόσο ο ΑΟΙ όσο και ο Αβέρωφ αγωνιζόταν στη Β’ Εθνική και έπρεπε οι τότε παράγοντες των δύο ομάδων να «τρέξουν» τις εξελίξεις για να γίνει η νέα ομάδα και να προλάβει να δηλώσει συμμετοχή στο πρωτάθλημα, μπαίνοντας συγχρόνως στην κλήρωση. Όπως μας είπε ο Νέστωρας του Ηπειρωτικού ποδοσφαίρου, ο σεβάσμιος Ξενοφώντας Κοντούρης, που ως πρόεδρος τότε της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων πρωτοστάτησε στο να γίνει η συγχώνευση, επί δύο βράδια δεν κοιμήθηκαν οι παράγοντες του ΑΟΙ και του Αβέρωφ για να βρουν το όνομα της νέας ομάδας. Αρχικά ήθελαν να την ονομάσουν «Δωδώνη» από την αρχαία Δωδώνη που υπήρξε λατρευτικό κέντρο του Δία και της Διώνης, όπου και σήμερα σώζεται 12 χιλιόμετρα από τα Γιάννινα το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, αλλά πάλι δεν τους κολλούσε καλά. Τότε ο αείμνηστος δικηγόρος Πύρρος Ναθαναήλ, που ήταν μέλος στη διοίκηση του Ατρόμητου έριξε την ιδέα να ονομαστεί η νέα ομάδα ΠΑΣ Γιάννινα (Πανηπειρωτικός Αθλητικός Σύλλογος – Γιάννινα).

Ξεκίνησαν πλέον τις νομικές διαδικασίες για την ίδρυση του ΠΑΣ όπως συμφώνησαν βρίσκοντας και την κατάλληλη νομική φόρμουλα. Αν διέλυαν τα δύο σωματεία και ιδρύονταν από την αρχή ο ΠΑΣ, θα έπρεπε το νέο σωματείο να ξεκινήσει από την Γ’ ερασιτεχνική κατηγορία της ΕΠΣΗΠ. Έτσι αποφάσισαν ο Α. Ο. Ι. να αλλάξει καταστατικό με νέα ονομασία «ΠΑΣ Γιάννινα» ώστε να συνεχίσει να αγωνίζεται στη Β’ Εθνική και ο «ΠΑΣ Αβέρωφ» να μετονομαστεί σε «ΠΑΣ Μπιζάνι». Έτσι στις 30 Ιουνίου 1966 ο δικηγόρος Πύρρος Ναθαναήλ ως πληρεξούσιος δικηγόρος του «Αθλητικού Ομίλου Ιωαννίνων» κατέθεσε στο Πρωτοδικείο Ιωαννίνων την υπ’ αριθμό καταθέσεως 307/66 αίτηση για την έγκριση του νέου τροποποιημένου καταστατικού με την νέα ονομασία «Πανηπειρωτικός Αθλητικός Σύλλογος ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ» και ζητήθηκε να εκδοθεί αμέσως απόφαση για να μπει η νέα ομάδα στην κλήρωση του πρωταθλήματος Β’ Εθνικής.

Η συζήτηση της αίτησης έγινε στις 6 Ιουλίου 1966 και στις 8 Ιουλίου 1966 εκδόθηκε η υπ’ αριθμό 366/8-7-1966 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ιωαννίνων που ενέκρινε το νέο καταστατικό του ΠΑΣ Γιάννινα. Η απόφαση αυτή καταχωρήθηκε στο βιβλίο σωματείων του Πρωτοδικείου στις 2 Αυγούστου 1966 με αριθμό μητρώου 929/2-8-1966 και το σωματείο έφερε την ονομασία «Πανηπειρωτικός Αθλητικός Σύλλογος ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ». Ο δε «ΠΑΣ Αβέρωφ» με την υπ’ αριθμό 370/8-7-1966 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ιωαννίνων μετονομάστηκε σε «ΠΑΣ Μπιζάνι» και μ’ αυτή την ονομασία έλαβε μέρος στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής παράλληλα με τον ΠΑΣ και είχε συμφωνηθεί ότι ο «ΠΑΣ Μπιζάνι» θα λειτουργήσει ως φυτώριο του ΠΑΣ Γιάννινα. Μετά από λίγο το Μπιζάνι διαλύθηκε και έπεσε όλο το βάρος στον ΠΑΣ.

Το έμβλημα του ΠΑΣ

Όσο για το σήμα του ΠΑΣ Γιάννινα, επιλέχτηκε μέσα σε έναν θυρεό να απεικονίζει τη μια όψη του νομίσματος της αρχαίας Ηπείρου και ειδικά την εποχή του Κοινού των Ηπειρωτών (231-168 π.Χ.) όπου υπάρχει ο ταύρος που ήταν ιερό ζώο της αρχαιότητας και η επιγραφή ΑΠΕΙ ΡΩΤΑΝ που σημαίνει στην γενική της Δωρικής έκφρασης «Των Ηπειρωτών». Το νόμισμα αυτό ήταν σε τετράδραχμο και στη μια όψη απεικόνιζε το κεφάλι του Δωδωναίου Δία και της Διώνης. Ο Δίας είναι στεφανωμένος με φύλλα βελανιδιάς ενώ η Διώνη φοράει πέπλο και χιτώνα. Στην πίσω όψη του νομίσματος ήταν ο ταύρος με την επιγραφή ΑΠΕΙ ΡΩΤΑΝ. Στο καταστατικό του ΠΑΣ το σήμα του περιγράφεται ως εξής: "Είναι θυρεός ή στρογγυλόν σχήμα, φέρον εντός αυτού όψιν αρχαίου Ηπειρωτικού νομίσματος και συμβόλου ενώσεως και αλληλεγγύης των απανταχού Ηπειρωτών, με απεικόνισιν του ταύρου και τας λέξεις "ΑΠΕΙ ΡΩΤΑΝ". Επικεφαλής της απεικονίσεως είναι η φράσις "'ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ" περιβάλλεται δε το σύνολον υπό φύλλων Ηπειρωτικής δρυός" .

Η πρώτη διοίκηση του ΠΑΣ

Μετά της 8 Ιουλίου 1966 που ο ΠΑΣ έγινε επίσημο σωματείο από το Πρωτοδικείο, εξελέγη μετά από αρχαιρεσίες η πρώτη διοίκηση με την ακόλουθη σύνθεση: Πρόεδρος Περικλής Γιαννής, α’ αντιπρόεδρος Πύρρος Ναθαναήλ, β’ αντιπρόεδρος Κ. Μητροκώστας, γενικός γραμματέας Αλκης Μακρής, ταμίας Γεώργιος Στούκας, γενικός αρχηγός Αλέκος Τσιμής, έφορος υλικού Αχιλλέας Φίλιος, έφορος κλασσικού αθλητισμού Κων. Λογοθέτης, Μέλη Ι. Ζησιάδης, Δημ. Τσιάντας, Λ. Παπαδόπουλος, Ζαφείρης Μπανιώτης, Κων/νος Μπέγκας, Κων/νος Σεπετάς, Κων/νος Μάντζιος.

Το πρώτο επίσημο παιχνίδι στο πρωτάθλημα

Το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής περιόδου 66-67 ξεκίνησε στις 30 Οκτωβρίου 1966 όπου τότε καταγράφεται και το πρώτο επίσημο παιχνίδι πρωταθλήματος στην ιστορία του ΠΑΣ. Ήταν ένα παιχνίδι με τον Ολυμπιακό Πατρών στο κατάμεστο εθνικό στάδιο Ιωαννίνων. Ο ΠΑΣ κέρδισε 3-0 με γκολ που σημείωσαν οι Τσίλης (43’), Μαυριδόπουλος (44’), Τσουρλίδας (63’).

Οι έξι Αργεντινοί παίκτες έγραψαν ιστορία

Ένα ξεχωριστό κομμάτι και ίσως το πιο λαμπρό, γράφηκε με την παρουσία των έξι Αργεντινών άσσων στο δυναμικό του ΠΑΣ. Στη 45χρονη ιστορία του «Άγιαξ της Ηπείρου» η χρυσή δεκαετία είναι 72-82 που δέσποζαν αυτές οι φυσιογνωμίες μαζί με άλλους μεγάλους Έλληνες παίκτες όπως Σιόντης, Τσουρλίδας, Γραμμενιάτης, Μάντος και μετέπειτα Παπάζογλου, Σεϊταρίδης, Παπαχρήστου, Αλεξάκης, Πρίσκας και άλλοι.

Τη σαιζόν 71-72 είχε προσληφθεί προπονητής στον ΠΑΣ ο Πορτογάλος τεχνικός Γκομέζ Ντε Φαρία που ήξερε καλά την αγορά της Λατινικής Αμερικής. Ζήτησε να έρθουν παίκτες από τη Λατινική Αμερική, γιατί διέβλεπε ότι με το ντόπιο υλικό δεν μπορούσε να γίνει η υπέρβαση. Και ο τότε πρόεδρος Σάκης Τσουκανέλης, γιατρός στο επάγγελμα και προσωπικός φίλος με τον τότε πρόεδρο της ΕΠΟ Γιώργο Δέδε, του άναψε το πράσινο φως. Μέσω των γνωριμιών του ο Φαρία βρήκε αρχικά τους Αλφρέδο Γκλασμάνη, Τίτο Παστερνάκη που αγωνιζόταν σε μια ομάδα της Βενεζουέλας. Ήταν οι δύο πρώτοι που ήρθαν στα Γιάννινα. Ακολούθησε ο Εδουάρδο Κοντογιωργάκης και στη συνέχεια οι Χοσέ Μοντέζ, Όσκαρ Αλβαρέζ και Εδουάρδο Λίσσα. Ο Παστερνάκης αγωνίστηκε τη σαιζόν 72-73 και μετά πήγε στον Άρη, ενώ οι υπόλοιποι πέντε έπαιξαν αρκετά χρόνια στα Γιάννινα. Από το 1972 και μετά ο ΠΑΣ είχε Λάτιν χρώμα με έξι Αργεντινούς στην ενδεκάδα που έφεραν τα πάνω κάτω. Έγινε μια πανίσχυρη ομάδα που την ονόμασαν ο «Άγιαξ της Ηπείρου» για το σύγχρονο ποδόσφαιρο. Τότε δεν επιτρέπονταν ξένοι παίκτες στην Ελλάδα, αλλά με την μέθοδο της «Ελληνοποίησης» τους πέρασαν οι Γιαννιώτες παράγοντες σαν Έλληνες!

Οι βαθμολογικές θέσεις

66-67:   6η         (Β’ Εθνική)
67-68:   10η       (Β’ Εθνική)
68-69:   5η         (Β’ Εθνική)
69-70:   7η         (Β’ Εθνική)
70-71:   13η       (Β’ Εθνική)
71-72:   13η       (Β’ Εθνική)
72-73:   2η         (Β’ Εθνική)
73-74:   1η         (Β’ Εθνική) ΑΝΟΔΟΣ
74-75:   9η         (Α’ Εθνική)
75-76:   5η         (Α’ Εθνική)
76-77:   11η       (Α’ Εθνική)
77-78:   5η         (Α’ Εθνική)
78-79:   14η       (Α’ Εθνική)
79-80:   6η         (Α’ Εθνική)
80-81:   11η       (Α’ Εθνική)
81-82:   14η       (Α’ Εθνική)
82-83:   9η         (Α’ Εθνική)
83-84:   15η       (Α’ Εθνική) ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ
84-85:   1η         (Β’ Εθνική) ΑΝΟΔΟΣ
85-86:   13η       (Α’ Εθνική)
86-87:   16η       (Α’ Εθνική) ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ
87-88:   12η       (Β’ Εθνική)
88-89:   4η         (Β’ Εθνική)
89-90:   3η         (Β’ Εθνική) ΑΝΟΔΟΣ
90-91:   18η       (Α’ Εθνική) ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ
91-92:   14η       (Β’ Εθνική)
92-93:   6η         (Β’ Εθνική)
93-94:   5η         (Β’ Εθνική)
94-95:   8η         (Β’ Εθνική)
95-96:   12η       (Β’ Εθνική)
96-97:   16η       (Β’ Εθνική) ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ
97-98:   1η         (Γ’ Εθνική) ΑΝΟΔΟΣ
98-99:   4η         (Β’ Εθνική)
99-00:   3η         (Β’ Εθνική) ΑΝΟΔΟΣ
00-01:   13η       (Α’ Εθνική) ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ
01-02:   1η         (Β’ Εθνική) ΑΝΟΔΟΣ
02-03:   14η       (Α’ Εθνική) ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ
03-04:   14η       (Β’ Εθνική) ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ
04-05:   2η         (Γ’ Εθνική)
05-06:   2η         (Γ’ Εθνική) ΑΝΟΔΟΣ
06-07:   4η         (Β’ Εθνική)
07-08:   4η         (Β’ Εθνική)
08-09:   2η         (Β’ Εθνική) ΑΝΟΔΟΣ
09-10:   15η       (Α’ Εθνική) ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ
10-11:   2η         (Β’ Εθνική) ΑΝΟΔΟΣ


gianninasports

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου